LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető 2009. szeptember 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ 1 XI. LOGISZTIKAI FÓRUM FEBRUÁR 18. CENTRALIZÁLT VAGY DECENTRALIZÁLT GAZDASÁG REGIONÁLIS FEJLESZTÉSEK Előadó: Juhász István ügyvezető.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Felzárkózás, infrastruktúra fejlesztés, uniós források felhasználása március 12. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Magyarország és a Kárpát-medencei térség
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
ZÁHONY TÉRSÉGI LOGISZTIKAI KLASZTER
ZÁHONY TÉRSÉGI LOGISZTIKAI KLASZTER
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Előadó: Rigó Zoltán logisztikai szakértő Záhony Kereskedelem-logisztikai központ SWOT elemzés.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
ÖSSZEFOGÁSMEGYE A Békés Megyei Önkormányzat szerepe a gazdaságfejlesztésben, válságkezelésben BÉKÉS MEGYE, MINT HATÁRMENTI TÉRSÉG FEJLESZTÉSE Magyar-román.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A határtérség.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Előadás másolata:

LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.

Felső – Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület (Leader Közösség)  Január 12-én alakult 104 fővel.  A Felső-Szabolcsi LEADER területe 24 települést foglal magába, melyek közül 3 város. A térség lakossága 49,770 fő, a városokban élő lakosok száma 13,654 fő  A térség infrastrukturális szempontból heterogén képet mutat.  A migrációs számok negatívképet festenek. A gazdasági szerkezetátalakítás miatt nőtt az elvándorlás, amelyben különösen súlyos, hogy a szakképzett, illetve diplomás munkaerő elvándorlása jelentősebb.

Célunk: „Kihasználva a logisztikai és természeti adottságainkat, munkát és megélhetést biztosítva a szakképzett munkaerő számára, elősegítsük a lakosság életminőségének javulását és a fiatalok elvándorlásának megállítását.” Kitűzött céljaink elérésére az UMVP III. és IV. tengelyes intézkedések nyújtanak támogatást 1,7 milliárd forint értékben. Gazdaságfejlesztésre kötelezően 45%-ot kell fordítani, a mi esetünkben ez 55 %.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: Az agrár és élelmiszeripari szektorban előállított termékek minőségének és marketingjének javítása, feldolgozottságának növelése. A térség logisztikai szolgáltatásainak korszerűsítése és fejlesztése.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: A minőségi élet feltételeinek megteremtése, a szükséges infrastruktúrák kiépítése. A vállalkozásfejlesztés és befektetés-ösztönzés elősegítése.

Felső – Szabolcsi Leader közösség kitűzött céljai: A vidéki turizmus alapjainak megteremtése, különös tekintettel a Tisza folyóra. Településrehabilitáció és – fejlesztés.

A záhonyi térség gazdasági profilja a vasúti közlekedésre épülve alakult ki azzal a céllal, hogy meghatározó szerepet töltsön be a kelet-nyugati vasúti áruszállításban. A magyar kormány korábbi döntése értelmében a záhonyi térség speciális adottságait felhasználva gazdaságfejlesztési komplex programot indít. Gazdaságfejlesztés Záhony térségében

A komplex program célja: a záhonyi térségben hagyományosan meglévő – a földrajzi elhelyezkedésből, vasúti nyomtávváltásból, valamint a tágabban értelmezett térség vasúti, közúti, vizi és légi szállítás lehetőségeiből fakadó – foglalkoztatottság és jövedelemszerző képesség növelése, a teljes körű logisztikai szolgáltatások javítása. Elkészült: „A záhonyi térség különleges gazdasági övezete komplex gazdaságfejlesztési programjának összehangolása a térség UMVP III. és IV. tengelyes intézkedéseivel” című tanulmány Míg a komplex program a fenntartható és lehetőségeiben folyamatosan bővülő gazdaságfejlesztésre alapoz, addig a vidékfejlesztési stratégia a térség emberi és természeti erőforrásait kihasználva próbál életszínvonal növekedést elérni.

Támogatás vehető igénybe: A határokon átívelő kapcsolatok erősítése érdekében gazdasági, kereskedelmi és oktatási együttműködések megszervezésére, testvér települési, civil és szakmai szervezetek között. Támogatható tevékenységek: Szakmai konferenciák szervezése, üzletember találkozók szervezése, tanulmánykészítés. Térségek közötti és nemzetközi együttműködés a Leader program mentén

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!