JOSEPHSON QUBITEK Josephson effektus dióhéjban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szén nanocsövek STM leképezésének elméleti vizsgálata
Advertisements

Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Vékonyrétegek előállítása fizikai módszerekkel (PVD)
Szupravezetők műszaki alkalmazásai II
Elektromos töltések, térerősség, potenciál a vezetőn
Elektromos töltések, térerősség, potenciál a vezetőn
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
TIRISZTOROK SZERKEZETE
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Felületi plazmonok optikai vizsgálata
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 1. zárthelyi megoldásai október 18.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Szupravezetés Sólyom Jenő MTA SZFKI és ELTE Fizikai Intézet
REZGŐ TÜKRÖK A KVANTUMVILÁG HATÁRÁN
KVANTUMKEFÍR A kvantummechanikát nem lehet megérteni, csak megszokni.
A kvantummechanika rövid átismétlése
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Felülettudomány és nanotechnológia,
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
12. tétel Juhász András 14.b.
EMC © Farkas György.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Elektromágneses hullámok
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
Koherens kvantummechanika 1. világháború kvantummechanika 1926-tól 2. világháború 1941(?) MI A KÜLÖNBSÉG? Geszti Tamás ELTE.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
„Egy-elektron” eszközök és alkalmazásaik Készítette: Katona József VLSI áramkörök fizikája április 22.
„Egy-elektron” eszközök és alkalmazásaik
Monolit technika MOS technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Nanorészecskék fizikája, kvantumkémiai effektusok
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Josephson-effektus Kriza György, MTA SZFKI BME, 2010.
Nanoelektronika Csonka Szabolcs Fizika Tanszék, BME
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
Szép és hasznos kvantummechanika
Flyback konverter Under the Hood.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Elektronmikroszkópia
Az antidot sajátállapotok
Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.
JOSEPHSON QUBITEK Josephson effektus dióhéjban Töltés és fluxus qubitek Kontrol és kiolvasás Két qubites logikai kapuk Alapanyag: szupravezető aluminium.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
Elektromágneses hullámok
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikai alapjai XIII. Előadás Nanoáramkör - esettanulmányok Törzsanyag.
Leárnyékolható-e egy mobiltelefon? ELFT ankét március 27.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Áramkörök : Hálózatanalizis
Villamos töltés – villamos tér
5. ELŐADÁS Gauss nyalábok.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Elektromosságtan.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Komplex természettudomány-fizika
Nanotechnológiai kísérletek
FOTONOK Einstein 1905: fotoeffektus → hν energiájú fotonok
Magerők.
foton erős kölcsönhatása
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Előadás másolata:

JOSEPHSON QUBITEK Josephson effektus dióhéjban Töltés, fluxus, fázis, transzmon qubitek Kontrol és kiolvasás Alapanyag: szupravezető aluminium (1.2 K alatt), megszakítva 1 nm-es oxid rétegekkel Preparálás: e-nyaláb litográfiával és in-situ oxidációval

“Különösen érdekes kérdés, hogy egy átmenet két szupravezető között “Különösen érdekes kérdés, hogy egy átmenet két szupravezető között szupravezetőként viselkedik-e” 1926 Albert Einstein I V 1 2 Alagutazó szupraáram feszültségesés nélkül: JOSEPHSON - EFFEKTUS 1962 ami alagutazik, az egy COOPER-PÁR, amit két összekötött elektron alkot. (Josephson-egyenletek)

A Föld mágneses terének 1 %-a egy mm-es körben (Feynmann) A fő alkalmazás: SQUID Superconducting QUantum Interference Device ezzel mérhetünk gyenge mágneses tereket fázisváltozásokból nem folyik áram a szupravezető belsejében A Föld mágneses terének 1 %-a egy mm-es körben (Feynmann)

Kontrollálható: áram, feszültség, mágneses fluxus Árammal előfeszített Josephson-átmenet C: az átmenet kapacitása R: ohmos átvezetés (az összes csillapítás helyett: kis csillapítás – nagy R) C R I Kontrollálható: áram, feszültség, mágneses fluxus mosódeszka-potenciál fix I árammal:

R C I Felejtsük el az ohmos csillapítást … Árammal előfeszített Josephson-átmenet C: az átmenet kapacitása C R I mosódeszka-potenciál : koordináta : impulzus

Eddig n és φ „klasszikus” változók. Kvantálás? a töltés és a fázis komplementer változók: ha az egyik robusztus, a másik fluktuáló n az átalagutazott Cooper-párok száma: akkor hasznos, ha a sajátállapotai elkülönítve preparálhatók alagutazás 1-ből 2-be:

Amivel n diszkrétté tehető, az a COULOMB-BLOKÁD! szupravezető oxid Cooper-pár doboz V g C g: gate (kapu) „offset töltés”

2 energiaskálák: V az elfajulási pontoknál hibrid kvantumállapotok: A QUBIT ÁLLAPOTOK!

A qubit működés első tesztje: Cooper-pár doboz A qubit működés első tesztje: Induljunk az n=0 állapotból, és gyors feszültség-impulzussal jussunk el az elfajulási pontig: ott a rendszer OSZCILLÁLNI kezd a + és állapotok között - Nakamura, Pashkin, Tsai: Nature 398, 786 (1999)

A mezoszkopikus rendszereknek kicsi a kapacitásuk és az Induktivitásuk: Az, hogy nem történik más, mint Cooper-pár alagutazás, akkor igaz, ha << Δ (a szupravezető gap: néhány K)

: a töltés - qubit (kicsi!) : a fluxus - qubit (nagy!)

Nem csak szintkeresztezéssel lehet qubitet találni! Más „sweet spot”: FÁZIS-QUBIT 2002 árammal előfeszítve erősen anharmonikus oszcillátorrá („PLAZMAREZGÉS” ~ LC kör rezgése) Két metastabil állapot (0,1) és egy instabil (2) ω pulzusok: forgatás, ω : kiolvasás 01 02

TRANSZMON transmission line (mikrohullámú rezonátor) Phys. Rev. A 86, 013814 (2012) TRANSZMON transmission line (mikrohullámú rezonátor) Kicsi antenna kontroll kiolvasás itt a Josephson A rezonátor leárnyékolja az energia kapacitív részét: a Josephson-alagutazás dominál, érzéketlen a szilárd alkatrészek töltés-zajára: kis csillapítás!

THE READOUT PROBLEM of solid-state quantum devices: reading the state of a qubit is a quantum measurement, which disturbs the state of the qubit, therefore it should be OFF if not used. However, even if off, the measuring apparatus remains there, and causes decoherence! For a charge qubit, the measuring apparatus is a quantum dot or a point contact For a flux qubit, it is a SQUID

There are more fancy combinations , combining charge and flux qubit elements and readout devices …

Összefoglalás A Josephson effektust többféle áramkörben lehet qubitek kialakítására használni: töltés (Cooper-pár doboz) fluxus fázis transzmon … qubit műveletek végezhetők és az eredményük kiolvasható lényeges a zajtól védett konstrukció keresése