A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
XXVI. Vezérigazgató Találkozó
Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Monetáris politika a válság idején Simor András elnök 2012.
Tartalom Oldal Válság hatása a magyar gazdaságra és bankszektorra
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A bankok és az állam viszonya válságok idején
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról május május 21.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS június Virág Barnabás Június 28.
Monetáris politika a válság idején Csermely Ágnes igazgató MNB Tanárszeminárium december 12.
Amit tanárnak és diáknak is érdemes tudni a pénzügyi stabilitásról
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Monetáris politika a válság idején
Válságmegelőzés – új kísérletek
Monetáris politika a válság idején Simor András elnök Vas megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége és a Vasegerszegi Közéleti Klub június 7.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Felcsuti Péter Eger, június 27. Közgazdász - vándorgyűlés.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Bankadók Magyarországon és Európában november 30. Miskolci Egyetem  Magyar Könyvvizsgálói Kamara BAZ Megyei Szervezete Vass Péter Magyar Bankszövetség.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
Magyar államadósság és a kötvénypiac
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A magyar bankrendszer a nemzetközi hitelválságban
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Fizetési mérleg jelentés
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
A magyar gazdaság helyzete és kilátásai – a jegybank szerepe Treasury Club Vonnák Balázs, MNB június 4.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
MNB ajánlás a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok fizetőképességének helyreállításáról Virág Barnabás, ügyvezető igazgató Freisleben Vilmos, igazgató.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Fizetési mérleg jelentés április
Előadás másolata:

A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel Király Júlia, Magyar Nemzeti Bank Portfolio.hu Hitelezés Magyarországon Konferencia 2012 2012. május 17. Forrás: MNB Stabilitási jelentés 2012 április

Tavalyi megállapítások – idei aktualitással Lefagyott aktivitású bankrendszer: csökkenő nettó hitelflow-k Régiós összehasonlításban is alacsony hitelaktivitás Jelentősen kitolódó fordulópontok a hitelezésben Szigorodnak a hitelfeltételek A bankok maguk is pesszimistábbak Összehúzódó bankrendszer – rövidülő külföldi források Növekvő „nem-termelő” hitelek – lassuló workout Átstrukturálások nélkül még rosszabb lenne a kép Nem csak az árfolyamkockázat növeli a törlesztőrészletet A moratórium ingatlanpiaci feszültséget növel A bankrendszer tőkehelyzete megfelelő Csökkenő adózás előtti eredmény Minden összehasonlításban alacsony a tény-jövedelmezőség Növekszik a veszteséges bankok száma – tőkevesztés A gyengülő tőkehelyzet a szigorításnak újra oka Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

A legjelentősebb esemény: a végtörlesztés és hatása Több mint 4,4 Mrd € hitelt végtörlesztettek A lakossági pénzügyi vagyona jelentősen csökkent A jegybanki tartalékok közel 3 Mrd €-val csökkentek Az árfolyam szignifikánsan leértékelődött, a CDS felár megnőtt Szükségszerű anyabanki tőkeemelések (kb 350 Mrd HUF) Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Drasztikus hitelszűke azaz hitelösszeomlás (credit crunch) kockázata Jelenlegi helyzet: Enyhe hitelszűke: a termelő kapacitások az amortizáció miatt csökkennek, az ezt pótló vagy addicionális beruházások elmaradnak, emiatt kismértékben sérül a potenciális GDP Kockázat: Drasztikus hitelszűke: a termelő kapacitások „rombolódnak” az életképes vállalatok csődje miatt, ennek következtében a potenciális GDP jelentősen csökken Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Drasztikus hitelszűke kockázata Forráskiáramlás A régiós összehasonlításban nagymértékű és gyors külföldi forráskiáramlás tovább folytatódik vagy gyorsul Swappiaci feszültségek A bankrendszer nagymértékű devizaswap-piaci ráutaltsága Romló vállalati hitelportfólió Tovább rosszabbodó vállalati hitelportfólió Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Regionális összehasonlításban drasztikusan visszaeső vállalati hitelek Vállalati hitelek változása nemzetközi összehasonlításban (2008.október=100, árfolyamszűrt) Forrás: Nemzeti jegybankok, MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Regionális összehasonlításban visszaeső lakossági hitelek Háztartási hitelek változása nemzetközi összehasonlításban (2008.október=100, árfolyamszűrt) Forrás: Nemzeti jegybankok, MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

„ez már nem Szibéria, hanem az Északi sark közepe” A legfrissebb hitelezési felmérések a vállalatok szigorú hitelezési kondícióinak a fennmaradását jelzik Forrás: EKB, MNB. „ez már nem Szibéria, hanem az Északi sark közepe” Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Ismét kitolódott a fordulópont Vállalati Háztartási Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

A külföldi forrás-kiáramlás nemcsak következménye, hanem oka lesz a hitelezés visszaesésének? A külföldi források változása nemzetközi összehasonlításban (2010. június =100, árfolyamszűrt) Megjegyzés: összesen 3500 milliárd forint, vagyis több mint 12 milliárd euro külföldi forráskivonás. Forrás: EKB, MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Miért az „erőltetett” forráskivonás ? Európában is folytatódik a mérleg-összehúzódás, ami a határon átnyúló kitettségek leépítésével is együtt ját Régiós összehasonlításban még mindig magas a hitel betét mutató (120% feletti pedig 30 bp csökkenés) A közelmúlt kormányzati intézkedései a bankrendszer relatív jövedelmezőségét rontották Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Az FX swap ügyleteken keresztüli devizafinanszírozás üzleti modellé válása komoly stabilitási kockázatokat hordoz A bankrendszer és a fiókok mérleg szerinti devizapozíciójának dekomponálása Margin call: a letéti követelmény kötelezettségen keresztül érzékennyé válnak a bankok az árfolyamok ingadozására Rövidebb lejáratok: a devizaswap ügyletek jellemzően rövidebb lejáratúak voltak a külföldi forrásoknál, így nagyobb a megújítás kockázata a külföldi forrássokkal összehasonlítva Devizatartalék csökkenése: A swappiaci zavarok, kiszáradás esetén az MNB beavatkozik, mivel ez a piac kulcsfontosságú a transzmissziós mechanizmus szempontjából Megjegyzés: bankrendszer nyitott pozíciója megközelítőleg megegyezik az FX swap állománnyal. Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

A háztartási hiteleknél a problémás portfólió aránya 2012-ben tetőzhet Az árfolyamgát, és a hozzá kapcsolódó intézkedések nagymértékben csökkenthetik az újonnan problémássá váló hitelek arányát A pozitív adóslista létrehozása csökkenti a banki hitelezési kockázatokat, míg a jelzáloghitel árazásának transzparenssé tétele az ügyfelek kiszolgáltatottságát csökkentheti és jótékony hatással lehet a versenyre Az árverezési kvóták magas kihasználtsága ugyanakkor lassíthatja a hatékony portfóliótisztítást A magáncsőd bevezetése érdemben gyorsíthatja a problémás hitelek mérlegből történő kivezetését, illetve hozzájárulhatna a felelős hitelezés általánossá válásához A nemteljesítő háztartási hitelek aránya előrejelzéssel a bankrendszerben Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

A vállalati portfólió tovább erodálódik A nemteljesítő vállalati hitelek aránya előrejelzéssel a bankrendszerben A nem teljesítő portfólió jelentős finanszírozási forrásokat köt le, miközben nem termel jövedelmet Emiatt az életképes vállalatok hiteleinek hatékony kezeléséhez szükséges az átstrukturálást akadályozó korlátok (például adószabályok) lebontása a bíróságon kívüli megegyezések hatékonyságának növelése A menthetetlen vállalatok esetében A végelszámolási és felszámolási eljárások gyorsítása és olcsóbbá tétele A fedezetül szolgáló eszközök átvételének megkönnyítése Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

Az anyabanki tőkeemeléseknek köszönhetően a bankrendszer tőkeellátottsága alapvetően megfelelő… Megjegyzés: 2011 végén, 2012 elején a külföldi anyabankok megközelítőleg 350 milliárd forint (~1,2 Mrd euro) értékben emeltek tőkét leánybankjaiknál Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

…amit a legfrissebb jegybanki stresszteszt is megerősít A tőkemegfelelési mutató darabszám alapú eloszlása 2012 végén A stresszteszt eredménye a 8 százalékos szabályozói tőkeszint mellett Függőleges vonal: 10-90 százalékos tartomány, téglalap: 25-75 százalékos tartomány Forrás: MNB. Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota

A főbb megállapítások: a credit crunch veszélye A végtörlesztés piacromboló hatásai Regionális összehasonlításban drasztikusan visszaeső vállalati hitelek, végtörlesztés nélkül is leginkább visszaeső lakossági hitelek Szigorú hitelezési kondíciók Ismét kitolódó fordulópont a hitelezésben Regionális összehasonlításban is erős forráskivonás: európai mérlegösszehúzódás, alacsony jövedelmezőség, magas hitel/betét ráta A swappiacra alapozott üzleti modellek sérülékenysége időről időre megmutatkozik (magas és rövidülő swapállomány) Erőteljesen romló vállalati, talán tovább már nem romló háztartási portfólió Veszteséges bankszektor – megfelelő tőkeellátottsággal (jelentős anyabanki tőkeemeléseket követően) Király Júlia: A magyar bankrendszer aktuális állapota