Hőtágulás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Gázok.
Összefoglalás 7. osztály
A sűrűség.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hőtágulás szilárd testek esetén
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
A szubsztancia részecskés felépítése és
A térfogat és az űrtartalom mérése
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
HŐTAN, más szóval TERMODINAMIKA
Építőanyagok tulajdonságai-1. Kiskunlacháza 2010 Horák György
Összefoglalás 7. osztály
Hővezetés rudakban bordákban
HŐTAN, más szóval TERMODINAMIKA
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Nem Newtoni folyadék a membránon
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A szilárd testek térfogatának mérése
Olvadás Topenie.
Hőtan.
Oldáshő.
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
Hővezetés, Hőtágulás.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Villamos tér jelenségei
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
Hőtágulás szilárd testek esetén
Hőtan Az anyagok belső szerkezete, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, hőterjedés (Ez az összefoglalás tartalmaz utalásokat a tankönyv egyes részeihez,
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Kenyér kihűlése Farkas János
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN Hőmérséklet Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki: Celsius-skála: 0 ºC pontja a víz fagyáspontja 100 ºC pontja a víz.
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Állandóság és változás környezetünkben
HŐTAN 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
A sűrűség.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
Folyadékok és gázok mechanikája
I. Hosszanti: például: hidak hosszváltozása. II. Térfogati: például: folyadékok térfogatváltozása.
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
A hőmérséklet mindennapi életünk természetes kísérője, amit közvetlenül érzékelünk, amikor fázunk vagy megizzadunk. Termikus kölcsönhatás során az érintkező.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 FIZIKA Hőtan Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Jég – víz – gőz A víz három halmazállapota.  Élő szervezet nagy része (felnőtt: 60%, csecsemő 75%, idősek 55%)  Táplálkozás  Energiatermelés Az élőlények.
Termikus kölcsönhatás
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
A hőmérséklet mérése.
BELÉPÉS A RÉSZECSKÉK BIRODALMÁBA
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
Az anyag szerkezete.
Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Áramlástani alapok évfolyam
A hőtágulás.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Súrlódás és közegellenállás
Folyadék halmazállapot
Hőtan.
Előadás másolata:

Hőtágulás

Szilárd testek hőtágulása A hőmérséklet változtatásával a szilárd testek hosszméretei megváltoznak, mégpedig melegítéskor általában növekednek. Ez azzal magyarázható, hogy a szilárd testet alkotó molekulák rezgőmozgásának az amplitúdója növekszik, és ezáltal a test nagyobb teret tölt ki.

Lineáris (vonalas) hőtágulás A testek egyirányú méretének a hőmérséklet-változás hatására bekövetkező változása. Ha a test hossza t1 hőmérsékleten l0, akkor t = t2 – t1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott hosszúsága tehát: Az  arányossági tényező a test anyagi minőségétől függő lineáris vagy vonalas hőtágulási együttható.

Gyakorlati vonatkozások Hidak tágulása: görgők, tágulási hézagok Vasúti sínek: tágulási hézagok, erős alap Távvezetékek: nyáron jobban lelógnak Csövek: meghajlított szakaszok (líra) Vasbeton: együtt kell táguljanak Lakk, zománcrétegek: megrepedeznek ha nem együtt tágulnak Üvegedények: hírtelen hőhatásra megrepedhetnek (hőálló üvegek)

Gyakorlati vonatkozások

Felületi hőtágulás Hőmérsékletváltozás hatására a testek felülete is megváltozik. Ha a test felülete t1 hőmérsékleten A0, akkor t = t2 – t1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott felületre az alábbi összefüggés adódik:

Térfogati hőtágulás A testek térfogatának hőmérsékletváltozás hatására történő növekedése. Ha a szilárd test térfogata t1 hőmérsékleten V0, akkor t = t2 – t1 hőmérsékletváltozás hatására ezen mérete értékkel változik meg, a megváltozott térfogatra az alábbi összefüggés adódik:

A folyadékok és gázok hőtágulása Nincs meghatározott alakjuk, így velük kapcsolatban csak térfogati hőtágulásról beszélünk. Ha a kezdeti térfogat t1 hőmérsékleten V0, akkor t = t2 – t1 hőmérsékletváltozás hatására a térfogat értékkel változik meg, a megváltozott térfogatra az alábbi összefüggés adódik:

Térfogati hőtágulási tényezők Folyadékok esetében β arányossági tényező a az anyagi minőségétől függő térfogati hőtágulási együttható. A folyadékok térfogati hőtágulása lényegesen nagyobb, mint a szilárd testeké. Gázok esetében β = 1/273 [1/K]

Gyakorlati vonatkozások lázmérő hőmérő

A víz rendellenes viselkedése A víz sűrűsége 4 °C-on a legnagyobb, hiszen adott mennyiségű víz térfogata 4 °C-on a legkisebb.

Milyen jelentősége van ennek? A víz kivételes viselkedésének fontos szerepe van a tavak növény és állatvilágának életében olyan vidékeken, ahol a telek hidegek. A legalul elhelyezkedő, legsűrűbb 4 °C-os vízben az élőlények áttelelhetnek.