Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)

Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Készítette: Cselényi Nikolett
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Család.
Humánkineziológia szak
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A tételek eljuttatása az iskolákba
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Híres magyar nők.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Aktuális helyzet Elhasznált gumiabroncs hasznosítás MAGUSZ
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Horváth István Vegyesházasságok Erdélyben Országos Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Személyiségváltozók szerepe a kapcsolati hálózatok szerveződésében
7. Házi feladat megoldása
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A SELMECBÁNYAI HAGYOMÁNYŐRZÉS, MINT SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS Kovács Nikolett Andragógia III. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”
Előadás másolata:

Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia, III. évfolyam

Aktualitás: Minden korban jelen van Ma felgyorsult világunk, nincs időnk semmire De a szerelemre mindig akad idő Ki az Igazi számunkra? Létezik séma erre?

Kutatás főbb kérdései: Az életkor növekedésével egyre érettebb a párválasztás, azaz a külső tényezők fontosságát felváltja a belső érték, mint fő párválasztási indok? A szak, amire jár valaki, meghatározza az illető érdeklődését, habitusát, illetve a párválasztás menetét, indokait is?

Az egyén családi háttere befolyásolja későbbi életét, párválasztását, mind a menetét, mind a meghatározó szempontokat? Amennyiben az egyénnek van jelenleg is párkapcsolata, és szerelmes is, közelebbinek, jobban körvonalazódottnak látja a jövőbeni házasságát?

Az egyén múltja, régebbi kapcsolatai, és azok minőségei nagyban befolyásolhatják, hogy hogyan áll a házassághoz az illető, esetleg kitolhatják annak tervezett idejét? Az egyén továbbtanulási szándéka befolyásolhatja az egyén által elképzelt házassági időpontot, illetve a leendő házastárs végzettségére is kihathat?

A baráti társaság véleménye nagyban fontos a párválasztáskor?

Kutatás: Minta: Leányka Úti Kollégium fiú lakói (108 fő) Kontroll csoport lányokból (45 fő)

Szakirodalom feldolgozás: Buda Béla -Szilágyi Vilmos(1974): Párválasztás. A partnerkapcsolatok pszichológiája. Budapest, Gondolat kiadó. Bukodi Erzsébet(2002): Ki kivel (nem) házasodik? A partnerszelekciós minták változása az egyéni életútban és a történeti időben. In: Szociológiai Szemle, 2002/ p. Cseh-Szombathy László(1979): Családszociológiai problémák és módszerek. Budapest, Gondolat Kiadó p. H.Sas Judit(1988): Nőies nők és férfias férfiak. Budapest, Akadémia Kiadó

Lőrincz László(2006): A vonzás szabályai. In: Szociológiai Szemle, 2006/ p. Pongrácz Tiborné- Spéder Zsolt(2003): Élettársi kapcsolat és házasság – hasonlóságok és különbségek az ezredfordulón. In: Szociológiai Szemle, 2003/ p. Szél Bernadett(2006): Társas lelkek magánya? In: Szociológiai Szemle, 2006/ p. Tóth Olga(1998): Házasság és gyermek: vélekedés és viselkedés. In: Századvég TÉL Új Folyam 11. szám p.

Internetes szakirodalom: Bukodi Erzsébet (2000): Ki, mikor és kivel házasodik? A házasság helye az egyéni életútban és a történeti időben (Elméletek és megközelítések). In: ‎2009. ‎0 7. ‎30. ‏‎11.53 h. Utasi Ágnes(1992): Vallási házassági homogámia és kulturális reprodukció. In: h.

Kutatási módszerek: Megfigyelés Dokumentumelemzés Kérdőívezés

Eredmények: Életkor: 20-23, összefüggés Szakonként tényleg eltérőek a válaszok sokszor Család befolyásoló hatása nagyon nagy! Párkapcsolat megléte is fontos tényező Egyén múltja, egyéjszakás kalandjainak száma is döntő Továbbtanulás vágyának hatásai láthatóak Baráti társaság fontossága: csak nőknél

Meddig küzdenek? Lányok: 46% első elutasításig Fiúk: 61% 3-4 próbálkozás Baráti társaság véleménye? Lányok: 48% fontos, 26% nagyon fontos Fiúk: 45% fontos, 34% nem fontos! Eltérések a lányok és fiúk válaszaiban:

Határozottság: Lányok: 55,5% nagyon fontos Fiúk: 60% fontos Tisztelet: Lányok: 84% nagyon fontos Fiúk: 50% fontos A partner hibáiról: Lányok: 91% nem számítanak Fiúk: 67% nem számítanak

Megállapodás: Lányok: 51% bármikor, 22% stabil munkahely meglétekor Fiúk: 46% stabil munkahely meglétekor, 30,5% bármikor

Dolgozat felépítése: Bevezetés: téma fontossága, aktualitása Fogalom meghatározás Szakirodalom feldolgozás Kutatásom Hipotézisállítás Módszer Mintavétel Kutatás eredményei Összegzés

Köszönöm a figyelmet!