A gazdasági szféra elvárásai a pályakezdő diplomások tekintetében Budapest, 2003. Június 13. Dr. Szilágyi János – MKIK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Friss diplomások a versenyszektorban
Advertisements

A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Az építőipar fejlődése és válsága Dél-Dunántúlon.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
A Grundfos Vállalatcsoport
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
7. Házi feladat megoldása
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Tanulószerződéssel a munka világában Versenyképes gazdaság, versenyképes szakképzés Budapest július 19 Dr. Szilágyi János MKIK képzési igazgató.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
Előadás másolata:

A gazdasági szféra elvárásai a pályakezdő diplomások tekintetében Budapest, Június 13. Dr. Szilágyi János – MKIK

A ma és a holnap munkahelyeinek jellemzői Hagyományos modell / Magas teljesítménymodell STRATÉGIA  Tömegtermelés  Hosszú gyártási idő  Központosított termelés  A vásárlók igényeit figyelembe vevő termelés  Rugalmas termelés-decentralizált ellenőrzés KÉPZÉS  Minimális a gyártást végző munkásoknak  Speciális a szakembereknek  Képzés mindenkinek  A szélesebb szakértelem a keresett

TERMELÉS  Rögzített automatika  Végtermék-ellenőrzés  Feladatok szétdarabolása  A hatalom az ellenőröké  Rugalmas automatika  Munkafolyamatok közbeni ellenőrzés  Munkacsoport, több szakmában jártas szakemberek RANGLÉTRÁK  Belső munkaerőpiac  Előrejutás kor szerint  Korlátozott munkaerőpiac  Előrejutás megszerzett képesítés alapján

ALKALMAZÁS ÉS EMBERI ERŐFORRÁSOK  Munkás-vezető konfrontáció  A minimális szakképesítés elfogadott  A munkások költséget jelentenek  Munkás-vezető együttműködés  Kiszűrik az alapkészségekkel nem rendelkezőket  A munkaerő beruházást jelent

Oktatás szolgáltatásként funkcionál: sikeres gazdaság munkaerő- piaci igényének kielégítése, egyén számára karrierlehetőség biztosítása Oktatás célja nem a lexikális tudás megszerzése, hanem a sikeres és hatékony munkavállaló képzése Vállalkozások nem a rövid távú haszonszerzés a fő motiváló erő: leendő munkavállaló magas színvonalú kiképzésehosszú távon hoz hasznot munkaadójának és magának Nagy érték a gyorsan munkába állítható munkaerő Iskola: Mindenkinek kötelező élet közeli helyzetben, gyakorlaton részt venni. Az oktatás és gazdaság kapcsolatainak intenzifikálása

Kulcskvalifikációk és kompetenciák a készség és a kompetencia központú pedagógiában Világos, korrekt kommunikáció írásban és szóban Átértékelődik a funkcionális analfabétizmus (nem pusztán írni, olvasni és számolni tudást jelent), magába foglalja az alapvető kommunikációs készséget és az információtechnológiai tudást, a hálózatok intelligens kezelését Információ befogadása, releváns gyűjtése, átalakítása és beépítése saját munkájába Kommunikációs kultúrák tanulásának készsége Idegen nyelv tanulás ( 3 európai nyelv) Viselkedés és mentális kultúra és interkultúrális műveltség Humán műveltség rehabilitálása, nem csak szaktudás, a világban eligazodni tudás, a társadalom szolgálata Reálisan bemutatni saját képességeit a munkaerőpiacon Együttműködés - team munka, kooperációs modellekben gondolkodni tudás Szociális kompetenciák

Kulcskvalifikációk és kompetenciák a készség és kompetencia központú pedagógiában Általános szakmai cselekvő készség, innovációs készség (stratégiák, termékek, folyamatok) Önszabályozó tanulás, tanulási - önfejlesztő készség, élethosszig tartó fejlődés Önálló munkavégzés, tervezés, végrehajtás készség: - idő és erőforrások menedzselése - felelősségteljes cselekvés és döntés - követelmény orientáltság (rendszeres ellenőrzés, értékelés teherbírás-terhelés) Célorientált viselkedés Szervezési - vezetési készség Problémamegoldó - kezelő készség, kooperáció- és konszenzus-képes szakember - konfliktusmenedzselés - saját gondolatok és cselekvések értékelése a problémamegoldás és döntéshozatal érdekében. - elméletek és gyakorlat összekapcsolása - vitaszempontok reális értékelése - saját álláspont hiteles és vitaképes bizonyítása Szakmai kompetenciák

Pályakezdőkkel való elégedettség 2001-ben Elvárások Gyakorlati felkészültség Számítógépes ismeretek Műszaki ismeretek Gazdasági ismeretek Számoláskészség Beszéd- és íráskészség Idegennyelv tudás Önálló munkavégzés Munkafegyelem Munkakultúra Együttműködési készség Átlag Főiskolai végzettekEgyetemi végzettek 3,06 4,16 3,71 3,85 3,98 3,43 3,73 3,72 3,42 3,98 3,71 3,66 3,78 3,55 4,21 3,90 3,47 4,19 4,16 3,72 3,80 4,24 3,65

Azoknak a vállalkozásoknak az indokai, ahol NEM szándékoznak ebben az évben pályakezdőt alkalmazni Ebben az évben pályakezdőt NEM alkalmazó cégek indoklásai Az elmúlt két évben alkalmazott-e pályakezdőt? Összesen A jelenleg alkalmazott pályakezdők aránya a felvettek %-ában Nincs szükség új emberre 25,9 %74,1 %100,0 %80,4 % Gyakorlott munkaerő kell 26,2 %73,8 %100,0 %65,0 % Rosszak az eddigi tapasztalatok 58,0 %42,0 %100,0 %41,3 % Egyéb ok miatt nem vesz fel 29,0 %71,0 %100,0 %81,7 % IGENNEM

Pályakezdők ágazati alkalmazási sorrendje * A konkrét számarányok – a vizsgált időszakok különbözősége miatt – nem hasonlíthatók össze. Az elmúlt két évben pályakezdőt alkalmazó* Az ebben az évben pályakezdőt alkalmazni szándékozó* Cégek aránya, % 1. Humán szolgáltatásÉpítőipar 2. IdegenforgalomIdegenforgalom 3. ÉpítőiparIpar 4. IparOktatás 5. OktatásHumán szolgáltatás 6. KereskedelemKereskedelem 7. Szállítás-hírközlésÜzleti szolgáltatás 8. Üzleti szolgáltatásSzállítás-hírközlés

Pályakezdők regionális alkalmazási sorrendje Az elmúlt két évben pályakezdőt alkalmazó* Az ebben az évben pályakezdőt alkalmazni szándékozó* Cégek aránya, % 1. Dél-DunántúlNyugat-Dunántúl 2. Nyugat-DunántúlDél-Alföld 3. Észak-AlföldKözép-Dunántúl 4. Észak-MagyarországÉszak-Dunántúl 5. Dél-AlföldDél-Dunántúl 6. Közép-MagyarországKözép-Magyarország 7. Közép-DunántúlÉszak-Magyarország * A konkrét számarányok – a vizsgált időszakok különbözősége miatt – nem hasonlíthatók össze.

A problémák fontossági sorrendje Hiányosságok- problémák OKJ szakképzettséggel Főiskolai végzettek Egyetemi végzettek Érettségi nélkülÉrettségivel Önálló munkavégzés képességének hiánya Gyenge szakmai gyakorlati jártasság Munkafegyelmi problémák Munkakultúra hiányosságai általában Gyenge szakmai elméleti alapok Rossz együttműködési készség Gazdasági ismeretek hiánya Számítógépes ismeretek hiánya Idegennyelv-tudás hiánya

A gazdasági szektorban foglalkoztatott pályakezdők és az összes alkalmazott megoszlása állománycsoportok szerint Ágazat FizikaiSzellemiFizikaiSzellemi Munkakörben foglalkoztatott pályakezdők aránya, Munkakörben foglalkoztatott összes alkalmazott* aránya, Ipar 83,3 %17,4 %78,4 %21,6 % Építőipar 77,6 %19,5 %77,3 %22,7 % Kereskedelem 78,7 %19,5 %60,0 %40,0 % Idegenforgalom 91,0 %8,0 %76,5 %23,5 % Szállítás, hírközlés 64,4 %35,1 %60,2 %39,8 % Üzleti szolgáltatás 23,8 %75,9 %35,5 %64,5 % Oktatás 16,5 %83,5 %.. Humán szolgáltatás 62,5 %37,4 %.. Összesen: 69,7 %29,6 %68,0 %32,0 %

Köszönöm a figyelmet