Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresés a számítógépes katalógusokban
Advertisements

Digitális térképek összehasonlítása a gyakorlatban Szabó József – CadMap Kft. GITA 2011 Balatonalmádi.
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa HM Térképészeti KHT Sass Sándor Szolnok, szeptember
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR AUTO- SZŰRŐ FEJLESZTÉSE TÁBLÁZAT ALAPÚ JELENTÉSEK UTÓLAGOS, BÖNGÉSZŐN BELÜLI TOVÁBB- FELDOLGOZÁSÁRA.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR KUTATÓK ÉJSZAKÁJA SZEPTEMBER 24. AUTO-SZŰRŐ FEJLESZTÉSE OLAP JELENTÉSEK UTÓLAGOS, OFFLINE.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Mikulás Gábor ”Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XIV. Országos Konferencia, Budapest, február
HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR Szalay Istvánné – Zimányi Magdolna KFKI RMKI Számítógép.
Hivatkozás könyvfejezetre
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Általános könyvtárismeret
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
Műszaki tudományok az interneten
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Microsoft szoftverek a szakképzésben
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
Kis-Tóth Lajos – Komló Csaba: Az e-portfólió alkalmazása a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
Honnan jönnek az e-könyvek?
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE E-könyvek az elektronikus könyvtárban K2 kísérleti műhely szakmai.
MTMT feltöltési segédlet
Prószéky Gábor MorphoLogic DAT-2006, november 21. Prószéky Gábor MorphoLogic
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Előadó: Markója Szilárd könyvtárvezető
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2010-ben AZ ÉV KÖNYVTÁRA Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai továbbképzése Veszprém, június 26.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
INNOINFO, A VÁLLALKOZÓI KÖZÖSSÉGI PORTÁL. Miben segíthet az Innoinfo projekt?  kkv-k marketing tevékenységének beindításában  márka/cég ismertségének.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Nevpont.hu | 2014 Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntök mindenkit honlapom, a Névpont© – bemutatkozó összeállításán. A Névpont nem.
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
ELEKTRA évi működés, évi kiterjesztés Kópházi József.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
NIIFI Networkshop március 31. – április 2.PTE Egyetemi Könyvtár Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai Szalai László,
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Magyar Elektronikus Taneszköz Adatbázis és Etalontár január 19. EDUCATIO 2008.
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
CALDERONI ELEKTRONIKUS FORRÁSKEZELŐ ÉS PUBLIKÁCIÓS RENDSZER CALDERONI REFERENSKÉPZÉS
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Intézményi adatmodell Interfész leírás december 8. Fejérvári Bence informatikai folyamatmenedzser.
Felhőalapú adattárolás Hogy tárolhatunk adatokat „felhő” szolgáltatás segítségével?
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének megújult Budapest-képarchívuma Előadók: Dávid Adrienne (FSZEK BGY) és Fülöp Endre (Monguz Kft.)
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Papíron túl… Szűcs Roland. E-könyv jelenség képlete 2 E-könyv Üzleti modell Nagyobb kiadói árrés Kockázatmentes Olcsó terjesztés Kultúra Értékek megőrzése.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
Csehország Szlovákia Magyarország Lengyelország Kína
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Egészségügyi Ágazati Portál
Elektronikus szótárhasználat
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Digitális tankönyvtár
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Vicsi Klára Terminológiai szótárfelmérés eredménye és tanulságai az MTA Műszaki Tudományok Osztályán Vicsi Klára Magyar.
Előadás másolata:

Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)

A könyv jellemzői 546 szócikk szerepelt a könyvben Több mint 150 kép tartozott a szócikkekhez Mutatók: - településnevek mai megfelelői - források rövidítéseinek feloldása - névmutató

A nyomtatott dokumentum hiányosságai A mutatók nem megfelelő mennyisége Szakirodalmi rövidítések feloldása Az adatok javításának/bővítésének lehetősége nincs meg ->Megoldás: online lexikon - bárhonnan elérhető -ingyenes -bármikor javítható és bővíthető

Az online lexikon jellemzői XML alapú technológia alkalmazása Az XML előnyei: -jelölő elemekkel (tag) és tartalmilag is egyaránt bővíthető rendszer jön létre -> nem alkot zárt rendszert

A szócikkek feldolgozásának folyamata 2010 tavaszán kezdődtek meg a lexikon technikai és informatikai munkálatai (Papp Nándor) szeptember – június: az XML adatbázis feltöltése, tagelése (Kimlei Péter, Pázsit Marianna)

A szócikkek feldolgozásának folyamata A már meglévő elektronikusan tárolt formátumot (szócikkeket) XML formátumra való konvertálása A feldolgozás során a szócikkek adatelemei XML tagekkel való megjelölése jEdit XML-szerkesztő program használatával

Életrajzi adatok

Szócikk

Az online lexikon számokban (Az internetes változat megjelenésekor) 631 db szócikk 286 db kép 1535 db személynév 1027 db helységnév 305 féle forrás 200 féle foglalkozás 4 szerző

Megjelenítési forma A honlap 2012 elejére készült el végleges formában XML -> webes megjelenés –Az XML-en belüli logikai ellenőrzéseket és a webes formátum előkészítését egy célprogram végzi –A webes megjelenítést és a teljes szöveges keresést PHP program végzi az XML-ből előkészített adatok alapján –A keretrendszer állandó. Csak a tartalom cserélődik az XML változtatások utáni publikációs folyamat végén

Forgalmi adatok áttekintése

Köszönöm a figyelmet!