Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Advertisements

Elektromos mező jellemzése
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
A hőterjedés differenciál egyenlete
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Folyadékok egyensúlyát leíró egyenletek
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
IV. fejezet Összefoglalás
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A folyadékok nyomása.
A hőterjedés alapesetei
Egymáson gördülő kemény golyók
Nyugvó kontinuumok mechanikája
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
KONTINUUMOK MECHANIKÁJA II.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Műszaki és környezeti áramlástan I.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
A nyomás összefoglalás
Összefoglalás Dinamika.
Felhajtóerő.
FIZIKA A NYOMÁS.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az erő.
Megoszló terhek. Súlypont. Statikai nyomaték
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Ideális folyadékok időálló áramlása
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: Fny , mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő.
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Egyenes vonalú mozgások
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Villamos töltés – villamos tér
Folyadékok és gázok mechanikája
Összefoglalás: A testek nyomása
Munka, energia teljesítmény.
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Nyugvó kontinuumok mechanikája.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Elektromosságtan.
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
A testek úszása.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A folyadékállapot.
A felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Előadás másolata:

Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.) PTE-PMMK Környezetmérnöki Szak Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.) 5. előadás: Nyugvó folyadékok egyensúlya - hidrosztatika Dittrich Ernő egyetemi adjunktus PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 039. dittrich@witch.pmmf.hu dr. Vétek Lajos egyetemi docens PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 003.

A nyomás fogalma A nyugvó folyadék alapvető jellemzője a benne uralkodó nyomás. A nyomás az egységnyi felületre eső, a felületre merőleges nyomóerő: Két fontos alapelv( Pascal törvény): Egy adott pontban a nyomás azonos minden irányban . A folyadékot határoló szilárd falra a nyomás ill. a nyomásból származó erő merőlegesen hat. Mértékegység: Pa=N/m2 (kPa, Mpa) Használatos mértékegység még: Hektopascal 1 hPa = 100 Pa, illetve a Bar 1 bar = 105 Pa = 100 kPa = 0,1 Mpa Abszolút nyomás és relatív nyomás Abszolút nyomás = a légüres tér nyomásához viszonyított nyomás Relatív nyomás = a légköri nyomáshoz viszonyított nyomás, ami lehet túlnyomás (légkörinél nagyobb) illetve vákuum vagy depresszió (légkörinél kisebb)

Nyugvó folyadék Csak nyomásból származó feszültségek fordulnak elő. A nyomás skalár mennyiség, amely általánosan a hely és az idő függvénye, tehát a skalártérrel, azaz a négyváltozós függvénnyel írható le, amelyet skalár-vektor térnek nevezünk A skalártereket színtfelületekkel (színtvonalakkal) jellemezzük, amelyek a tér (ill, sík) azon pontjait kötik össze, amelyekben a fizikai változók értéke azonos.

Nyugvó folyadék A skalárterek hely szerinti változásának jellemzésére egy vektormennyiséget használunk amelynek x, y és z komponensei a leírt fizikai mennyiség x, y és z irányú változásának nagyságával arányosak: ahol Az ún. Nabla-operátor egyszerűbbé teszi a gradiens vektor pontos leírását.

Nyugvó folyadék A nyomás lefelé növekszik, p3>p2>p1. A gradiens vektor tulajdonságai: a skalártér legrohamosabb növekedésének irányába mutat, a hossza arányos a változás nagyságával és merőleges a szintfelületre (szintvonalra). Az ábra egy térbeli nyomásmegoszlást, ill. annak három szintfelületét mutatja. A nyomás lefelé növekszik, p3>p2>p1. Válasszunk ki két közeli szintfelületen két közel lévő A és B pontot. Δs vektor köti össze őket. A p skalártér Δp változását a B és A pontok között lineáris közelítésben a skalárszorzat adja. A nyomásváltozás A→B hosszúságú úton valósul meg.

A nyomóerő számítása a nyomásból A nyomásból származó erőt legáltalánosabb esetben a kifejezéssel adhatjuk meg, az előjel azért negatív, mert a felületelem vektor kifelé mutat, így negatív előjel esetén adódik a folyadékrészre ható erő. Határoljunk el gondolatban a folyadék belsejében egy henger alakú részt. A henger helyzete tetszőleges. Vizsgáljuk a henger tengelye irányába eső nyomóerők eredőjét. Az alsó és felső lapon ható erők ellentétes irányúak, de az egyensúly miatt egyenlő nagyságúak, azaz Belátható, hogy a p1 = p2 feltételnek kell teljesülnie. Mivel a henger helyzete és magassága tetszés szerinti volt, így súlytalannak tekinthető összefüggő nyugvó folyadéktérben a nyomás mindenütt ugyanakkora. Pl. hidraulikus sajtó.

Hidrosztatika alapegyenlete A folyadék súlyát nem hanyagolhatjuk el a benne uralkodó nyomás mellett. Vizsgáljuk meg az előbbi folyadék hengerünket a nehézségi erőtérben az ábra szerint. A folyadék sűrűsége ρ, a nehézségi gyorsulás g, amely a lefelé mutató z tengellyel egy irányba mutat. Felírva a hengerre ható függőleges erőket, a következő egyenletet kapjuk: Egyszerűsítve és rendezve kapjuk, hogy

Hidrosztatika alapegyenlete Amennyiben Δz → 0, akkor kifejezést kapjuk. Könnyen belátható, hogy általános helyzetű koordináta-rendszer, vagy általános helyzetű térerő vektor esetén a fenti kifejezés átírható a vektoregyenletté, amelyet a hidrosztatika alapegyenletének nevezünk. Az alapegyenlet kimondja: a nyomás legnagyobb változása a térerő irányába mutat.

Erőterek a Föld nehézségi erőtere, a tehetetlenségi erőtér és A környezetmérnöki gyakorlatban gyakran előforduló erőterek: a Föld nehézségi erőtere, a tehetetlenségi erőtér és a centrifugális erőtér. Az erőterek jellemzésére az egységnyi tömegre értelmezett térerő vektort használjuk. A térerősség mértékegysége a fentiek alapján [g]=N/kg=m/s2. A Föld nehézségi erőtere felfelé mutató z koordináta mellett alakban írható.

Erőterek A felsorolt erőterek konzervatív erőterek. A konzervatív erőtereknek potenciálja (U) van.. Mi a potenciál? Az egységtömegnek az erőtérrel szembeni elmozdításakor végzett munka, amely mint energia (nehézségi erőtérben helyzeti) a tömeg birtokában marad. A fenti nehézségi erőtér potenciálja Az erővonalakat - kis környezetben - párhuzamos (függőleges) egyeneseknek. A szintfelületeket pedig (vízszintes) síkoknak tekinthetjük.

Hidrosztatika alapegyenlete nehézségi erőtérben Az előzőek alapján a konzervatív erőtér esetén a potenciál és térerő kapcsolata: Helyettesítsük a egyenletbe, ekkor kifejezést kapjuk. Belátható, hogy az állandó potenciálú felületek egybeesnek az állandó nyomású felületekkel. Ha a ρ = áll., abban az esetben a sűrűséggel elosztva és átrendezve a összefüggésre jutunk. Skalár mennyiség változása akkor lehet nulla, ha maga a mennyiség mindenütt a térben állandó, tehát ami annyit jelent, hogy egy folyadéktérben, ha a potenciál nő, akkor a nyomás csökken és a potenciál csökken, akkor a nyomásnak nőnie kell.

Hidrosztatika alapegyenlete nehézségi erőtérben A nehézségi erőtérben a potenciál a térerő ellenében egységnyi tömegen végzett munka. Tehát ha felfelé haladunk, akkor a potenciál nő, ha lefelé haladunk akkor csökken. Az ábrán lefelé mutató koordináta-rendszer esetén a potenciált a kifejezés adja meg. Válasszuk az U0 = 0 értéket. Behelyettesítve a * egyenletbe és felhasználva, hogy az 1 pontban a z koordináta zérus, a következőt kapjuk: amelyből az a jól ismert kifejezés adódik, hogy a nyomás a folyadék felszínétől lefelé haladva lineárisan nő:

Nyomás és nyomóerő a folyadékot határoló felületen nehézségi erőtérben Nyomáseloszlás és nyomóerő vízszintes, sík felületen a nyomóerő másképp

Nyomáseloszlás és nyomóerő a szabad felszínig érő konstans szélességű függőleges felületen Általánosságban: Hidrosztatikus nyomásból származó erő egyenlő a nyomásmagasság-ábra területe szorozva a sűrűséggel és g-vel. A lapra ható erő folyóméterenként A nyomóerő támadáspontja Felület súlypontja Erő támadáspontja

Nyomáseloszlás és nyomóerő a felszínig érő konstans szélességű ferde sík felületen A nyomóerő nagysága a nyomásmagasság-ábra szétbontható vízszintes és függőleges komponensre

Nyomáseloszlás és nyomóerő konstans szélességű ferde sík felületen

Nyomáseloszlás és nyomóerő általános alakú és helyzetű síkfelületen Az eredő nyomóerő: A nyomóerő végképlete: A nyomóerő támadáspontja: Sy az A felület statikai nyomatéka az y-tengelyre (lS·A), Iy az A felület y tengelyre vonatkoztatott másodrendű nyomatéka, ISy a súlyponton átmenő y tengellyel párhuzamos tengelyre vett másodrendű nyomaték.

Fontosabb keresztmetszeti jellemzők NULLADRENDŰ NYOMATÉK: TERÜLET ELSŐRENDŰ NYOMATÉK: STATIKAI NYOMATÉK MÁSODRENDŰ NYOMATÉK: TEHETETLENSÉGI/INERCIA NYOMATÉK (TEHETETLENSÉGI NYOMATÉK)

A felület statikai nyomatéka Diszkrét esetben: Ahol: ys: a felület súlypontjának és az x-tengelynek a távolsága xs: a felület súlypontjának és az y-tengelynek a távolsága

A felület másodrendű (inercia) nyomatéka Súlyponti tengelyre vett inercia nyomaték: Egymásra halmozás elve:

Steiner-tétel (koordináta transzformáció hatása)

Síkidomok inercia nyomatékai

A felhajtóerő Arkhimédész törvénye Az úszás és a lebegés A felhajtóerő függ: - a test térfogatától, - a folyadék sűrűségétől. A felhajtóerő nagysága nem függ a test anyagától!!!! Arkhimédész törvénye Minden folyadékba vagy gázba merülő testre felhajtóerő hat. A felhajtóerő egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék vagy gáz súlyával. Az úszás és a lebegés Abban az esetben, amikor a folyadékba merülő testre ható Ff felhajtóerő egyenlő a bemerülő test G súlyerejével és a test egy része nem merül el a folyadékban, a test úszik, ha teljesen bemerül abba (de nem süllyed le a fenékig), a test lebeg.

Az úszás és lebegés egyensúlyi feltétele: Ff=G. A testnek az úszósíkban levő metszetének felületét úszófelületnek vagy vízvonalfelületnek nevezik. A test St súlypontja és az Sv vízkiszorítás súlypontja a felhajtóerő és a súlyerő közös függőleges hatásvonalában van. Ezt a közös hatásvonalat úszási tengelynek nevezik.

A részben elmerülő test stabilitása Metacentrum: a pillanatnyi Ff felhajtóerő hatásvonalának és az egyensúlyi helyzetből elfordított úszási tengelynek a metszéspontja Metacentrikus magasság: a metacentrum távolsága a test St súlypontjától Stabil állapot: metacentrikus magasság pozitív (a metacentrum a test súlypontja fölött van) Instabil állapot: metacentrikus magasság negatív (a metacentrum test súlypontja alatt van) A metacentrikus magasság (hm)) 10°-nál kisebb φ elfordulási szögnél: ahol I0 az úszófelület tehetetlenségi nyomatéka az elfordulás 0 tengelyére, ahol az úszófelület a szimmetrikus helyzetben úszó test és a felszín metszésvonala által alkotott felület; V a kiszorított folyadéktérfogat, e a test súlypontja és a kiszorítás súlypontja (a kiszorított folyadéktérfogat súlypontja) közötti távolság, egyensúlyi (szimmetrikus) helyzetben.

Irodalom W. Bohl: Műszaki áramlástan. Műszaki könyvkiadó, Budapest, 1983. Haszpra Ottó: Hidraulika I. Műegyetem Kiadó, Budapest 1995. Kaliszky – Kuruczné – Szilágyi: Szilárdságtan. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 2000.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!