Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gulyás Kinga.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gulyás Kinga."— Előadás másolata:

1 Gulyás Kinga

2 A ló bemutatása Lófélék (Equidae) családjába tartozik.
Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758) Lófélék (Equidae) családjába tartozik.

3 Az egypatások illetve páratlan ujjú patások rendjébe soroljuk őket
Az egypatások illetve páratlan ujjú patások rendjébe soroljuk őket. Ide tartoznak a házi lovak és a rokonaik a vadlovak (Equus ferus). 

4 Történeti érdekesség A legelső ősök mintegy hetvenöt millió évvel ezelőtt különültek el, bár ezek még csak egy nagyobb kutya nagyságát érték el és ujjaik is voltak, amik az évezredek folyamán fokozatosan patákká alakultak. 

5 A ló története, kialakulása
Törzsfejlődése A ma ismert ló (Equus Caballus) hosszú törzsfejlődése során vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ez a törzs fejlődés több mint 60 millió évre nyúlik vissza. Az első az Eohippus a 75 millió évvel ezelőtt élt, kutya méretű Cpndylarthurs fajok egyikéből fejlődött ki, lábán öt-öt ujj volt, és minden ujján pataszerű elszarusodott képződményt viselt. Később a ló evobiciójában a legjelentősebb változás a láb átalakulása volt, ezek az ujjak visszafejlődnek.

6 A vadló és a lovak ősei Vadlónak nevezzük a háziasított ló vadon élő rokonait és őseit. A ló őse róka nagyságú, öt ujjú talpon járó állat volt. Ebből alakult ki a harmadik ujjának hegyén járó vadló illetve ma ismert két alfaja, a sztyeppen elő, fűevő, cm marmagasságú Equus ferus Przewalski (Przewalski-ló vagy taki ), illetve ennek válfaja, az Equus ferus Gmelini (trapán). A Przewalski-ló ma már főleg állatkertben található, a trapán pedig kihalt.

7 Lovak a történelemben A lovak háziasításával több évezred foglalkozó ember kezdetben valószínűleg húsáért is tenyésztette a lovakat, később azok megszokták közelségét, az ember pedig felismerve a jószágok nagy teherbíró képességét, különböző munkára fogta be őket. A szép és óriási teljesítményre képes állatok az idők folyamán kivívták az ember tiszteletét és csodálatát, így az ókori kultúrában már merőbb megváltozott szerepkörében találkozhatunk velük.

8 A fehér ló mondája Amikor megérkeztek a magyarok a Kárpát-medencébe, nem foglalták el rögtön, előbb meg akarták tudni milyen is ez a föld. Ezért Árpád kiválasztott egy erős, okos és ügyes vitézt, hogy lovagolja keresztül az új hazát és nézze meg, miféle népek lakják most. Ezt a vitézt Kusidnak hívták és Kond vezér fia volt.

9 A ló felépítése Ha lovakról beszélünk, sok olyan szóval találkozhatunk, melyek ismeretlenül csengenek, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket már hallottunk akár az emberek kapcsolatban, akár más állatokról beszélve. Nézzük sorba a legfontosabb részüket és azokat, mit érdemes figyelni ahhoz, hogy egészséges, használható lovunk legyen.

10 A ló felépítése

11 A lovak színei A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen, vagy a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szürke. Ezeknek is sötét a bőrük, ami azonban csak az orrtájékon látszik.

12 Színezet Alapszínek: fekete, pej, sárga és fakó
Kevert színek: deres, szürke és tarka

13 Alapszínek Fekete, pej, sárga és a fakó. Kevert színek: a deres a szürke és a tarka. A korral a lovak sötét színűnek születek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő, és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes szürke szőrben időskorukra sötét, általában barna pettyek jelenek meg.

14 Alapszínek

15 Alapszínek

16 Szemszínek A lovak szemszínét ugyanúgy, mint a szőrzetüket, a pigment mennyiség határozza meg. Többségünkben mivel a bőrük sötét, barna szemük. Előfordulnak világos szeműek is az albínók és néha a tarka lovak esetében, az appaloosa fajtának pedig mindig kilátszik a szeme fehérje. Appaloosa ló szeme Albínó ló szeme

17 A pata színe A lovak patájának vagyis a szarunak a színe összefügg a pata fölött lévő szőrzet színével. A sötét szőrű lábakon a pata is sötét, pala szürke színű. A kese lábon a pata világos, sárga színű azaz viaszolt pata. Az is előfordul, hogy egy lónak különböző színű patái vannak.

18 A lovak jegyei A jegyek (csillag boka, kesely stb.) az eredeti színtől eltérő (általában fehér), különböző nagyságú és alakú foltok a ló fején és lábán.

19 A ló fejformái a ló fejének oldalnézete
Egyenes fej: a ló feje oldalról egyenes. Kosfej: konvex profilú fej Félkosfej Juhfej: a fejnek domború a homlokcsontja Ékfej: oldalról nézve rövid fej, mely a nagy rágóizom tájékán aránytalanul szélesebb, mint a szájnyílásnál Disznófej: durva, burkolt fej Csukafej: konkáv profilú fej

20 A ló fejformái Egyenes, kos, félkos, juh, csuka, ék

21 A ló háta, fara A ló hátát, a test többi részéhez viszonyított hossza alapján jellemezzük. Az ideális háthossz általában a hasznosítás függvénye: a lovassportokban leginkább a közepesen hosszú hát, a hidegvérű fajtáknál a rövid hát az ideális.

22 A ló háta, fara Dinnye alakú far és előremélyedt hát Vékony törzs
Csapott far és ideálisan ívelt hát Vízszintes far és egyenes hát Pontyhát

23 A ló méretei Marmagasság
Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret A ló méretei Marmagasság A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk. A mar: az állat hátán a lapocka fölött kidomborodó rész Övméret és szárkörméret Övméret: előbbit a mar mögött kezdjük mérni, körbe a hason szárkörméret: a lábszár felénél célszerű megmérni

24 A ló súlya Egy átlagos hátasló súlya 4-500 kilogramm.
Vannak nehezebbek is, pl: a Fríz ló elérheti az egy tonnát is. A pónik súlya egy mázsa (100 kg) körül mozog.

25 Ló-sportok

26 Ló-sportok

27 Tereplovaglás

28 Ló-sportok

29 Ló-szerszámok

30 Ló-szerszámok

31 Lovagló felszerelések

32 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gulyás Kinga."

Hasonló előadás


Google Hirdetések