NEUTRON-INTERFERENCIA neutron : Sokkal rövidebb a fényhullámnál sokkal nagyobb mechanikai stabilitás kell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Információ átvitel problémái Kábelismereti alapok
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
majdnem diffúzió kontrollált
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Holografikus adattárolásban alkalmazott fázismodulált adatlapok kódolása kettőstörő kristály segítségével Sarkadi Tamás 5.évf. mérnök-fizikus hallgató.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
REZGŐ TÜKRÖK A KVANTUMVILÁG HATÁRÁN
A kvantummechanika rövid átismétlése
KOLLOID OLDATOK.
Hősugárzás Radványi Mihály.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
NANOMECHANIKAI RENDSZEREK OTT, AHOVA A KVANTUM-KLASSZIKUS HATÁRT VÁRJUK Egyre könnyebb nanomechanikai oszcillátorok - rajtuk a megfigyelést segítő tükörrel.
Ami kimaradt....
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE A hidrogénatom Schrödinger-egyenlete.
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI 1. Erwin Schrödinger: Quantisierung als Eigenwertproblem (1926) 2.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Régi és új kísérletek a kvantummechanikában
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Kómár Péter, Szécsényi István
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Régi és új kísérletek a kvantummechanikában Geszti Tamás ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék.
Hullámmozgás.
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG.
Szép és hasznos kvantummechanika
Fénysebesség a XIX. században
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Schrödinger-macskák Élő és halott szuperpoziciója, összefonódva azzal, hogy egy radioaktív atom már elbomlott (↓), ill. még nem bomlott el (↑) : Hogy lehet.
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Somogyvári Péter tollából…
NEMLOKALITÁS: EPR, BELL, GHZ. Csak tökéletes detektorokkal!
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
A problémakör vázlatosan:
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
ATOMOPTIKA atomok terelése: litografált rácsokkal, diafragmákkal stb, erős fényerőkkel (rezonanciától elhangolt erős lézerfény) > 0 („kék elhangolás”)
Úton az elemi részecskék felé
Mechanikai hullámok.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
FOTONOK Einstein 1905: fotoeffektus → hν energiájú fotonok
Hősugárzás.
Magerők.
foton erős kölcsönhatása
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések Nagy Katalin
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
Fizika Tanári Konferencia Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Félvezető fizikai alapok
Rácsrezgések kvantummechanikai leírás
Automatikai építőelemek 3.
Előadás másolata:

NEUTRON-INTERFERENCIA neutron : Sokkal rövidebb a fényhullámnál sokkal nagyobb mechanikai stabilitás kell

Interferométer: élesen definiált útkülönbségek hullámfront-osztás (Young-féle kétrés-interferencia): lehet, de nem praktikus amplitudó-osztás (Mach-Zehnder, Michelson)! röntgenre: Bonse-Hart 1964 neutronra: Rauch-Bonse-Hart 1974 óta rengeteg alkalmazás A fő építőkocka: nyalábosztó (beamsplitter) a  Si egykristály: erős „Bragg-reflexió” a kristálysíkok rendszeréről, ha teljesül a „Bragg-feltétel”: Vastag kristályban oda-vissza megy a reflexió, mint az inga („Pendellösung”: Ewald 1916) 50μm egy fordulópontnál elvágva, a visszavert és a továbbmenő nyaláb egyenlő erős: %-os nyalábosztó!

Az eredmény, mint fekete doboz: 1 1 t 1 t r r Persze az egész tükrözés- szimmet- rikus: így a két bemenet tetszőleges szuperpoziciójának átvitele a két kimenet szuperpoziciójába leírható egy ilyen szimmetrikus mátrixszal: r: reflexiós amplitúdó t: transzmissziós amplitúdó amely azonban nemcsak szimmetrikus, hanem unitér is, amiből következik, hogy r/t imaginárius: a reflektált amplitúdó fázisa ±π/2-vel különbözik az átmenő amplitúdóétól! Bonse-Hart-Rauch Si egykristály háromfülű interferométer

destruktív (kioltó) interferencia Jelzi az elnyelő jelenlétét, anélkül, hogy elnyelődött volna: ”KÖLCSÖNHATÁS-MENTES MÉRÉS”

Egy forgatható fázistoló beillesztésével változtatható fáziskülönbséget hozhatunk létre a két ág között (a négyfülűben könnyebben elfér):

arányú abszorpciót és fázistolást okozó tárgyat: a detektoron megjelenő intenzitás Helyezzünk be egy Az interferencia „láthatósága” (VISIBILITY):

Helyettesítsük az elnyelőt egy Fizeau-féle forgó megszakítóval (chopperrel) (Rauch és Summhammer 1987), amely az idő hányadában átereszti, (1- ) hányadában elnyeli a neutront! Az időátlagolt jel -en: Az ehhez tartozó láthatóság: Mivel, így teljesül, ezért ez a láthatóság kisebb, mint az elnyelő anyagminta esetén. Magyarázat: a megszakítási időszakban tudjuk, hogy a neutron csak a másik úton mehetett; ez az út-információ (részecske-szerű tulajdonság!) csökkenti le az interferenciaképességet (hullám-szerű tulajdonság), a komplementaritási elvnek megfelelően. Visszajön az interferencia, ha a megszakító nagyon gyorsan forog! Miért?

Mi történik, ha valamilyen anyagot a neutron útjába teszünk? A neutronok szóródnak a magokon: A mag kicsike: s-szórás a szórási hossz, általában pozitív (pl. Bi), néha negatív (pl. Ti) effektív Born-közelítés: Fermi-féle pszeudopotenciál Ezt átlagoljuk N/V sűrűségű, rendezetlen eloszlású szórócentrumokra: Ilyen átlagos mélységű potenciálgödörként hat a közeg a neutronra, a fő hatás: megváltozik a hullámhossza TÖRÉSMUTATÓ! OPTIKAI MODELL

Mit is jelent a törésmutató? vákuumban, a közegben DE tömeges részecskére ezért, amiből Fázistolás? D vastag, n „törésmutatójú” anyagon áthaladva: vákuumban, a közegben

Hát az abszorpció miből lesz? Ha b-nek imaginárius része is van, akkor n komplex, ami elnyelésnek felel meg (Landau-Lifsic III, § 142) Fázistolás? D vastag, n „törésmutatójú” anyagon áthaladva: Még egy izgalmas hatás: a hullámcsomag eltolása λ-függő: a hullámcsomag szét is folyik b előjele szerint mindkét irányú lehet KÍSÉRLET %

Bi Eltolt hullámcsomagok: nincs interferenciajel Bi Ti Visszatolja: visszajön az interferenciajel „FÁZIS-EKHÓ” Clothier,…,Rauch…1991 Spektrális szűrés (Bragg) kiszélesíti a hullámcsomagot, visszahozza az interferenciát b<0b<0 b>0b>0 „ UTÓSZELEKCIÓ ”

A dolog nem ilyen egyszerű: a hullámcsomagon belül a rövid hullámok előreszaladnak, a hosszúak hátramaradnak; ennek fontos szerepe van a szétcsúszott hullámcsomagok interferencia-vesztésében (Kaiser, Werner, George; Klein, Opat, Hamilton)

NEUTRON-INTERFERENCIA SPINFORGATÁSSAL az interferometria érzékeny módszer gyenge erők, kis energiakülönbségek mérésére, amelyek közvetlenül nem észlelhetők, de jól mérhető fáziseltolásokat okoznak: gravitáció 1 m magasságkülönbségre szilárd anyagbeli átlagpotenciál 1 T mágneses tér Neutronra ezek mind nagyságrendű energiaeltolódást okoznak, ami interferométerben jól mérhető.

Hogyan forog a spin? Larmor-precesszió: pl. ténylegprecesszió: Ugyanez síkhullámokkal (Mezei 1988), amelyek L utat tesznek meg z irányú, B erősségű mágneses térben: Ebből fázistolás lesz:, mert L/v=t Itt a Larmor-precesszió! de: erős térben Stern-Gerlach

x a felső ágon: az alsó ágon: a detektorba a kettő összege jut: a két ortogonális spinállapot egymással nem interferál: a detektor az intenzitások összegét mutatja, ami a következő fólián látható: bejövő spin-polarizáció x irányban

4π szerint periodikus spinor-fázis !!! Badurek et al, PRD 14, 1177 (1976)

Badurek, Rauch, Tuppinger: PRA 34, 2600 (1986) Időfüggő neutronspin-szuperpozició kettős rezonancia Oszcilláló mágneses térben energiaátadás = fázismoduláció Mi történik? Elmélet a következő oldalon z Helmholtz- tekercsekkel stabilizálva

a forgatás operátora Térjünk át forgó koordinátarendszerre: Legyen Δt=π: „π-pulzus”, akkor ez Mi van végül is a kísérletben? Rezonáns kölcsönhatás a szolenoiddal Δt ideig: használd ki, hogy

Megjelent a rádiófrekvenciás oszcillátor klasszikus fázisa, mint a neutron hullámfüggvényének kvantummechanikai fázisa! Ha a két szolenoidot kétféle frekvenciával hajtjuk meg, az interferométer kimeneténél a két ág lebegése jelenik meg: digitális frekvenciaszintetizátorok energiában ez őrületes pontosság, fázisban normális Bonyolultabb kombinációk: Summhammer et al., PRL 75, 3206 (1995) Összefoglaló: Golub et al., Am.J.Phys. 62, 779 (1994 szeptember)

Fermion-korrelációk neutronokra quant-ph/ Koincidenciák kizárása a Pauli-elv miatt (Róma, Perugia, Bari) és még egy website a bécsiek cikkeivel: