Vendéglátás és szálloda menedzsment I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
Készletgazdálkodás.
ÁRUFORGALOM FINANSZÍROZÁSA II.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-AVK
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Készítette / Author: Tuska Katalin
Elektromos mennyiségek mérése
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
10. Készletrendszer.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Áruforgalom és gazdálkodás II.
szakmérnök hallgatók számára
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
7. Házi feladat megoldása
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Mikroökonómia gyakorlat
Készletgazdálkodás és logisztika
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Szállodák eredmény kimutatásai és mutatószámai
2. előadás Viszonyszámok
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
2. előadás Viszonyszámok típusai
Előadás másolata:

Vendéglátás és szálloda menedzsment I. A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A vendéglátó tevékenység folyamatai: főfolyamatok beszerzés raktározás (készletezés) termelés értékesítés szolgáltatás mellékfolyamatok mosogatás, igazgatás, adminisztráció, karbantartás, … 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Beszerzési tevékenység célja, feladatai: A vállalatok, gazdasági egységek áru és göngyölegkészletének, eszközeinek folyamatos pótlása. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A beszerzés részfolyamatai: információ-gyűjtés beszerzési döntések beszerzés lebonyolítása 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

I. Információgyűjtés: külső belső árajánlat begyűjtése, import lehetőségek, kedvezményes akciók, stb. belső tényleges és várható árubeszerzés megállapítása volumen (mennyiség) és szerkezet (összetétel) alapján 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

II. Beszerzési döntések Három fő kérdésről kell dönteni: mit szerzünk be? mennyit szerzünk be? milyen kondíciókkal (feltételekkel) szerezzük be? Mivel a beszerzési döntéseknek komoly anyagi vonzata van, ezért ki kell alakítania minden vállalkozásnak egy hatékony beszerzési politikát. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

1) Mit szerzünk be? A következő tényezők határozzák meg: várható bevétel és a bevétel összetétele a raktárban található készletek mennyisége 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

2) Mennyit szerzünk be? A következő tényezők határozzák meg: Raktározási feltételek A vállalkozás pénzügyi helyzete A beszerzés gyakorisága 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

2.1. A raktározási feltételek Fontos tényező, hogy mekkora és milyen raktárral rendelkezik az üzlet. A rendelés gyakoriságát meghatározza az üzlet hűtőkapacitása. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

2.2. A vállalkozás pénzügyi helyzete A nagyobb mennyiségű beszerzés jelentős pénzösszeget köt le és ezzel veszélyeztetheti a fizetőképességet. A cél, hogy a szállítóval finanszíroztassuk meg a készletet! 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

2.3. A beszerzés gyakorisága Megmutatja, hogy egy-egy árucsoportból milyen gyakran rendelnek egy meghatározott időn belül. Statisztikailag is meghatározható: adott időszak napjainak száma áru-utánpótlási idő 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

3) Beszerzési kondíciók kérdése Milyen az áruk minőségi mutatóinak és a kapcsolódó árajánlat viszonya? Minőség-megőrzési idő, fogyaszthatóság Milyenek a szállítási feltételek? Milyenek a fizetési feltételek? 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

3.1. Az áruk minősége és ára Arra kell törekedni, hogy minél jobb minőségű árut minél kedvezőbb áron vásároljunk! 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

3.1. Az áruk minőségi mutatói Minőség-megőrzési idő Az az időpont vagy időtartam, ameddig az élelmiszer az előírt tárolási körülmények között eredeti minőségét megőrzi. Fogyaszthatósági idő A gyorsan romló termékek minőség-megőrzési ideje. Ennek letelte után az élelmiszert nem szabad elfogyasztani. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

3.2. Szállítási feltételek A vevő alapvető érdeke, hogy minél gyakrabban, és minél kisebb tételhez jusson hozzá, hogy ne kösse le túlzottan a pénzét és a raktárkapacitását. A szállító érdekei pedig pont ellentétesek. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

3.3. Fizetési feltételek Az eladó és a vevő megállapodhat bármilyen fizetési módban. A vevő számára az lenne a legkedvezőbb, ha minél később kellene fizetnie, mert ebben az esetben a szállító finanszírozná meg a készlet értékét. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

III. A beszerzés lebonyolítása Beszerzési források: közvetlenül az ipartól (pl. sütőipar, tejipar, húsipar), nagykereskedelemtől, kiskereskedelemtől (minimális tételben, hiánypótlás céljára), őstermelőtől (idénycikkek, primőráruk). 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

III. A beszerzés lebonyolítása Beszerzéssel kapcsolatos szerződések Mindegyik visszterhes jogügylet, mivel mindkét fél kötelezettségeket vállal. Az egyik arra vállalkozik, hogy a megrendelt árut a vevő számára a legmegfelelőbb időben, a megadott helyre leszállítja, a másik pedig arra, hogy az áru átveszi és ellenértékét kifizeti. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A raktározás célja: egyrészt a szükséges nyersanyagok, a tevékenységhez szükséges eszközök, áruk veszteségmentes megóvása, másrészt megfelelő választék biztosítása a folyamatos és zavartalan üzemeltetés érdekében. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A raktározás folyamata áruátvétel tárolás, kezelés áruátadás 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

I. Áruátvétel mennyiségi: a szállítólevélen feltüntetett mennyiségének meg kell egyeznie a megrendelt és a ténylegesen leszállított áruk mennyiségével naturális mutatókban mérhető: kg, l, db 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

I. Áruátvétel minőségi: a mennyiségileg átvett árunak meg kell felelnie az előírt minőségi követelményeknek (I., II. osztályú áru /MSZ) érzékszervi, laboratóriumi vizsgálat 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

I. Áruátvétel érték szerint: a számlán feltüntetett egységáraknak meg kell egyezniük a megrendelésben szerepeltekkel, valamint az egységárak és mennyiségek szorzatainak, valamint a szorzatok összegeinek helyeseknek kell lenniük 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

II. Tárolás, kezelés az áruk tárolási igényüknek megfelelően különböző tárolási módok szerint kerülnek elhelyezésre a megfelelően kialakított szakosított raktárakban. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

II. Tárolási módok halmazos vagy tömbtárolás: a termékeket eredeti göngyölegükben kerülnek elhelyezésre göngyöleg: egyedi értékkel rendelkeznek az áruk szállítását és tárolását megkönnyítő eszközök, pl. zsák, láda, rekesz stb. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

II. Tárolási módok ömlesztett: polcos: a vendéglátásban (már) nem jellemző (pl. a burgonya pincében történő téli betárolása, szén) polcos: kisebb kiszerelésű termékek könnyen hozzáférhető módon való elhelyezése, pl. üvegek, konzervek stb. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

II. Tárolási módok különleges:a normál környezet valamely paraméterét meg kell változtatni, pl. levegő  víz (akvárium); fagypont alatti hőmérséklet  mélyhűtő; borospincében a hordók elhelyezése  ászokfán stb. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

III. Árukiadás, áruátadás a termelő és az értékesítőtér vételezése alapján a vételezési íveken feltüntetett áruk továbbítását jelenti. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A raktárakkal szemben támasztott követelmények a megfelelő környezet és közlekedési utak biztosítása, jó szellőzés és megvilágítás, higiénia, állati kártevőktől való mentesség, tűzrendészeti és munkavédelmi előírások betartása, vagyonvédelem biztosítása. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A raktárak fajtái Élelmiszer- és italáruraktárak földesáruraktár hús- és hentesáru szárazáru tej- tejtermék tojás italáruraktár, borospince Különböző eszközraktárak fogyóeszközraktár göngyölegraktár segédanyagraktár takarítóeszköz-tároló Hulladéktároló Kéziraktár 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Készletek olyan eszközök, amelyek rendszerint egy termelési folyamatban vesznek részt, és ennek a tevékenységnek a során vagy elvesztik eredeti alakjukat (pl. nyersanyagkészletek) vagy változatlanok maradnak (pl. feldolgozás nélkül értékesített áruk) 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők A várható bevétel nagysága: Növekvő bevétel nagyobb, csökkenő bevétel kisebb készletet igényel. A nem megfelelő nagyságú és összetételű készlet lehetetlenné teszi bizonyos áruk értékesítését. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők A bevétel összetétele: A bevételhez viszonyítva a különböző árucsoportoknál eltérő a készletnagyság. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők Az áruutánpótlás gyakorisága: Ha az áruutánpótlás költségei az üzletet terhelik, akkor elvileg tőle függ, hogy milyen gyakran szerzi be az árukat. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők A termékek idényszerűsége: Az idényszerű keresletre fel kell időben készülni, és arra, hogy mennyivel több tényezőtől függ pl. beszerzési lehetőségek, pénzügyi tényezők, az áru romlékonysága 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők Az üzlet választékának nagysága A raktárak befogadóképessége 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készleteket meghatározó tényezők A pénzügyi és költségtényezők A készletek pénzlekötéssel járnak, ez önmagában is költséget jelent, hiszen kamatveszteség érheti a vállalkozást. A pénzlekötésen kívül maga a készletezés is költségekkel jár. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Áruforgalmi mérlegsor Nyitókészlet + Zárókészlet Készletnövekedés = Készletcsökkenés Elábé Selejt Visszáru Beszerzés 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készletfajták nyitó- és zárókészlet átlagkészlet minimális, maximális és optimális készlet 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Nyitó- és zárókészlet nyitókészlet: zárókészlet: egy elszámolási, vagy elemzési időszak kezdetén meglévő összes készlet zárókészlet: egy elszámolási, vagy elemzési időszak végén meglévő összes készlet 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Nyitó- és zárókészlet Megállapításuk többféle módszerrel történhet: Leltározással: ez a legpontosabb felmérési lehetőség. Lehet vagyonmegállapító, ellenőrzési célú és készletfelmérő. Számítással: a nyilvántartott adatokból állapítják meg a készletértéket. Számítógépes készletnyilvántartással: ez a legegyszerűbb és a leggyorsabb lehetőség. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Nyitókészlet + Zárókészlet Átlagkészlet Egy vizsgált időtartam készletét mutatja meg. Azt jelzi, hogy az adott időn belül az állandóan változó készletek nagysága átlagosan mennyi volt. Meghatározható: Egyszerű számtani átlaggal a nyitó és a zárókészletből Nyitókészlet + Zárókészlet 2 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Átlagkészlet Számtani átlaggal már korábban átlagolt készletadatokból átlagkészlet adatok összege az átlagolt készletadatok száma 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Átlagkészlet Kronologikus átlaggal: ha időpontra vonatkozó adatok állnak rendelkezésre NyK 2 + közbeeső készletadatok ZK átlagolt készletadatok száma – 1 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Minimális, maximális, optimális Minimális készlet: Az a legkisebb készlet, amely még lehetővé teszi az egység működését, a minimális készlet. minimum 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Minimális, maximális, optimális Maximális készlet: Az a felső határ, amely fölött a készletnövelés már nem jár a bevétel emelkedésével. maximum 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Minimális, maximális, optimális Optimális készlet: A megfelelő bevétel elérésére ad lehetőséget, a termelő- és értékesítő munka soha nem akadozik készletproblémák miatt, de a készletezés költségei sem túl magasak pont jó 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Készletek elemzése A készletek elemzésénél több szempontot is figyelembe kell venni: a) A készletek nagyságának elemzése b) A készletek összetételének elemzése c) A készletek időbeli alakulása d) A forgási sebesség elemzése e) Egyéb készletgazdálkodási mutatók 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készletek nagyságának elemzése Vizsgálni kell: a készletértéket, a beszámolási időszak készletadatát összevetjük a bázisidőszakéval és a tervezettel, megvizsgáljuk a készletnagyságra ható tényezőket. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készletek nagyságának elemzése Készletnagyságra ható tényezők: Az értékesített termékek és áruk köre, választékuk Az áru-utánpótlási lehetőségek A technikai lehetőségek Pénzügyi lehetőségek 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készletek összetételének elemzése Fontos a készletek belső szerkezetének ismerete. Az összetétel vizsgálatára a megoszlási viszonyszámokat alkalmazzuk 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A készletek időbeli alakulásának elemzése Ebben az esetben az időbeli változást kifejező viszonyszámokat számítjuk ki: dinamikus viszonyszám, tervfeladat viszonyszám, tervteljesítési viszonyszám. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A forgási sebesség elemzése A forgási sebesség a készletgazdálkodás elemzésére szolgáló intenzitási viszonyszám. A vállalkozás készleteinek vizsgálata során akkor kapunk reális képet, ha a készletekben lekötött pénz nagyságát a bevétellel vetjük össze. Megvizsgáljuk, hogy a lekötött pénzünk egy időszak bevételéből mennyi idő alatt, vagy hányszor térül meg. 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A forgási sebesség elemzése 3 A számításhoz három adatra van szükség: átlagkészletre, bevételre beszerzési áron → ELÁBÉ, az időszak hosszára (minden hónap 30 nap!). 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Forgási sebesség napokban Megmutatja, hogy hány nap alatt térül meg a készletben lekötött pénzmennyiség, vagyis hány napos bevétel lebonyolításához szükséges készlettel rendelkezik az üzlet. K × n ELÁBÉ 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Forgási sebesség fordulatokban Megmutatja, hogy egy időszak alatt hányszor térül meg a készletben lekötött pénzmennyiség. K ELÁBÉ 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A forgási sebesség mutatók összefüggése n Fn Ff n = Fn × Ff 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

A forgási sebesség változása A forgási sebesség változásának számításakor a szokásostól eltérő módot alkalmazunk, ugyanis a mutató akkor alakul kedvezően, ha csökken. Az időbeli változását kifejező viszonyszámokat „fordított” mutatóként számoljuk. !!! Vd Fn = bázis Fn tény Fn 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Egyéb készletgazdálkodási mutatók N°bevétel 100 Ft készletre jutó bevétel 100 Ft bevételre jutó készlet X 100 K N°bevétel X 100 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 2017.04.04. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szállodamendzsment I.- A vendéglátó áruforgalmi tevékenység, mint rendszer I.