Gyorsítósáv II. Háttérelemzések május

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Magyarország – Szlovákia határon átnyúló együttműködési program
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Környezet és Energia Operatív Program KEOP évi változások Sikeres pályázatok ismérvei Debrecen, November 23.
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
„Egy hajóban evezünk…” konferencia
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
A projekt tartalma •Polgármesteri Hivatal, Iskola, Óvoda, Napközi épületeiben: •- nyílászárók cseréje (160 ablak/17 ajtó) •- külső hőszigetelés (2524,5.
Energia – történelem - társadalom
Energetikai folyamatok és berendezések
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Energetikai támogatási rendszerek Június 03. Lipcsik Melinda Energia Központ Kht.
Várpalota elkerülő építése
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
Energetikai gazdaságtan
A projekt megvalósítás tapasztalatai
EKOP Elektronikus levéltár
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 3. Energiaárak és -költségek dr. Balikó Sándor:
ÁROP-EKOP Monitoring Bizottság ülése április 17.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató ÁROP és EKOP Félidőben 2:0 Dr. Bálint Ákos főigazgató KRPIH - NFÜ Budapest, április.
ÁROP-EKOP Monitoring Bizottság ülése június 6.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
Statisztika Érettségi feladatok
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
86. számú főút burkolat megerősítése és négynyomúsítása a – szelvények között.
Vállalkozási ismeretek
Energetikai támogatási rendszerek Július 30. Lipcsik Melinda Energia Központ Nkft.
Infotér konferencia – EKOP előrehaladása Balatonfüred,
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
CAMPUS HUNGARY PROJEKTADATOK TÁMOP B/1TÁMOP B/2 Forrás1, 3 Mrd Ft3, 6 Mrd Ft Felhasználási területOrszágos (KMR és konvergencia) Csak konvergencia.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Energetikai gazdaságtan
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Az Államreform Operatív Program évi akcióterve.
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
Előadás másolata:

Gyorsítósáv II. Háttérelemzések 2009. május Bevezető További információk az ÚMFT-ről További energetikai információk A fenti fejezetcímekre kattintva a megfelelő témakörhöz ugrik a prezentáció

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv státusza Bevezető A prezentációban található információk az AAM Tanácsadó Zrt. 2009. májusában publikált Gyorsítósáv II. tanulmányához kapcsolódnak, de a nyomtatott verzióból terjedelmi okokból kimaradtak. A tanulmány tematikájának megfelelően (ajánlás a fejlesztési források hatékonyabb lehívásához, fókuszban az energetika) a háttérelemzések is a következő témaköröket érintik: A Gyorsítósáv II. tanulmány elérhető a www.aam.hu honlapon Az Új Magyarország Fejlesztési Terv státusza Magyarország energiagazdasága

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv státusza

Az ÚMFT Operatív Programjainak lekötöttsége Az egyes OP-k aránya az ÚMFT teljes keretén belül Forrás: NFÜ honlap, 2009.05 Az Operatív Programok hivatalos megnevezését és ismertetését lásd a www.nfu.hu honlapon

ÚMFT státusz, terv-tény összehasonlítása A táblázat (és a diagram) a 2008. 12 hónapig támogatási szerződéssel lekötni tervezett összegeket (terv*), hasonlítja össze a 2009.05 hónapig aktuális leszerződött összegekkel. A regionális Operatív Programok értékei nem szerepelnek a táblázatban, mert ezekre a Kormányzat ráhatása korlátozott; *a 2007-2008 évekre közétett Akciótervekben Forrás: NFÜ honlap

Pályázati kiírások csúszása OP-ként A diagram az egyes OP-k aktuális teljesítményét mutatja be a az NFÜ által megadott határidők megtartásában pályázati keret (mrd Ft.) X határidőcsúszás (nap) indikátor segítségével; Az indikátor a csúszás miatt elveszett gazdaságélénkítési hatással arányos, mert mind az elveszett napokat, mind a bennragadt keretet megjeleníti (a kettő szorzata); A számítást az NFÜ honlapján 2009.03-05 hónapokra meghirdetett határidők és pályázati keretösszegeket felhasználva végeztük el; Az ÁROP, EKOP programokban ebben az időszakban nem került sor pályázat meghirdetésére. A ROP programokra az indikátor értéke 27.768 mrd Ft*nap, de ezt nem szerepeltettük a grafikonon, mert ezekben a programokban a Kormányzat hatása korlátozott (részben regionális kezelésűek) A többi Operatív Programban nem jellemző a pályázatok meghirdetése, inkább a kiemelt projektek jellemzőek; A csúszás számításnál a pályázati ütemtervben megadott hónapok utolsó napját vettük kezdőnapnak és 05.08-át, vagy tényleges meghirdetés napját zárónapnak. Forrás: NFÜ honlap

Magyarország energiagazdasága

Energiahordozó mérleg, teljes felhasználás, 2007 Az energiahordozók között meghatározó a földgáz aránya Teljes felhasználás = 1125,5 PJ Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

Import, export, hazai termelés mérlege, 2007 Az import meghatározó súlyú a felhasznált energia forrásai között Az importon belül meghatározó a gáznemű energiahordozók aránya Teljes import: 850,9 PJ (az atomerőművet hazai termelésként számítva) Teljes export: 153,6 PJ Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

Primer energiafelhasználás, 2007 Elsősorban a végső felhasználásban van jelentős megtakarítási potenciál Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

Szektorális energiamérleg, 2007 Meghatározó a lakossági fogyasztás aránya Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

Lakossági energiafelhasználás forrásai, 2007 A lakosság energiafelhasználásában meghatározó a földgáz szerepe Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

Földgázmérleg, 2007, PJ Forrás: Magyar Energia Hivatal - Energia Központ Kht. tájékoztatója, 2008.12.

A helyiségfűtés jellemző veszteségforrásai Tapasztalati értékek alapján, általában A pontos értékek technológia és műszaki állapot függvényei Forrás: Közlekedési és Energetikai Minisztérium honlapja Részletesebb információk a www.energiakozpont.hu, ill. www.lakcimke.hu honlapokon találhatóak

Köszönjük a figyelmet! www.aam.hu 2009.05.28