Készítette:Lengyel Tamás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Advertisements

A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
„Legyél te is természettudós!” TÁMOP
Bányatisztképző Iskola Selmecbánya Bányatisztképző Akadémia Selmecbánya 1808 – Erdészeti Tanintézet Selmecbánya 1846 – Bányászati és Erdészeti.
Ásványok, kőzetek kialakulása a Földön
Név: Le-Dai Barbara Neptun-kód: IEDZ4U Tantárgy: Ásvány és kőzettan
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Egy feladat – és (né)hány tanulság(?) GyRo-Scop 2009.
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Nagy Patrik Ásványok és kőzetek Ásvány és Kőzettanhoz kapcsolódik.
Témakör: Ásvány és kőzettan
Kedvenc tantárgyam Ásványtan.
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Készítette: Tamás Kitti (MFK M4) Téma: Ásványtan
Készítette:Majoros Péter Ásvány és kőzettan tantárgy bemutatása
Bevezetés az ásványtanba
Készítette: Vas Valentin Ásvány és kőzettan.  Az ásvány és kőzettan röviden a Világegyetem, főleg a Föld természetes úton keletkezett szilárd anyagaival.
1904 – M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola
Gyakorlatok a földtudományi képzésben, soproni tapasztalatok
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Open Society Support Foundation Research Support Scheme
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Környezettan alapszak (BSc)
Készítette: Kiss Bence MF12M3
A/501-es laboratórium kialakítása1 Fizikai Intézeti szeminárium október 24. Az A/501-es helyiségben létrehozandó „Roncsolásmentes mikroanyag.
Kommunikáció az egyetemen
Bányászat és geotermia november Új kihívások és lehetőségek az OMBKE szerepvállalásában Dr. Nagy Lajos.
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS ANYAGOK Polimer nanokompozitok
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
Készítette: Varró Vivien Tankör: MF12M3
Ásványok bemutatása Ásvány- és kőzettan alapjai
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Maczali Márk Zoltán IVP6PS. Az egyetem  Egyetem jelenlegi rektora: Prof. Dr. Torma András  A Miskolci Egyetem nagy múlttal rendelkezik ben Selmecbányán.
Kutatási eredményeinkKiadványaink A tanszék bemutatása A Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszéke (korábban Intézet) Karunk legrégebbi egységei közé.
Gyömrő Írta: Farkas Gréta A mi iskolánk Városunkról Kis városunk lakói
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Készítette: Imre Dominik
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Ásvány - és kőzettan alapjai
Ecsetvonások a kiváló tanár és a világhírű földtudós portréjához
Készítette: Hundzsa Ferenc Jenei István Szombati Sándor Felkészítő tanár: Borbola Tímea Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula.
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
„Információvédelem menedzselése” XXXIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelem területén + Egyesületi hírek Dr.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Iskolatörténet vázlatokban… B.K.M. (35 év rövid története)
A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.
Ásványi anyagok felhasználási lehetőségei a mezőgazdaságban
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Múlt és jelen, együtt a jövőért!
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
A Magyar Tudomány Napja
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Geológia.
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
Németh Antal Az ember tragédiája.
Történelmi áttekintés 1
Történelmi áttekintés 1
Előadás másolata:

Készítette:Lengyel Tamás Ásvány és Kőzettan Készítette:Lengyel Tamás

Kezdetek Kezdetek Egyetemünk legrégibb eredetű két kara közvetlen utóda a Selmeci Bányászati Akadémia Bányamérnöki- és Kohómérnöki karainak, illetve osztályainak. A Selmeci Akadémia legelső tanszéke az 1763-ban alapított Kohászat–Kémia–Ásványtan (Metallurgie-Chemie-Mineralogie) Tanszék volt, melynek egyik utóda a mai Ásvány- és Kőzettani Tanszék. Egyetemünk legrégibb eredetű két kara közvetlen utóda a Selmeci Bányászati Akadémia Bányamérnöki- és Kohómérnöki karainak, illetve osztályainak. A Selmeci Akadémia legelső tanszéke az 1763-ban alapított Kohászat–Kémia–Ásványtan (Metallurgie-Chemie-Mineralogie) Tanszék volt, melynek egyik utóda a mai Ásvány- és Kőzettani Tanszék.

Szervezeti változások a tanszék életében az alapítástól napjainkig Kohászat–Kémia–Ásványtan Tsz. (Metallurgie-Chemie-Mineralogie) (1763–1841) Kémia-Kohászati Tanszék Ásványtan-Geológia-Paleontológia Tsz. (Mineralogie-Geologie-Paleontologie) (1841–1904) Ásványtani és Földtani Tsz. (1904–1923) Ásvány- és Földtani Tsz. (1923-1956)Földtan- Telepismerettani Tsz. Ásvány- és Kőzettani Tsz. (1956-tól) Földtan-Teleptani Tsz.

Manapság az Ásványtani Tanszék számos ásvánnyal büszkélkedhet. “Alig hiszem, hogy lenne a Föld kerekén még egy olyan bánya, melyben mindenféle kristályokat nagyobb változatosságban találhatnánk, mint Selmecbányán. Nincs egy földalatti útja sem, legkevésbé az érces telérek hasadékai, melyben a legkülönbözõbb színû, nagyságú, alakú, helyzetű és szerkezetű, az összes eddigiektõl eltérõ kristályok ne találtassanak.” (Koch Sándor fordítása)

Feladata a Föld mélyétől a felszínig terjedő kőzetöv vizsgálása ásványtani, kőzettani és geokémiai szempontból. Míg a 20. század közepéig az ásványtan és kristályalaktan állt a kutatók érdeklődésének homlokterében, azóta a kutatások elsősorban kőzettani irányultságúak.

Kutatási szakterületek: Építmények kőzetanyagának mállása környezeti hatásokra, Karbonátkőzetek szöveti tulajdonságainak vizsgálata, Magmás kőzetek ásvány- és kőzettani vizsgálata, Földfelszínen képződő ásványi anyagok vizsgálata, Műemlékvédelemmel kapcsolatos kőzettani kutatások, Régészeti leletek ásvány- és kőzettani vizsgálata, Ásványok és kőzetek környezetvédelmi célú hasznosítása

A tanszéki előtéri csarnokban ma is áll a Wallacher László által rendezett rendszeres kőzetkiállítás (350 példány). Ennek történeti értékei a világhírű Krantz cég pompásan faragott kőzetmintái. Végül ugyanitt áll egy, a legfontosabb hazai csiszolt díszítőköveket, illetve egy kőzetszöveti típusokat bemutató kiállítás.

Az ásványgyűjtemény fontosságát a kezdetektől deklarálták a tanügyi rendelkezésekben. A bányászati-kohászati tanintézet 1735-ben készült Instructio-jában (az alapító okirathoz mellékelt tantervi utasítás) az alábbi olvasható: … (a tanulóknak szükséges) „mindenféle érc- és kőzetfajták felismerését és megkülönböztetését jól megtanulni”… - a diákok legnagyobb örömére…

Az ásványtan fizikailag tekintve egy szép tantárgy,a színes ásványok kőzetek,kristályok szépek és sokféle képpen felhasználhatjuk őket,mint például ilyen karkötők készítésére

Név Beosztás email telefon A tanszék munkatársai Dr. Szakáll Sándor Ph.D., tanszékvezető egyetemi docens askszs(a)uni-miskolc.hu 46 565-111 12-09 Dr. Bérczi István C.Sc., Habil. egyetemi tanár iberczi(a)mol.hu Bodor Sarolta M.Sc. doktorandusz   46 565-111 12-39 Kristály Ferenc M.Sc. tanszéki mérnök askkf(a)gold.uni-miskolc.hu Kőrössy Ferencné laboráns 46 565-111 12-11 Dr. Mádai Ferenc Ph.D., LLM. egyetemi docens askmf(a)gold.uni-miskolc.hu 46 565-111 12-07 Dr. Mádai Viktor Ph.D. egyetemi adjunktus askcesar(a)gold.uni-miskolc.hu 46 565-111 12-05 Gulyás Csabáné hivatalsegéd Dr. Zajzon Norbert Ph.D. tudományos munkatárs askzn(a)gold.uni-miskolc.hu 46 565-111 12-08

Köszönöm a figyelmet! Jó Szerencsét!