Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Éjjeli Őrjárat - Túró Zoltán
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Helyes táplálkozás.
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
TERRASOL komposzt a növény well-ness
Mese a tejről.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
szakmérnök hallgatók számára
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
A évi demográfiai adatok értékelése
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Vasútszabályozási Osztály
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Alsó tagozat Demény Gabriella igh
IPARJOGVÉDELEM A GYAKORLATBAN Falusi János igazgató, növénynemesítő Gabonakutató Kft. Szeged, Növénynemesítő Kutatóállomás Táplánszentkereszt.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szántóföldi növények piacszabályozása
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Egészségtudatos gasztronómia
Előadás másolata:

Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről Dr. Gothárd Csaba eszmefuttatása a 2009 júniusi Sikernapon Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről

Minőségi éhezés ? Vajon étkeink tartalmazzák-e a szükséges mikro-tápanyagokat a kellő mennyiségben és összetételben ? Egyes külföldiek szerint mi magyarok minőségi éhezők vagyunk! De hogyan lehet éhező egy olyan nép, aki ilyen étkeket helyez saját maga és vendégei asztalára? Vajon híresen ízletes és kalóriadús konyhánk tartalmazza-e a nélkülözhetetlen mikro-tápanyagokat – ásványi anyagokat és vitaminokat – a megfelelő mennyiségben és összetételben?

Serdülők vitamin ellátottsága Fiúk (%) Lányok (%) 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében többek között azt vizsgálták, hogy VIII. osztályos fiaink és lányaink között milyen arányt tesznek ki azok, akik az ajánlott vitamin és nyomelem adag 70 %-ánál kevesebbet fogyasztanak. Azt remélnük elenyészően keveset találtak. Ezzel szemben kiderült, hogy a fiúk 57, a lányok 48 %-a fogyaszt rendszeresen Ajánlott vitaminbevitel 70%-át el nem érő VIII. osztályosok aránya Magyarországon „Nemzeti Népegészségügyi Program, 2004 – Dr. Zajkás Gábor”

Serdülők nyomelem ellátottsága Fiúk (%) Lányok (%) Ajánlott nyomelem bevitel 70%-át el nem érő VIII. osztályosok aránya Magyarországon. „Nemzeti Népegészségügyi Program, 2004 – Dr. Zajkás Gábor”

A szubklinikai nyomelemhiány Mértéke nem mutatható ki Specifikus tüneteket nem okoz Nem diagnosztizálható Azonosítatlan, elmosódó tünetekkel járó kóros állapot, az enzimek hiányos működése következtében

Az egészséges táplálkozás Tömény cukor, zsírok Állati fehérje (hús, hal, tejtermék) + olajos magvak Friss zöldségek és gyümölcsök Gabona- gabonakészítmények

Terményeink nyomelem tartalma 1966 1966 1966 1966 1966 50 % 31 % 9,52 % 4 % 35,4 % 1990 81,4 % 1990 63,2 % 1990 2005 2005 Búza 1990 23 % 1990 14,28 % 2005 Árpa 2005

Terményeink vitamin tartalma 40 % 46,7 % 5 % 5 %

Téli C-vitamin fogyasztás ? Min. napi szükséglet 5 mg C-vitamin / 10 dkg alma 1,5 kg alma

Természetes vagy tiszta ?

Természetes eredet ≠ Tiszta Természetes eredet ≠ Megbízható Természetes eredet ≠ Egészséges A tisztaság fél egészség ! Tisztaság + Megbízhatóság = Egészség !

Forever Living Products termékei Tiszták Megbízhatóak Egészségesek

Köszönet a Gödöllői Szent István Egyetem könyvtárának hathatós segítségükért. Ajánlott források: A falu: 2001 / XVI évfolyam 2. szám 33 – 44 oldal (Dr. Márai Géza) Biokultúra: 2008 / 6. szám 26-28 oldal (Dr. Márai Géza) Andreas Jopp: Veszedelmes vitaminhiány