Finnugor szuffikszumok kperm.Budapest-ün Inessiv *-n magyarBudapest-en kperm. ki-üt birtokos személyjel (E/2.) *-t magyarkez-ed kperm.njolj-öt sorszámnévképző.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
Latin ábécé ( ).
Komi-permják CD-lemezek (zenei) • Népdalokat tartalmazó lemezek • Saját, modern szerzeményeket tartalmazó lemezek • Fordításokat tartalmazó lemezek.
Olasz intenzív. •Olasz nyelv első idegen nyelvként való intenzív oktatása (heti 4 órában) 1/2 osztály, vagyis 15 diák számára a társadalomtudomány szakirányú.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
Nyelvhasználat Az ügyintézésben lehetséges szóban a komi-permják nyelv használata, de a különféle dokumentumok csak orosz nyelven készíthetők el.
Hol élnek, hányan vannak?
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
. Vizsgatárgyak (az idegen nyelvűekkel együtt) Középszint Emelt szint
A tételek eljuttatása az iskolákba
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
A Liberális tábor.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
A nyelvhasználat szabályozásának problémái Szlovákiában.
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nyelvi identitás alakulása egynyelvű svéd és kétnyelvű finnországi családokban.
Nyelvi jog és hivatali nyelvhasználat Molnár Csikós László.
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
Baj Gabriella Jánossomorja − a jövőt építő kisváros.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A kerettantervek fejlesztése
Idegen nyelvek tanulása
Силькан «Силькан» („Csengettyű”) című gyermeklap (évente kétszer, példányszám: 1000) komi-permják és orosz nyelven egyenlő mértékben.
Politikai és szociálgeográfia I.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Összeállította: Dóber Valéria
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A reformkori színjátszás
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Kétszintű érettségi.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Az őszirózsás forradalom
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
5 kérdés 5 érzés. Alapötlet  Párkapcsolatok, szerelem, boldogság témákban felteszünk egy színművésznek 5 kérdést. Az illető kérdésenként 4 lehetséges.
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Baltikum.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Fekete István. (Gölle, január 25. – Budapest, június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal.
Politikai és szociálgeográfia I.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
DARUS a gyermekekért.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Beiskolázás a „Gundel”-ben
A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Finnugor szuffikszumok kperm.Budapest-ün Inessiv *-n magyarBudapest-en kperm. ki-üt birtokos személyjel (E/2.) *-t magyarkez-ed kperm.njolj-öt sorszámnévképző *-nt/ *-mt magyarnegy-edik kperm. töd-ni Főnévi igenévképző *-ni magyartud-ni

A komi-permjákok lélekszámának változása ÉvLélekszám, ezer fő , , , , , , ,2

A Komi-permják Körzet nemzetiségi összetétele ÉvOroszokKomi-permjákok %77% %58% %58% %61% %59%

Összes lélekszám Városi lakosságVidéki lakosság

Összes lakosságVárosi lakosságVidéki lakosság A komi- permják nyelvet tudók száma összesen Komi- permjákok Orosz nyelvet tudók száma Komi- permjákok Orosz nyelvet tudók száma Komi- permjákok Orosz nyelvet tudók száma A komi-permják és az orosz nyelvet ismerő lakosság aránya

A komi-permják nyelvhez való viszonyulásban három szakaszt lehet elkülöníteni: 1) 1920-tól 1940-ig: a komi-permják nyelv élénk használata az élet minden területén: -nemzetiségi iskolák megléte, ahol minden tantárgyat komi-permják nyelven tanultak; - megjelenik „Гöрись” című, komi-permják nyelvű körzeti lap („A szántó ember”, először 1926-ban) - Létrejön a drámaszínház, ahol komi-permják nyelvű darabokat mutatnak be; - Kudimkarban megnyílik a könyvkiadó; 2) 1940-től 1990-ig lemondás a komi-permják nyelvről az orosz nyelv javára: ban érvénybe lépett a törvény szerint az orosz nyelvtanulás kötelező lett a nemzetiségi területek iskoláiban, eltűntek a nemzetiségi iskolák,a komi-permják nyelv és irodalom már csak mint tantárgy volt tanulható; óta a körzeti lap „По ленинскому пути” („A lenini úton” címmel, korábbi megnevezése: „Гöрись”) már csak oroszul jelenik meg; 3) 1991-től napjainkig újjászülető érdeklődés figyelhető meg a komi-permják nyelv és kultúra iránt

Nyelvhasználat / Városban