1 IV. Energy Summit A tárolói szerep változása a jövő gázpiacán Fritsch László Igazgatósági Tag E.ON Földgáz Storage.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Advertisements

Villamosenergia-piac
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Energia – történelem - társadalom
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Makroökonómia 5. előadás.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
IV. Energy Summit Konferencia.
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
TRAMPUS Consultancy Atomerőművek élettartam gazdálkodásának motiváló tényezői Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
Az E.ON partnere az energiaszolgáltatásban
Villamos energia termelés
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
A piac Szakiskola.
Kereslet és kínálat alakulása
Megújuló energia tanúsítványok az EON ügyfelei számára
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A gazdasági fejlettség mutatói
A MOL Csoport szerepe a kelet-nyugati energiaáramlásban
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
E.ON – Versenyben Önökért!
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Piaci kereslet és kínálat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
III. A logisztika jövője
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Néhány szó a földgáz piacról
A földgáz források hosszú távú kilátásai ENERGY SUMMIT HUNGARY 2009 Horváth Tibor, igazgatósági tag E.ON Földgáz Trade Zrt. Budapest, október.
10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT CEBC III. Energy Summit Hungary 2012 Konferencia Budapest, május 31. Dr. Zsuga János Vezérigazgató.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Ösztönzési problémák a hazai kiegyenlítő energia piacon
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Energetikai gazdaságtan
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Az alternatív energia felhasználása
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Kapacitástervezés.
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Előadás másolata:

1 IV. Energy Summit A tárolói szerep változása a jövő gázpiacán Fritsch László Igazgatósági Tag E.ON Földgáz Storage

2 Világpiaci trendekRugalmasság-piacA rugalmasság forrásai és fontossági sorrendjükFöldalatti gáztároló és a Déli Folyosó Tartalom

3 Nem OECD gazdaságok hajtják az energiafogyasztás növekedését Megújolók * Hydro Szén Atomenergia Gáz Kőolaj *tartalmazza a bioüzemanyagokat is Milliárd tonna BP, 2012

4 Megújolók * Hydro Szén Atomenergia Gáz Kőolaj *tartalmazza a bioüzemanyagokat is BP, 2012 Nem OECD gazdaságok hajtják az energiafogyasztás növekedését …de az OECD országokban is megfigyelhető egy mérsékeltebb növekedés

5 Új gázvezetékek az EU növekvő importkeresletére és forrásdiverzifikációjának biztosítására Trendek  A túlkínálat ellenére is limitált rugalmasságú olaj-indexált importáruk  Csökkenő különbségek a spot piacok között (NBP ~ TTF)  A spot piaci gáz árszintje az olaj-indexált gáz árszintje alatt  A téli/nyári spread szűkülése Fizikai tények  Növekvő gáz kereslet  Csökkenő hazai termelés  Új infrastruktúra (pl. Déli folyosó)  Szükség van az ellátásbiztonság megerősítésére  (Ki a felelős?) Az új vezetékek (zsinór) keresletet teremtenek a rugalmas szolgáltatásoknak

6 A rugalmasság keresleti oldalán növekszik a piaci szereplők száma Az import opti- malizálása Időszakos fizikai kilengés/lendület Hőmérséklet A TSO igények kiegyen- súlyozása Volatilitás Rövid távú ingadozás Ellátás- biztonság Nyári/téli spread Tervezet az időszakos gázáramlások esetére Elosztó vállalatok Regionális közművek Bankárok Gázhálózatok üzemeltetői Gáztermelők Az infrastruktúra szolgáltatói Importőrök Kereskedők 2012/13  A rég nem látott alacsony spread  A 13/14-es spread alakulása homályos 2011/12 – Piacot befolyásoló tényezők:  Nagy mértékben rendelkezésre álló rugalmasság  Magas likviditás, de viszonylag alacsony volatilitás  Változás a rugalmasságban Tények  A hőmérséklet, mint árazási tényező elvesztette dominanciáját  A téli/nyári spread a tároló értékének fő indikátora

7 A rugalmasság eltérő formái és jellemzői (1/2) Korlátolt hozzáférés Alacsony gázár A TSO tulajdonában vezetékek 0% 20% 40% 60% 80% 100% 120% January 10July 10January 11 July 11 January 12July 12 Kereskedelem Magas kockázat Korlátolt előrejelezhetőség Virtuális Nem biztosítja a teljes ellátásbiztonságot Termelési rugalmasság Költséges Nem biztosítja az optimális működést Nagy távolságon nem hatékony A vezetékek nem képesek strukturálni a jelentős nagysűgú kínálati mennyiséget, így nem jelenthetik a rugalmasság fő forrását A kereskedelem a likvid piacokon hatékony, azonban nem jelent minden esetben fizikai rugalmasságot, így limitált hatást fejt ki az ellátásbiztonságra A termelési rugalmasságnak hasonló hatásai vannak, mint a földalatti gáztárolóknak, de nagy távolságok esetében nem strukturálja hatékonyan a keresletet

8 A rugalmasság eltérő formái és jellemzői (2/2) Földalatti gáztároló Nagy kapacitás Könnyű elérhetőség Ellátásbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen Optimális időszakos egyensúlyozás eléréséhez Jól működik megfelelő technológiai szabványok és rendszeres karbantartás mellett A kiegészítő termékek nem csak az időszakos kiegyensúlyozást tudják biztosítani Előrelátható árazási szerkezet Folyamatos termékfejlesztési lehetőség Fontos a földrajzi elhelyezkedés A földalatti gáztárolók jelentik az optimális megoldást a nagy volumenű zsinór beszerzés strukturálásához Nagy mennyiségű tárolói kapacitás áll rendelkezésre, emellett a Déli Folyosó is hamarosan megvalósul

9 A Déli Folyosó körüli tárolói létesítményekben nagy potenciál rejlik A Déli Folyosó mentén nagy kapacitásmennyiség érhető el, amely optimálisan strukturálhatja a gázellátást a nyugat- és közép-európai régiók felé CEGH PSV NCG 2.66 bcm 2.86 bcm 0.55 bcm 0.45 bcm 6.13 bcm 7.45 bcm 14.9 bcm

10 Tárolói szerep változása A földalatti tároló megtartja vezető szerepét a rugalmas piacon Average Temperature Gas crisis in 2009 Average Temperature Overlap between injection and withdrawal period Average Temperature Betárolási optimalizáció a gázár függvényében Average TemperatureWholesale price A magyar gáz- és tárolói piac, mint példa BetárolásKitárolás Átlaghőmérséklet TTF Bunde Nagykereskedelmi ár

11 A nagy import mennyiségek miatt szükségesek a rugalmasságot biztosító földalatti gáztárolók A rugalmasság forrásai (példa: Magyarország 10/2011 – 01/2013)

12 Szezonális spread realizálása Relatíve lassú termékek, magas nagy mobil kapacitással Rövidtávú spread realizálása Tradicionális Innovatív A fő cél, hogy biztosítsuk az ellátásbiztonságot és az ellátás rugalmasságát A termékek strukturálása játssza a főszerepet A fő cél, hogy realizáljuk a spreadet Kulcsfontosságú szerepet játszik a napi / havi / negyedéves arbitrázs ajánlatoknál Magas betárolási és kitárolási csúcs (gyors tárolói infrastruktúra) A tárolói létesítmények optimalizálása a külső és belső értékek mentén A tárolón keresztül realizálható a - napi spreadtől a szezonális spreadig – a spreadből származó nyereség

13 A földalatti tárolók termékeinek és szolgáltatásainak fontossága időről időre nő A termékfejlesztésekre fókuszálva Konvencionális termékek A természetes gáztárolás jövőjének termékei? Standard szezonális termékek Vám- szabad tárolás Hosszú- távú termékek Portfolio külön- választás HUB/rövid távú termékek Erőművi back-up Flat termékek Tanács- adás Szét- választott kapacitás Indexált termékek

14 A gáztározó az egyenlet jelenleg létező nagyteljesítményű energiatároló megoldás, amely lehetővé teszi az energia-gáz (energie-to-gas) ciklus megvalósulását Elektromos hálózat „Gas-to-power” „Power to Gas” (tároló) Gázhálóza t CO 2 CH 4 Metán Szél Nap CCGT Földalatti gáztároló Szintetikus gázok Széntüzelés ű erőmű Atom Biogáz H2H2 A gáztároló az jövő ellátórendszerének kulcsfontosságú eleme Elektrolikus H 2 kitermelés

15 A tároló a rugalmasság biztosításának egyik legfontosabb eleme A termékskála fejlesztésével a tárolók versenyképesek maradnak Az új gázvezeték projektek növekvő tárolói kapacitás iránti keresletre utalnak A földalatti gáztároló továbbra is fontos szerepet játszik a rugalmassági piacon A tárolóknak fontos szerepük van a napi és rövidtávú arbitrázsoktól kezdve a szezonális egyensúlymegtartásig A forrásdiverzifikáció (új vezetékek) és a gáztárolók kombinációja adja egész Európára nézve a fenntartható, biztonságos és versenyképes gázellátás bázisát, és ezzel az elvárások széles skáláját elégíti ki Summary Az új tárolói termékek azért jönnek létre, hogy rugalmasságot és megfelelő technikai hátteret biztosítsanak a fogyasztói igények kielégítéséhez

16 Köszönöm a figyelmet!