MOS integrált áramkörök alkatelemei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyomtatott huzalozású szerelőlemezek mechanikai viselkedésének vizsgálata Készítette: Fehérvári Péter Konzulens: Dr. Sinkovics Bálint.
Advertisements

A monolit technika alaplépései
Digitális elektronika
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
Félvezető fotodetektorok és napelemek elmélete és gyakorlati megvalósítása 2 dr. Mizsei János, 2006.
A félvezető dióda (2. rész)
A térvezérelt tranzisztorok I.
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei
16. Speciális nyomtatott huzalozások és technológiájuk
Analóg alapkapcsolások
VLSI áramkörök Gyártástechnológiai újítások Készítette: Borbíró Péter Czett Andor.
Az integrált áramkörök (IC-k) gyártása
Elektronikus eszközök BME EET 1.0. Elektronikus eszközök, és alkatrészek Osztályozás: passzív: adott frekvenciatartományban a leadott „jel” teljesítmény.
A térvezérelt tranzisztorok (JFET és MOSFET)
Az integrált áramkörök (IC-k) gyártása
CMOS technológia a nanométeres tartományban
TH SM ALKATRÉSZEK.
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Kovalens kötés a szilícium-kristályrácsban
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Ma igazán feltöltőthet! (Elektrosztatika és elektromos áram)
Mikroelektronikaéstechnológia Bevezetõ elõadás Villamosmérnöki Szak, III. Évfolyam.
MOS integrált áramkörök Mikroelektronika és Technológia BME Elektronikus Eszközök Tanszéke 1999 október.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Az elektrosztatikus mozgatás Székely Vladimír Mizsei.
Fémezés – vezetékhálózat kialakítása Monolit technika.
Félvezető memóriák Elektronikus Eszközök Tanszéke
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei Elektronika I. BME Elektronikus Eszközök Tanszéke Mizsei János 2004.március.
Maszkkészítés Planár technológia Kvázi-sík felületen
Cim Design flow, production flow, maszkok, technológia Tervezési szabályok, lambda. Pálcika diagram, alap layoutok1Fa03.27 P Layout tervezés, P&R1Fa03.30.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Félvezető fotoellenállások dr. Mizsei János, 2006.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált mikrorendszerek:
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Technológia: alaplépések,
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Monolit technika MOS technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Mikroelektronikába: technológiai eljárások
A bipoláris tranzisztor I.
Berendezés-orientált IC-k BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Székely Vladimír, Mizsei János 2004 április BME Villamosmérnöki.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 MOS áramkörök: CMOS áramkörök,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris IC technológia.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke 2. zárthelyi megoldásai december 2.
IC gyártás Új technológiák. 2 Strained Silicon (laza szilícium)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Berkeley CMOS tesztábrák Minőségbiztosítás a mikroelektronikában,
Optomechatronika II. Vékonyrétegek - bevonatok
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Technológia: alaplépések,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A pn átmenet működése: Sztatikus.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
Elektromos áram, áramkör
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Minőségbiztosítás a mikroelektronikában A monolit technika.
Egykristályok előállítása
Szalisznyó László és segéde Takács Viktor. Feltalálója  Jack Kilby  Fizikus  Jack St. Clair Kilby amerikai fizikus volt, ő találta fel és hozta létre.
Félvezető alapeszközök
Napelemek laboratórium 1. gyakorlat
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
MOS technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Elektronikai technológia
A félvezető dióda Segédanyag a Villamosmérnöki Szak Elektronika I. tárgyához Belső használatra! BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök.
A félvezető eszközök termikus tulajdonságai
Előadás másolata:

MOS integrált áramkörök alkatelemei Elektronika I. BME Elektronikus Eszközök Tanszéke Mizsei János 2004.március

MOS technológia: a kezdetleges Al vezérlőelektródás MOS átlapolások S G D Fém SiO2 Si N hordozó *összesen 4 maszkkal elkészíthető

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia Vastag (field) oxid növesztése 1.Ablaknyitás az aktív zóna felett, implantáció VT beállítására (*1 maszk) 2.vékony (gate) oxid növesztés Aktív zóna: a tranzisztorok és a diffúzióból kialakított összeköttetések területének összessége (ahol áram folyhat a félvezetőben)

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia 3.Ablaknyitás a gate oxidba (*2 maszk) a bújtatott kontaktusok számára (= kontaktus a félvezető és a poliszilícium között) Ez a technológiai lépés el is maradhat.

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia 4. Poliszilicium felvitele a teljes felületre majd mintázása (*3 maszk)

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia 5. Ablaknyitás az aktív zóna felett és diffúzió esetleg ionimplantáció: a gate és a vastag oxid maszkol, a bújtatott kontaktus nem! 6. Szigetelés az egész felületen (általában PSG = foszfor-szilikát-üveg) 7. Ablaknyitás (*4 maszk) a szigetelőn (a poliSi vagy a diffúzió fölött a kontaktusokhoz)

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia 8.Fémbevonat és vezetékmintázat kialakítása (*5 maszk) 9.(6-7-8) ismétlődik a vezetékezés számának megfelelően (minden vezetékezés újabb maszkpárost igényel)

A korszerű MOS technológia: lokális oxidációval p+ csatorna stop tartomány 0. lépés: Az aktív terület oxidáció (és p+ diffúzió vagy implant) elleni védelme Si3N4 réteggel, ezután p+ csatorna stop a nem aktív területekre, majd szelektív oxidnövesztés.

Poliszilicium gate-es önillesztő MOS technológia további jellegzetességei Csatorna = aktív AND poliSi Vastagoxid, fieldoxid: 0.2-0.5 mikrométer Csatorna stop: erős adalékolású tartományok a vastagoxid alatt Vékonyoxid: 0.02-0.002 mikrométer Méretcsökkentés

MOS IC alkatrészek 4 MOS tranzisztor Felvétel optikai mikroszkóppal Elektron-mikroszkópos felvétel

MOS IC alkatrészek Nagyáramú MOS tranzisztorok Sok tranzisztor kapcsolódik párhuzamosan aktív zóna gate

Fém-oxid-félvezető (MOS) kapacitás MOS IC alkatrészek: kapacitások Fém-oxid-félvezető (MOS) kapacitás A veszteségi ellenállás csökkenthető, ha a kondenzátor alsó elektródáját a hosszabbik él mentén, vagy mindkét oldalon kivezetjük.

Kapacitások MOS áramkörökben fém-oxid-félvezető kapacitás Síkkondenzátor geometriájú A a keresztmetszet, t a dielektrikum vastagsága, r a relatív permittivitása.

Poli-oxid-félvezető MOS kapacitás Kapacitások MOS áramkörökben Poli-oxid-félvezető MOS kapacitás Mivel az inverziós réteg ellenállása nagy, célszerű körben kivezetni. C VT U Feszültségfüggő, csak akkor működik, ha kapcsain a feszültség nagyobb mint VT

Kapacitások egy CMOS áramkörben A nagyobbik kapacitás értéke 4 pF

A vezetékek tulajdonságai Belső összeköttetések (a vezeték is alkatrész) Fémezésen (alumínium, réz) Poliszilícium rétegen (adalékolt polikristályos Si) (Source-drain) diffúzión Egyik megoldás sem ideális, mindegyiknek van szórt kapacitása és soros ellenállása A diffúzió és a poliszilicium ellenállása jelentős

Jelterjedés a vezetékeken Egyenáramú szempontból a vezeték ellenállás nem probléma (Ig = 0 miatt), de tranziens körülmények között a működés sebességét csökkenti, ha a jelek időkésleltetéssel terjednek. Elosztott paraméterű hálózat: r=R/L c=C/L Gerjesztés: U=1(t)U0 i R t U0 u C x dx t=¥ Diffúziós egyenlet, a megoldás. Komplementer hibafüggvény

Jelterjedés a vezetékeken átlagos jelkésleltetés tL = ami alatt a kimenő jel a Uo/2 értéket eléri a távolság négyzetével, R-tel és Cfajl –al arányos  kerülni kell a hosszú vezetékeket amit lehet, fémen kell összekötni

Gyakorlati példa: Számoljuk ki egy átlagos poliszilicium vezeték késleltetését. A vezeték négyzetes ellenállása R = 50 , Cfajl= 36 pF/mm2, L = 0.25 mm. Megoldás

A korszerű MOS: CMOS