2009 Bevezetés a programozásba Krankovits Melinda.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

C# nyelvi áttekintő A „Programozás C# nyelven (Illés Zoltán)”
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
Racionális számok számítógépi ábrázolása
Kifejezések, operandusok, operátorok
Az LCD kijelző programozása
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 03.
Programozási alapismeretek 7. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 7. előadás2/  Sorozatszámítás.
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Turbo Pascal Változók.
Bevezetés a Java programozásba
Bevezetés a Java programozásba
11. előadás (2005. május 10.) A make segédprogram Alacsony szintű műveletek és bitmezők Fájl, katalógus rendszer hívások 1.
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
2. Gyakorlat Követelmények / „C” ismétlés
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Függvények, mutatók Csernoch Mária.
C Kifejezések.
Borland C/C++ mintapéldák
Java Típuskonverziók.
Jt Java Kifejezések,precedencia. jt 2 Egy kifejezés operandusokból és operátorokból (műveletekből) áll. A kifejezésben szerepelhet egy vagy több operandus,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
dr Póder Margit f. docens Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék
Vizuális és web programozás II.
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Bevezetés a C++ programozási nyelvbe
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Fixpontos, lebegőpontos
Programozás C# -ban Ciklusok.
Programozás Operátorok C# -ban.
C nyelv utasításai.
Programozási Nyelvek (C++) Gyakorlat Gyak 02.
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Boole-algebra (formális logika).
Operátorok Értékadások
PHP nyelv. PHP Interpreteres nyelv → parancsértelmező szükséges hozzá Rasmus Lerdorf 1995 → személyes felhasználás (internetes önéletrajzának megtekintésének.
Készítette: Csíki Gyula
Egy első generációs gép (az IAS) felépítése
Objektum orientált programozás
Objektum orientált programozás
Fixpontos, lebegőpontos
Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás
Az egész számok szorzása
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
© Tóth Ákos, Óbudai Egyetem, 2010
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
Geometriai feladatok programozása Geometriai programozás Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék 2010.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
INFOÉRA 2006 Nagypontosságú aritmetika III.
Programozási alapok.
Kifejezések C#-ban.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Programozás C# -ban Elágazások.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Változók.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

2009 Bevezetés a programozásba Krankovits Melinda

Széchenyi István Egyetem 2 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven Legmagasabb prioritási szinten az egyoperandusos, jobbról balra kötő egyes komplemens operátor (~) van, melynek definíciója: ~ előtag-kifejezés Az operátor előbb végrehajtja az egész–előléptetést, ha szükséges. Az eredmény típusa az operandus konverzió utáni típusa. Az eredmény maga a bit szintű egyes komplemens, azaz ahol az operandus bit 1 volt, ott az eredmény bit 0 lesz, és ahol az operandus bit 0 volt, ott az eredmény bit 1 lesz. Feltéve, hogy az egész–előléptetés 16 bites, és hogy: unsigned short x = 0XF872, /* */ maszk = 0XF0F0;/* */, akkor a ~x , és a ~maszk A bit szintű operátorok csak signed és unsigned egész típusú adatokra: char, short, int és long használhatók.

Széchenyi István Egyetem 3 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven A balról jobbra csoportosító eltolás operátorok ( >) prioritása alacsonyabb az aritmetikai műveletekénél, de magasabb, mint a reláció operátoroké. Az eltolás operátorok első operandusuk értékét balra (<<) vagy jobbra (>>) tolják annyi bitpozícióval, mint amennyit a második operandus meghatároz. A K1<<K2 balra tolja K1 értékét K2 bitpozícióval úgy, hogy jobbról 0 bitek jönnek be. A K1>>K2 művelet K1 értékét K2 bitpozícióval tolja jobbra. Ha K1 valamilyen unsigned típusú, akkor balról 0 bitek jönnek be. Ha K1 signed, akkor az operátor az előjel bitet sokszorozza. unsigned, nem negatív K1 esetén a jobbra tolás K1/2K2 hányados egész részeként is interpretálható. Miután a C–ben nincs egész alul vagy túlcsordulás, a > műveletek értékvesztést is okozhatnak, ha az eltolt eredmény nem fér el az első operandus konvertált típusában.

Széchenyi István Egyetem 4 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven unsigned short x = 0XF872, /* */ maszk = 0XF0F0;/* */, akkor a ~x , és a ~maszk , akkor x > Eltolás példa:

Széchenyi István Egyetem 5 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven A művelet bitről-bitre valósul meg az operandusok értékén, s egy bitre vonatkoztatva az eredmény így néz ki: A bit szintű logikai operátorok prioritásuk csökkenő sorrendjében az és (&), a kizáró vagy (^), valamint a vagy (|). A többi műveletre való tekintettel prioritásuk magasabb a kétoperandusos logikai operátorokénál, de alacsonyabb a relációkénál.

Széchenyi István Egyetem 6 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven Példa bitszintű logikai operátorokra: unsigned short x = 0XF872, /* */ maszk = 0XF0F0;/* */, akkor a ~x , és a ~maszk , akkor x > , az x|maszk értéke Állíthatjuk, hogy az eredményben minden olyan bit egy, ami a maszk–ban az volt. Az x^x eredménye biztosan tiszta zérus., az x&~maszk értéke

Széchenyi István Egyetem 7 Bit szintű operátorok ( ~, >, &, ^ és |) Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven Összetett példa: binaris.c … num=0; while ( (c=getchar()) !=EOF ) { if ( c!='\n' && c>='0' && c<='9' ) {/* ASCII - bin ris konverzi˘ */ num = num*10 + c - '0'; } else {/* a sz m v‚ge */ printf("%u sz m bin risan : ", num); for (i=16; i>0; i--) { bit = num >> 15 ; /* a vezet‹ bit a v‚g‚re kerl */ bit = bit + '0' ; /* a 0 vagy 1 ir sjel el‹ llˇt sa */ putchar(bit); num = num << 1; /* a k”vetkez‹ bit a vezet‹ helyre kerl */ } putchar('\n'); printf("\nG‚pelj be egy pozitˇv sz mot ( ) : "); num = 0; fflush(stdin); }

Széchenyi István Egyetem 8 Hozzárendelés operátorok = *= /= %= += -= &= ^= |= >= Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven Van tehát egyszerű hozzárendelés operátor (=) és vannak összetettek vagy kombináltak (ezek a többiek). A K1 = K2 kifejezésben K1-nek módosítható balértéknek kell lennie. (megjegyzés: jobbérték fogalma!) A definíció megengedi a hozzárendelés operátor K1 = K2 = K3 =... = Kn = kifejezés formájú használatát is, amikor is a kifejezés kiértékelése után jobbról balra haladva az operandusok felveszik a kifejezés értékét. Az egész konstrukció értéke most is a kifejezés értéke lesz.

Széchenyi István Egyetem 9 Hozzárendelés operátorok = *= /= %= += -= &= ^= |= >= Műveletek és kifejezések Programozás C nyelven Kombinált operátorok: … for(ft=ALSO; ft<=FELSO; ft=ft+LEPES) /*Most így írható*/ for(ft=ALSO; ft<=FELSO; ft+=LEPES) Megjegyzés: A += és –= bal oldali operandusa mutató is lehet, amikor is a jobb oldali operandus köteles egész típusú lenni.