Coaching a közigazgatásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hasznos tippek pályamódosításhoz
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Sikeres utak megtalálása a gyorsan változó világban
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Megágyazunk a coachingnak
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Magyar Pénzügyi Közvetítő Zártkörű Részvénytársaság
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Péczeli Katalin előadása
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Szervezetfejlesztési Program
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
professional coach, motivációs előadó
A COACHING, MINT SZEMÉLYRE SZABHATÓ FEJLESZTŐ MEGOLDÁS
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
2004 tavasz dr.SzaD Innováció és Technológia Menedszment Tanszék TEAM…. dehogy ! TEAM, de hogy ?
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Fogd A Kezem Alapítvány
Minőségdíjak.
Tanuló szervezet.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
E-portfolió szerepe a menedzsmentben Dr Dombovári Ella-Sójáné Dux Ágnes Gödöllő június 25.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„Civil ABC Eger térségében”
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Coachinggal a sikeres nyelvtanulásért
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Biyovis a mi üzletünk.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Coaching a közigazgatásban 2010. szeptember 09.

Köszöntő Rövid szakmai pályafutásunk Profilunk A coachingról Kiknek ajánljuk? Milyen helyzetekben? A coaching bevezetése a szervezetek életbe A coaching szemléletű vezetés

Rövid szakmai pályafutásunk: - Eltérő tapasztalatok, azonos szemlélet - Akkreditált coach képzés Piaci jelenlétünk Konferencia, publikációk Részvétel a felsőoktatásban Profilunk: - Szervezetátvilágítás - Egyéni és team coaching - Coaching szemléletű vezetés szeminárium

A döntéshozó helyzete A XXI. században a szervezetek vezetőire, döntéshozókra minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik. Folyamatosan bizonyítaniuk kell, hogy alkalmasak a pozícióra, és képesek a területüket vagy akár az egész szervezetet sikerrel kormányozni. A vezetőknek szembe kell nézniük azzal, hogy a kényelmes bőrfotelben nem dőlhetnek hátra, folyamatosan képezniük kell magukat. A szervezeti tudástőke növekedéséért is ők a felelősek. A vezetők értékrendje, erkölcsi magatartása meghatározó a szervezet egészére nézve.

A XXI. század kihívásai Szakmai hozzáértés Vezetői készségek Bizonyítási kényszer Eredmény orientáltság Stake-holderek Társadalmi szerepvállalás Nyilvánosság Etika, munkamorál Önmegvalósítás Magánélet Coachra van szükségem…

A Coachingról általában Amerikából indult a ’80-as években Eredeti értelmében edzést, tréninget jelent Új szakma Eltérő irányzatok Különbözőségek A coaching az üzleti folyamatokat kísérő intenzív, speciális munkaforma, amely segíti a vezetőt „bajnokká” válni.

A coaching elegáns, egyéni igényekhez igazodó szakmai megoldást kínál a gondjaival, döntési dilemmáival magára maradt vezetők számára. Az ember egészleges volta, mindent átható személyisége révén vesz részt a szervezeti életben, nem lehet részekre szedni és csak ezzel, vagy csak azzal az aspektusával kontaktálni. A business coach nem a személy problémáival foglalkozik, hanem az őt foglalkoztató üzleti kérdésekkel, a munkája során felmerülő döntési helyzetekkel.

A COACHING kiváló lehetőség a változás támogatására! A coach az a professzionálisan képzett „szakmai barát”, aki értő figyelemmel fordul az ügyfele felé, őszintén elfogadva a vezető által felvázolt szakmai kérdéseket, pozitív visszajelzésekkel, megerősítésekkel előmozdítja az eredmény kibontakozását. Azoknak a szervezeteknek ajánljuk, amelyek elkötelezték magukat a változás mellett, felismerték, hogy nem ellenállni kell a változásnak, hanem irányt szabni neki! A COACHING kiváló lehetőség a változás támogatására!

A coach feladata az, hogy felajánlja friss, széleskörű tudását a coachee számára. Segítsen abban, hogy az adott szakmai kérdést új kontextusba helyezve, a vezető rátaláljon a számára kielégítő megoldásra. Analógiák keresése Alternatívák bedobása Transzdiszciplinaritás Cél, útvonal, térkép Tudáshiány Módszertan

A coaching folyamata A coaching folyamatnak két fő szereplője van. A coachee - a vezető beosztású döntéshozó, és a coach - a független szakmai partner. A 0. ülés az, ahol kiderül, hogy működik-e a „kémia”, a coach és coachee tudnak-e együtt dolgozni. A coach és a coachee közötti kapcsolat kölcsönös megbecsülésen alapul. A rendszeres találkozókon olyan közös nyelvet alakítanak ki, amelyen értelmes párbeszédet folytathatnak a felvetett problématerületekről.

A társas érintkezés udvariassági szabályait betartva – provokáló kérdések felvetésével – eljuttatja a vezetőt tudásának felső határáig. Sőt azon is túl! Keretbe foglalja a beszélgetéseket. A felfedezés öröme kreatív energiákat mozgósít. A vezető saját tudásában, képességeiben megerősödve nyugtázza a közös munkát.

A vezető kezében van a siker kulcsa. A coaching folyamat eredményessége attól is függ, hogy milyen a szervezeten belüli elfogadottsága. A vezető az a kompetens személy, aki ismeri a különböző coaching irányzatokat és beilleszti a szervezeti kultúrába. A vezető kezében van a siker kulcsa.

Kiknek ajánljuk? Jegyzőknek, Polgármestereknek, Képviselőknek, Bizottságok vezetőinek, Kulcsembereknek, akik részt vesznek a település jövőképének alakításában, Projektvezetőknek

Milyen helyzetekben ajánljuk? Stafétabot váltás Új kinevezés Szakmai szerepvállalás erősítése Döntési dilemma, döntés előkészítés Burn out szindróma kezelése Tudásfrissítés, tudásmegosztás Szakmai elszigeteltség feloldása Outplacement coaching

A coaching szemléletű vezetés szeminárium sorozat Emberközpontú, demokratikus, teljesítmény centrikus megközelítés. A vezető humán kompetenciáinak fejlesztésére helyeződik a hangsúlyt. A szervezet gyakorlatába bekerülnek a coaching módszertani elemei. (de a vezető nem coach) kép 15

CREDO Szenvedélyesen hiszünk abban, hogy a coaching a XXI. században be fog törni a közigazgatás világába is és újszerű látásmódjával hozzásegíti a szervezeteket a jövő értékeinek megteremtéséhez. 16

Köszönjük a figyelmet! Kovács Gabriella Tímár Erzsébet