Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Rendek tanya Állattenyésztés
Advertisements

Kutyafajták (1. beadandó feladat) Készítette: Jónás Krisztián
A ló.
Mindenszentek temploma Pécs
Magyarország nemzeti katonai stratégiája Készítette: Faludi Miklós
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Kutyafajták tanulási képességének mérése
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
2008. januárjában a Szentendrei Árvácska lakói vagyunk, de már nagyon szeretnénk szerető otthonra lelni!!!
Energia a középpontban
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
A kutyák világa.
Amit a Spanielekről tudni kell!
A vikingek A vikingek skandináv származású hajósok és harcosok, akik a 8. és a 11. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataik-ra. A.
Gulyás Kinga.
Horváth Dorina A kutya.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Kutya.
Napkollektor Kránicz Péter.
Gráfok szélességi bejárása Algoritmus bemutatása egy gráfon példa.
Macskaféle ragadozók.
Kutyafajták.
Készítette: Csoma Bence
Bevezetés a Java programozásba
Magyarország bennszülött növényei
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Tigris.
A KUTYA TOVÁBB.
Velencei karnevál.
Nyári tábor 2011.
Készítette: Vörös Anita VOARAAI.ELTE
Számítógépes alapismeretek, 1. beadandó
Kutyafajták Cseke Tímea 2009.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Most van a nyulak hónapa!!!
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Vadászkutyák csoportosítása Magyarországon használatos vadászebek
Tokaji múzeum.
Az élőlények rendszerezése
Kutyaképzés klikkerrel
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
A világnépesség növekedése
Az ebtenyésztés szervezeti keretei
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Készítette: Baráth Péterné, 2013.
Első beadandó Név: Anger Zoltán EHA: ANZRAAI.ELTE
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Kutyák A boxer A csau-csau A német juhász A spániel
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
Készítette: Berzlánovich Krisztián
A TANK A harcmező ura.
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
A kutyák.
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
FIBONACCI SOROZAT.
Hungarian breeds of dogs You can see some typical Hungarian breeds which are also popular in other parts of the world. Some of them were/are used for hunting.
NÉMET BOXER Készítette:Huszár David 5.b. TÖRTÉNETE A boxer távoli őseit nehéz lenne meghatározni. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy az ókori.
Cavalier King Charles spániel. Eredete A fajta igazi kékvérű, nevét I. Károly ( ) és II. Károly királyoktól ( ) kapta. Mindkét uralkodó,
Tenyésztési aktualitások 2016 Mészáros Mihály Programvezető Haszonállat-génmegőrzési Központ Gödöllő.
Borka 2 év körüli, kis termetű, ivartalanított keverék szuka kutya. Nagyon közvetlen, bújós, hízelgő kislány, nyugodt, jó idegrendszerrel. Pórázon szépen.
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Hortobágyi Nemzeti Park. Szürke marha
Ökológiai állattenyésztés
Készítette: Sólyom Anna
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Hogyan (ne) készítsünk előadást?
Előadás másolata:

Kutyafajták Magyar terelőkutyák Készítette: Gyetvai Gábor - GYGQACI

Kutya, mint faj A kutya vagy eb ujjon járó ragadozó állat, a farkas háziasított alfaja. Az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Fajtáit feladatuk, hasznosításuk szerint csoportosítják. Három fő csoportjuk: Vadászkutyák – fő típusaik: agarak, kopók, retrieverek, spánielek, tacskók, terrierek, vérebek és vizslák Munka- és őrkutyák – fő típusaik: terelő- és kísérőkutyák, őrzőkutyák, mentőkutyák, harci kutyák, masztiff-ok (más néven szelindekek), buldogok, buldogterrierek, dogfélék stb., spiccek és szánhúzó kutyák Ölebek úgymond kistermetű kutyák.

A puli Rövid jellemzés A puli világszerte a legismertebb magyar terelőkutyafajta. Ősei a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak. Akár egy marhát is adtak egy-egy híres terelő kölykéért. A külsejével nem törődtek. Mintegy 100 éve szervezetten tenyésztik.

A puli Története Kr. előtt 4. évezredből származó szobor ami puliszerű kutyát ábrázol. A honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe. Első leírója Heppe, 1751-ben. Az 1900-as évek elején a mezőgazdasági szerkezetváltás miatt, csökkent a puli munkalehetősége. 1935-ben állították össze a fajtaleírását. 1960-as években indult a tervszerű tenyésztése. 1990-es évek terelési ösztönpróbák, visszatérés az eredeti foglalkozáshoz.

A puli Külleme és jelleme Küllem: Egyedülálló „szőrköntös”, ami lehet zsinóros, szalagos, nemezes vagy csak egyszerűen gubancos. Nyaka a hosszú szőrzet miatt nem is látható. Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó. A szemet ernyőszerűen takarja a fej sűrű szőrzete.

A puli Külleme és jelleme Jellem: A puli hosszú történelme, fennmaradása a szorgalmának, találékonyságának, intelligenciájának köszönhető. Munka körülményei edzetté, ellenállóvá és igénytelenné tették. Megszokta az önálló munkavégzést, de szófogadó. Kedveskedő, családszerető, de sértődékeny. Kitűnő házőrző. Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat.

A pumi Rövid jellemzés A pumi ma már a puli mellett legismertebb terelőkutyánk, nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya.

A pumi Története 17-18. században puli és terrier jellegű pásztorkutyák keresztező-déséből jött létre. A pumi elnevezés valószínűleg Pomeránia nevéből származik. Először 1795-ben írták le. 1920-tól tekintik különálló fajtának a pulit és a pumit. 1924-ben készült az első fajtaleírás. A II. világháború után 1960-ban kezdődött újra a tenyésztés.

A pumi Külleme és jelleme: Küllem: Közepesnél kisebb méretű kutya. Szőrzete 4-7 cm, tincses. Leggyakrabban a szürke különböző árnyalataiban fordul elő, de van fehér, fekete és fakó színű is.

A pumi Külleme és jelleme: Jellem: Energiája kimeríthetetlen, nagy a mozgásigénye. Rendkívül éber. Gyorsan tanul, hihetetlenül mozgékony. Szeret szerepelni, a figyelem középpontjában lenni, „bohóckodni”.

A mudi Rövid jellemzés: A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztor-kutyafajta. Kitenyésztetlen változó nagyságú, természetes fajta.

A mudi Története: 1773-ban írták le először a mudi jellegű kutyát. A szervezett tenyésztése ennek ellenére a legkésőbb indult meg a magyar fajták közül. Sokáig nem is különböztették a pulitól és a pumitól. 1936-ban jött létre a fajtaleírás. A mudi név valószínűleg egy juhász Mudi nevű kutyájától ered.

A mudi Külleme és jelleme: Küllem: Első pillantásra, egyszerű keverék. Szőre rövidebb, mint a többi pásztorkutyáé. Tulajdonképpen bármilyen színben előfordulhat, de a leggyakoribb a fekete szín.

A mudi Külleme és jelleme: Jellem: Szolgálatkész, igénytelen és munkabíró. Könnyen tanuló intelligens állat. Szófogadó.

Összehasonlítás Táblázat Marmagasság Testtömeg Várható életkor Puli 37-44 cm 13-15 kg 12-13 év Pumi 38-47 cm 9-15 kg 12-15 év Mudi 35-47 cm 8-13 kg 13-14 év

Összehasonlítás Várható élettartam grafikon