Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
MHT Országos Vándorgyűlés
A Föld, időjárás, éghajlat
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Készítette: Góth Roland
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
Bérczi László tű. ezredes BM OKF tűzoltósági főfelügyelő
Vízerőmű.
Tájékoztató a 2010/2011-es téli árvíz tapasztalatiról Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök Kisköre KÖTI-KÖVIZIG Téli vízszintegyeztető tárgyalás Kisköre,
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
MAGYARORSZÁG ÉGHAJLATA
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár -
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár – Magyarországon Istovics Krisztina
A tundrától a trópusokig
Fukusimai atomerőmű-baleset
FÖLDRÉSZEK.
Katasztrófavédelem válaszai a globális klímaváltozás
Az árvizek gyakorisága,erőssége,okozott kár-általános összefoglaló
Klímaváltozás van, volt és lesz
Szigyártó Erzsébet XI.B
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
A világnépesség növekedése
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Az aszályok gyakorisága, erőssége és az okozott kár
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Hazánk nagy folyói.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
VíZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI ÉS ÁRVÍZKOCKÁZAT-KEZELÉSI TERVEK összehangolása ORSZÁGOS FÓRUM A VGT2 és AZ ÁKKT1 ÖSSZEHANGOLÁSA Simonffy Zoltán.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Schweitzer Ferenc- Nagy István- Alföldi László cikke alapján
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS AND TRADE
Árvízi sajátosságok és tervezett fejlesztések a TIVIZIG területén Az
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
ÁRVIZEK GYAKORISÁGA, ERŐSSÉGE, OKOZOTT KÁROK ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÓ Készítette: PAP DÓRA KÖRNYEZETTUDOMÁNY Msc.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Az elsivatagosodás.
Hajózással kapcsolatos emberi tevékenységek
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - hazai vonatkozások -
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
25. ÉGHAJLAT.
Magyarország vízrajza
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Ázsia természetföldrajzi képe
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
Előadás másolata:

Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Hóz Barbara

Mi az árvíz? Az árvíz egy folyóvíz vízszintjének olyan mértékű emelkedése, amikor az medréből kilép. Fontos megkülönböztetni az áradástól, amikor a vízszint ugyan megemelkedik, de a mederből nem lép ki a víz. Megkülönböztetünk kis és nagy árvizeket. A vízszintnek emelkedését és süllyedését árhullámnak nevezik.

Az árvíz forrása szerinti megkülönböztetés: jeges árvíz (jégtorlódásból adódó) tavaszi árvíz (hótömegekből) zöldár (tavaszi v. nyári esőzésekből) Területi kiterjedésük alapján lehetnek: lokális helyi megyei regionális országos kontinentális

Az árvizeket kiváltó okok folyamatosan változó földhasználat erdőpusztulás, urbanizáció, vizes területek pusztulása csapadék nagyobb mennyisége vagy intenzitása => klíma függő emberi eredetű üvegházgázok

Árvizek gyakorisága Az árvizek számának emelkedésére a tudósok már a XX. század végén felfigyeltek. Esőzések intenzitásának erősödése a klímaváltozásnak köszönhető. Kutatás: Tokiói Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a jövőben Dél-Ázsiában, az Indiai-félszigeten, Kelet-Afrikában és az Andok északi részén megnő az áradások gyakorisága.  Ugyanakkor a vizsgált időszakban az árvizek gyakorisága csökkenhet észak és kelet-Európában, Kis-Ázsiában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerika középső részén és Dél-Amerika déli részén.

Okozott károk Közvetlen hatások: gazdasági objektumok és hidrotechnikai építmények rongálódása, erdők, állatok pusztulása, partrombolódás, csuszamlások sár és kőlavinák, lakosság kitelepítése. Utóhatások: elmocsarasodás, talajok minőségének a romlása, szennyezőanyagok által okozott betegségek terjedése.

A megelőzés módszerei 1.  Az árvízvédelmi töltések áthelyezése, a hullámtér növelése 2.  Az árvízvédelmi töltések magasítása 3.  A hullámtér magasságának csökkentése kotrással 4.  A folyószabályozási művek lehetőség szerinti átalakítása 5.  A főmeder mélyítése, kotrása 6.  Mellékágak kotrása, rehabilitálása 7.  Épületek, egyéb létesítmények eltávolítása a hullámtérről 8.  Művelési ág megváltoztatása, optimalizálása 9.  Nyári gátak eltávolítása a hullámtérről 10. Szükségtározók kialakítása

A nagy kínai árvíz (1931) Jangce és a Sárga- folyó Az árvizet megelőző két évben aszály sújtotta Kínát, utána pedig a feje tetejére állt az időjárás. Jangce áradása: 145 000 áldozat és 28,5 millió ember maradt otthon nélkül. 3,5 millió hektár termést is elsodort, emberek ezreit hagyva pénz és élelem nélkül. Sárga- folyó áradása: 1-2 millió között mozog az áldozatok száma. Gyorsan terjedt a tífusz és a kolera, ami újabb százezreket vitt el. A legszörnyűbb pedig, hogy az éhínség miatt felütötte a fejét a kannibalizmus és a gyermekgyilkosság.

Források: http://old.foldrajz.ttk.pte.hu/phd/phdkoord/nv/disszert/izsak_phd.pdf http://met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=715&hir=Az_arvizek_gyakorisaganak_valtozasai_a_jovoben http://www.ovf.hu/hu/arvizvedelem http://klimabarat.hu/node/252 http://sg.hu/cikkek/97809/egyre_gyakoribbak_lehetnek_az_arvizek

Köszönöm a figyelmet!