A szoftver.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
A szoftverek csoportosítása
Általános fogalmak Hardware Software
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Informatika és etika §.
BE KI Perifériák Számítógép.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
SOFTWARE.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Készítette: Pető László
Avagy mitől megy a Hardware
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

A szoftver

A szoftver (software) valamely számítógéprendszerhez tartozó programok, programrendszerek, és azok dokumentációinak összefoglaló elnevezése.  HARDVER SZOFTVER

Rendszerközeli programok Felhasználói programok A szoftverek csoportosítása Operációs rendszerek (Rendszerszoftverek) Rendszerközeli programok (segédprogramok, programfejlesztő eszközök) Felhasználói programok Dos Vírusirtók Szövegszerkesztő (Word) Windows 95 Tömörítők Táblázatkezelő (Excel) Windows 98 Lemezkarbantartók Bemutatókészítő (PowerPoint) Windows NT Programozási nyelvek fordítói stb. Adatbáziskezelő (Access) Windows 2000 Képszerkesztők Windows XP Videószerkesztők stb. Linux stb. Egyedi célú szoftverek

Amit a szoftverek felhasználásáról tudni kell Copyright Etikai vonatkozások: a szoftvert kibocsátó cégnek ez éppen olyan terméke, mint például egy gyárnak a televízió. Szüksége van megfelelő bevételre, az alkalmazottait fizetnie kell. A másolást technikailag igyekszenek megakadályozni a másolás elleni védelemmel, de gyakori a védelem feltörése.

Licencszerződés Leírja, hogy a szoftvert milyen feltételekkel szabad használni. A megvásárolt szoftvert csak annyi példányban használhatjuk, amennyire a jogot megvettük Nem adható tovább. Általában egy tartalék biztonsági másolat készíthető róla. A számla és az eredeti lemez megőrzendő. A regisztrációs kártyát vissza kell küldeni, vagy az interneten kell regisztrálni

Felhasználói jogi szempontból: Szabad szoftverek: Ingyenes, szabadon használható és terjeszthető szoftverek, a forráskód megismerhető Freeware programok: Ingyenes, szabadon felhasználhatók és terjeszthetők, de nem szabad visszafejteni a forráskódot. A szerzői jog az alkotoé. A cégé. Shareware programok Ingyenesen beszerezhetőek és terjeszthetőek, de nem működnek teljeskörűen, illetve csak bizonyos ideig használhatók. A teljes verzióért fizetni kell és regisztráltatni.

Verziószám Szoftverek és hardverek egy adott változatát azonosító egyedi szám vagy számsorozat. A készítők a termék fejlesztése során a verziószám növelésével jelzik az előrehaladás folyamatát. A számozás tipikusan 0.1-ről indul, és az 1.0 verziószámot az első hivatalos kiadás alkalmával éri el. Ezek után a kisebb fejlesztéseket a másodverziószám növelésével (pl. 1.1), míg a jelentős változtatásokat az elsődleges verziószám változatatásával (pl. 2.0) szokás jelezni. A rendkívül gyakran frissített/kiadott szoftverek esetében egy harmadlagos verziószámot is be szoktak vezetni (pl. 1.2.1), amely lehetővé teszi a csak igen apró módosításokat tartalmazó változatok megkülönböztetését is.

Operációs rendszerek Az operációs rendszer a személyi számítógépeken általában a merevlemezen helyezkedik el Mi tölti be? A számítógép ROM-jában levő BIOS (Basic Input Output System) Ellenőrzi a RAM memóriát és a főbb perifériákat Megkeresi melyik lemezegységben levő lemezen van az operációs rendszer, majd betölti azt

Az operációs rendszer feladatai Programok betöltése és futtatása Perifériák kezelése Kapcsolattartás a felhasználóval Adattárolás megvalósítása (fájlkezelés) Parancsok értelmezése és végrehajtása Hibák kezelése

Az operációs rendszer lehet: A felhasználók száma szerint Egyfelhasználós Többfelhasználós A kezelői felület szerint Karakteres Grafikus Az egyidőben futtatható alkalmazások szerint egyfeladatos többfeladatos

Vége