Készitette:Bota Tamás Czumbel István

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fénytan.
Tükrök leképezése.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Fizika Bevezető 6. osztály.
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Ha nem értik az anyagot, az nem az Önök hibája Hanem az enyém ……
Homorú tükör.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Statisztikus fizika Optika
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Optika Fénytan.
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Multimédiás segédanyag
A fénysugár eltérülése
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Hullámmozgás.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Fogyatkozások.
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Fénysebesség mérése a 19. századig
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
A geometria optika világába nem illeszkedő jelenségek
A dinamika alapjai - Összefoglalás
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Fénytan - összefoglalás
Mechanikai hullámok.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Árnyékszerkesztés alapjai
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Készítette: Porkoláb Tamás
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

Készitette:Bota Tamás Czumbel István Az optika Készitette:Bota Tamás Czumbel István

Az optika (fénytan) Az optika szó görög eredetű, és látást jelent. Minden olyan szó, ami ebből származik a fénnyel és a látással kapcsolatos. Ez a fejezete a fizikának a fényjelenségekkel foglalkozik. Hogyan keletkezik és hogyan terjed a fény? Melyek azok a természeti jelenségek amelyekben a fény szerepet játszik?Milyen alkalmazásai vannak? Fel kell tennünk ezeket a kérdéseket, mert a fénnyel minden nap és minden pillanatban találkozunk.

Honnan kapjuk a fényt? A fényt kibocsátó (világitó)testeket fényforrásoknaknak nevezzük. Léteznek természetes és mesterséges fényforrasok. Példák természetes és mesterséges fényforrásra Azokat a testeket amelyek a forrástól kapják a fényt megvilágitott testeknek nevezzük.

Vannak testek amelyek áteresztik a fényt, és vannak olyan testek amelyek nem eresztik át A testek lehetnek átlatszók, átlatszatlanok áttetszők Pl: átlatszo: üveg áttetsző: fehér papirlap átlatszatlan: vas lemez

A feny mindig egyenes iranyba terjed! A fény terjedési sebessége:300000 km/s A fény egyenesirányú terjedésének sok gyakorlati következménye van.

Az árnyék Az árnyék a térnek azon része ahová nem jut el a fény, mert útjában akadály van. Ha sugarak pontszerű fényforrásból jönnek, akkor az akadály teljesen útjukat állja, és igy teljes árnyék jön létre.

A félárnyék Akkor keletkezik ha a fényforrás egy kiterjedt tárgy (ez a valós fényforrások esetén fennál!), vagy több fényforrás világitja meg a testet.

A fogyatkozasok Akkor következnek be, ha egy test elhaladva a fényforrás és az észlelő között, árnyékot vet. A Föld a Nap körül, a Hold pedig a Föld körül mozog. A Nap a fényt minden irányba sugározza. A Föld és a Hold csak a Nap fényének köszönhetően látható. Vannak olyan helyzetek, amikor a Nap, a Föld és a Hold egy egyenesbe esnek. Ilyenkor keletkeznek a fogyatkozások.

A napfogyatkozás akkor látható, ha a Hold éppen a Nap és a Föld között halad el. A Föld egy részén megjelenik a Hold árnyéka, félárnyéka. Az is megtörténhet, hogy mi pont a Föld másik oldalán vagyunk és nem észleljük a fogyatkozást.

A holdfogyatkozás akkor jön létre, ha a Föld kerül a Nap és a Hold közé. Ilyenkor nem látjuk a Holdat.

A fényvisszaverődés A fenyvisszaverodes

A fenyvisszaverődés A fényvisszaverődés az a fizikai jelenség amely során a fény két közeg határfelülétéhez érkezve visszatér az eredeti közegbe. A fényvisszaverédés törvényei:

A tükrök és alkalmazásaik Megsokszorozhatjuk-e tükörrel az érmét? Melyik kezed integet vissza? Minden test visszaveri a fényt. Ennek a visszavert fénynek egy része a szemedbe is eljut, emiatt láthatod a tárgyakat. De a különböző testek nem egyformán viselkednek. A tükrök gyakorlatilag minden fényt visszaver.

A tükrök és alkalmazásaik A tükröket sok téren hasznositjuk. Mindennap találkozunk különböző tükrökkel, de a fényképező gépben is lehetnek. Egyszerű periskópot is készithetünk tükrök segitségével. A siktükrök által alkotott kép látszólagos, a tárggyal egyenlő méretű, és a tárgy és a kép tükörtől mért távolság egyenlő.

A fénytörés A fénytörés a “ludas” abban hogy a pohárba helyezett kanál nyelét olyannak látjuk, mintha kettétört volna, vagy vastag üvegen keresztül nézve, a betük eltolódnak. A fénysugaraknak nemcsak a levegőn kell áthaladnia, ahol nekiütközik a viz, vagy üvegfelületnek, ott kissé megtörik a haladási irányuk.

A fénytörés A fénytörés az a fizikai jelenség amely során a fény megváltoztatja a terjedési irányát, amikor egyik átlátszó közegből egy másikba megy át.

A fénytörés alkalmazásai többekközt a lencsék A fénytörés alkalmazásai többekközt a lencsék. Nagyitók, mikroszkópok, távcsövek, vetitőgépek alkotórészei.

Természetes fényforrások Mesterséges fényforrások A Nap, a csillagok, szentjánosbogár Gyertya, petróleum lámpa, villanyégő...

A fényvisszaverédés törvényei: 1. A beeső sugár, a visszavert sugár és a beesési merőleges egy sikban vanak. 2. A beesési szög és a visszaverődési szög egyenlő.