A színmérés és a színinger-mérő rendszer fontosabb modelljei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Fénytan és a vakuk. A színhőmérséklet  Fény= energia  Fehér fény különböző színű fények keveréke  Fényforrás valós színe ~ hullámhossz szerinti eloszlás.
A SZÍNES TELEVÍZIÓ SZÍNMÉRŐ RENDSZERE
Színformátumok és színmodellek
Színekről világítástechnikusoknak
A színek számítógépes ábrázolásának elve
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
A színinger mérése.
Az emberi látás Segédanyag a Villamosmérnöki Szak
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
2D-3D számítógépes grafika
BME Építészmérnöki Kar Építészeti Ábrázolás Tanszék
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
SZÍNEKRŐL.
SZÍNEKRŐL.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mérnöki Informatikus MSc 4. Előadás.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott.
2. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
Hullámok visszaverődése
Színes világban élünk.
A színészleletet jobban közelítő színrendszer megalkotásának lehetőségei Schanda János Pannon Egyetem.
Színharmónia elméletek
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színrendszerek és szín-atlaszok
Színmegjelenési modellek
Egyenletes színskálák vizsgálata különböző színrendszerekben
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színek Harkai Richárd Free Powerpoint Templates.
Készítette: Horváth László
Színkeverés.
Kontrasztok.
SZÍNHARMÓNIA.
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
A színrendszerezés rövid története
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
Szögek és háromszögek.
Színek.
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
Monitorok.
Vetületi ábrázolás alapjai
2D-3D számítógépes grafika
Fogszín meghatározás 2008.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette : Zelnik Paloma
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Színkezelés RGB-színrendszer Készítette: Soós Lilla 2012 március 27.
Color Management I. színelmélet Lengyel Zsolt – Multimédia alapjai.
Természetes világítás
A lineáris függvény NULLAHELYE GYAKORLÁS
Grafika alapfogalmak.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Digitális fotózás Alapok.
Világítás tervezése excelben Hangolható LED-es világítás.
A szg-es grafika alapjai Juhász Tamás.
Batta Imre: 2D-3D számítógépes grafika / 0 2D-3D számítógépes grafika Színmérés BME Építészmérnöki Kar Építészeti Ábrázolás Tanszék Batta Imre DLA.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Egy kis SZÍNtan elsősorban a vizuális megismerés tantárgyhoz Sándor Zsuzsa A tanuláshoz szükséges animációkat tartalmaz, töltse le a PPt fájlt is!
Készítette: Horváth Zoltán
A szín fogalma A „szín” fogalmát kiegészítés nélkül ne használjuk! - inger vagy észlelet színészlelet - pszichológiai fogalom színinger - pszichofizikai.
Árnyékszerkesztés alapjai
2D-3D számítógépes grafika
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Tárgyak műszaki ábrázolása Merőleges vetítés
Előadás másolata:

A színmérés és a színinger-mérő rendszer fontosabb modelljei

A színmérés kialakulása A színmérés alapvető feltétele olyan színinger tér létrehozása, amelyben minden színt egy, és csakis egy pont jelöl. E törekvés eredményeként jött létre az 1931-ben a nemzetközileg elfogadott CIE XYZ színmérő rendszer. Deane Brewster Judd amerikai fizikus színlátás- és színméréselméleti kutatásai jelentősen járultak hozzá a színinger tér meghatározásához.

Az XYZ rendszer A színingertér a színingerek háromdimenziós sokaságának olyan térbeli ábrázolása, amelyben bármely színingert egy és csak egy pont ábrázol. A Commission Internationale de l,Eclairage 1931-ben a három a alapszíninger (piros (R), zöld (G), kék (B) )additív keverése utján létrehozott színingerteret nemzetközi színmérő rendszernek fogadta el. A rendszerben a színeket X,Y,Z színösszetevőkkel jellemzi.

A színek jellemzése a CIE XYZ rendszerben 1. X, Y, Z színösszetevőkkel. X számszerű értéke a színélményt létrehozó sugárzásban a vörös színű, az Y számszerű értéke a zöld színű, Z számszerű értéke a kék színű sugárzás mennyiségét fejezi ki. 2. x és y színkoordinátákkal és Y fénysűrűségi tényezővel. A x és y koordináták a szín színdiagramon belüli helyét rögzítik, az Y, amely megegyezik az Y színösszetevővel a szín világosságát adja meg.

Jellemző és kiegészítő hullámhossz Jellemző hullámhossz a színes felület által reflektált fényenergia spektrális eloszlásában a legnagyobb mennyíségű energiát tartalmazó hullámsáv hullámhossza. Kiegészítő hullámhossz a jellemző hullámhossz komplementer hullámhossza. A jellemző hullámhosszú energia kiegészítő hullámhosszú energiával keverve színtelen fényt eredményez.

Komplementer színingerek Azok a komplementer színingerek, amelyeknek megfelelő arányú additív keveréke akromatikus fényingert (szürke színt) eredményez: A+D=C, E+F=C A komplementer színingerek a színdiagram átellenes pontjain helyezkednek el. Nagyon sok komplementer színingerpár van.

Érzet szerinti egyenletesség A szinmérés terjedésével szükségessé vált a színdiferenciák pontos meghatározása. Mivel kiderült, hogy a nemzetközileg elfogadott színinger tér nem egyenletes, transzformációs módszerekkel a színigerteret át kellett alakítani. Így jöttek létre a különböző transzformációk, közöttük a CIELUV és CIELAB színingertér.

Esztétikai egyenletesség Az érzetszerint egyenletes színrendszerek adaptált szemre készültek, ezért az adaptálatlan szemű ember a sötét színek közötti különbségeket sokkal kisebbnek érzékeli, mint a világos színek közöttieket. Ezért jött létre az esztétikailag egyenletes színtér, a Coloroid. A színtér megalkotásához több mint 50.000 kisérleti személyt vontak be a Budapesti Műszaki Egyetemen az 1970-es években, a kutatást Nemcsics Antal vezette.

Harmóniaküszöbökre épülő színtér Harmónia küszöb két szín között az a minimális távolság, amelynél nagyobb különbségű színeket egy kompozícióban már különböző színekként értékelünk. Az esztétikailag egyenletes, harmóniaküszöbökre épülő színtérben az adaptálatlan szemű szemlélő a színek közötti különbségeket a színtérben mindenütt azonosnak érzi. Ez teszi lehetővé a színharmónia összefüggések egzakt leírását.

A Coloroid színtere A Coloroid színrendszer a színérzetek sokaságát egy egyenes körhenger belsejében helyezi el. A színezet (A) a szögkoordinátával önmagába visszatérően változik, a telítettség (T) a sugár, a világosság (V) pedig a tengely irányában változik. A henger tengelyén a semleges színek találhatók.

Coloroid színsíkok A Coloroid tengelymetszeteinek, az un. félsíkoknak minden egyes színe azonos Coloroid színezetű. Egy-egy Coloroid színsíkot a semleges tengely egyenese és két görbe, a Coloroid határgörbék (hg) határolnak. A határgörbéken belül helyezkednek el a félsíkok által a Coloroid színtestből kimetszett görbék, melyek a felületszínek határgörbéi (fhg).

Coloroid határgörbék A Coloroid határgörbék által közrezárt felületek alakja a különböző tengelymetszeteknél más és más. A Coloroid színtér egy-egy metszetének alakja a metszet csúcspontján elhelyezkedő spektrumszín vagy bíbor sajátvilágosságától függ. A Coloroid színtest egy-egy metszetének alakja nemcsak a síkban fekvő legtelítettebb felületszín világosságától, hanem telítettségétől is függ.

A Coloroid koordináták Egy-egy szín Coloroid színtérbeli helyét koordinátái, vagy Coloroid színjelei rögzítik: Színezet-Telítettség-Világosság A – T – V 13 – 22 – 56 Az első szám azt mutatja meg, hogy a szín melyik Coloroid színsíkban, a második azt, hogy melyik koaxiális hengerfelületen, a harmadik pedig azt, hogy az akromatikus tengelyre merőleges síkok közül melyiken található.