Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Advertisements

Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Elektronikus Fizetés megvalósítása
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Műszaki ellenőrképzés
Vállalatfinanszírozás
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
A projektek fenntartási kötelezettségének hatása az önkormányzati és állami költségvetésre KEOP 2 & 3: Vizeink és természeti értékeink jó kezelése 2013.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
JEREMIE Programok módosulásai
Lakos Zsanett tanácsadó projektmenedzser
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
A KEOP pályázatok önkormányzati szempontból D. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára MASZESZ kerek-asztal megbeszélés december 8.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
A strukturális alapok (ROP) menedzsmentjének tapasztalatai ( ) Molnár Beáta PhD hallgató, PTE-KTK BGF KKFK
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Az Európai Unió támogatási alapjai, a 2007-2013-as időszak újdonságai  - Jövedelemtermelő projektek támogathatósága, támogatás mértéke és az önerő növekedés problematikája Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Jövedelemtermelő projektek Viziközmű projektek Hulladékgazdálkodási projektek Energetikai projektek Csak akkor nem, ha állami támogatásra vonatkozó szabályok vonatkoznak a projektre

Az önerő számításának módszere Költség-haszon elemzés A számítás lépései, változás a számításoknál az elősző időszakhoz képest finanszírozási rés döntési összeg maximális EU támogatás

Az önerő számításának módszere Az OP-ban szereplő támogatás 85% EU -15% hazai megbontása, az arányok kihatása az önerő mértékére Akciótervek szerepe, meghatározott maximum támogatási arány Maximum támogatási arány és a projektek fenntarthatóságának viszonya

Költség-haszon elemzés Szektorokra lebontott, egységes útmutató EU szigora – jóváhagyás és ellenőrzés Pénzügyi elemzés, finanszírozási változatok, döntéshozatal Az önerő mértéke, az önerő finanszírozásának módja, valamint a lakossági díjak alakulása közti összefüggések

Finanszírozási lehetőségek, mérlegelési szempontok Hitel és kötvénykibocsátás Magántőke bevonása (BOT, vagyonkezelés, koncesszió, kockázati tőke) Háromoldalú finanszírozási modell Részletes módszertan

Mérlegelési szempontok a KSZ és IH – döntéshozó szemszögéből Hatékonyan működtethető, gazdasági szempontból hosszútávon fenntartható projektek finanszírozása Az előkészítés alatt álló projektek átvilágítása üzemeltetési és finanszírozási szempontból, az átvilágítás lehetséges konzekvenciái A műszaki megoldások mellett egyre több szerep az üzemeltetés biztonságának és a gazdasági szempontoknak Elsődleges mérlegelési szempont a lakos

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!