Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt december 11.
Versenyképesség „A versenyképesség a piacgazdaságban működő vállalkozásoknak az a képessége, hogy egyre jövedelmezőbb kínálattal szolgálják ki a fizetőképes keresletet.” (közgazdaságtani meghatározás) A versenyképességre való törekvésnek a vállalat minden tevékenységét át kell hatnia: A GYÖKEREKTŐL A KÉSZTERMÉKIG ÉS AZON IS TÚL…
I. Rövid Univer történelem
Rövid Univer történelem 1948-ban megalakul a Kecskeméti Földműves Szövetkezet – az Univer jogelődje – 28 taggal. Tevékenységek: terményfelvásárlás és elosztás, boltok, kocsmák, tüzépek és vendéglők a hiánygazdaságban. Az Univer alapítása óta megmaradt 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozásnak.
1968 Megindul a Piros Arany és az ecetes torma gyártása tubusban. A Piros Arany az Univer első és máig legstabilabb pillére, a hosszú magyar piaci siker számos jellemzőjével. Az akkor db/éves termelés ma több, mint db.
Mára két stratégiai ágazat jelenti az Univer gerincét Élelmiszeripar Univer Product Zrt. Kereskedelem Univer Coop Zrt.
Kiskereskedelmi üzletek száma: db novemberben + 6 bolt vásárlása multi hálózattól. Nagykereskedelem (C+C): 3 db. Az Univer Coop Zrt. tagja a Coop Hungary-nek.
Univer Product Zrt. 5 telephely: 3 Kecskeméten, 1 Hetényegyházán és 1 Törökszentmiklóson.
Termékkategóriák:
Néhány szám a cégcsoport tevékenységéről: nettó árbevétel
Foglalkoztatottak száma
II. Erős magyar gyökerek: Az Univer termeltetési rendszere
1975 óta… Az Univer alapanyag termeltetési rendszerének kezdetei az 1975-ös évre tehetők. A rendszer tagjaként lehetőség adódott arra, hogy a fűszerpaprikának piacot kereső gazdák biztos felvásárló partnerre találjanak az Univerben. A gazdák a termeltetési rendszer keretein belül stabilan, évtizedeken keresztül szállító partnerekké váltak re az Univer Magyarországon elérhető alapanyagainak lényegében teljes mennyiségét ezen programon keresztül szerzi be.
A termeltetési rendszer számokban 350 szerződött – többségében őstermelő – partner. Éves szinten mintegy tonna termény: Fűszerpaprika:2.700 tonna. Pritaminpaprika:1.400 tonna. Fokhagyma, vöröshagyma:700 tonna. Paradicsom: tonna. Mustármag:1.200 tonna. Egyéb gyümölcs, zöldség1.000 tonna.
Koncentrált beszerzési terület A termények jelentős része Kecskemét 80 km-es körzetéből származik (pl. Kecskemét és környéke, Kunadacs és környéke, Szabadszállás és környéke, Duna-mellék). r ~ 80 km
Termeltetési rendszerünk céljai 1.Az Univer stabil törzsszállítói körének kialakítása, ahol a minőség és a beszerzési biztonság elsőrendű szempontok. 2.Minőségbiztosítási rendszerünk követelményeinek csak úgy tudunk megfelelni, ha a termőhelyet, termelőt és fajtákat átláthatóan, a teljes vegetációs időszakban figyelemmel kísérjük. 3.Csökkenjenek a szállítási távolságok, a logisztikai költségek. 4.Azt a jövedelmet, melyet a kertészeti termelés folyamán a gazdák realizálnak, lehetőleg térségünk Univer Coop Zrt. által üzemeltetett kiskereskedelmében költsék el.
A rendszer előnyös az Univernek Alapanyag beszerzés biztonságossá vált. A kulcsfontosságú mezőgazdasági alapanyagok termesztésének teljes technológiai folyamata az Univer ellenőrzése alatt zajlik. Betakarításkor a feldolgozási kapacitásokat szolgáló ütemezések betarthatóvá válnak. A szükséges éves volumenek jól tervezhetőek, ütemezhetőek.
A rendszer előnyös a gazdáknak Stabil piacot biztosít az Univer. A gazdák az Univertől szervízszolgáltatást kapnak a termeléshez. Az Univer a hűséget és a szállítói biztonságot kvótarendszerrel premizálja. Az Univer támogatja és megköveteli az innovációt a technológiában és fajtahasználatban.
III. Kemény versenyben, világszínvonalú termékek
Világszínvonalú üzemből április 2-án, a válság kellős közepén, az Univer egy 3 milliárd forintos beruházással épült új gyártó üzemet avatott m 2 -t meghaladó alapterületű üzemcsarnok és raktárház építése. A legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő flakontöltő és csomagoló gépsor. 2-3-szoros kapacitásbővülés, úgy, hogy a dolgozói létszám nem nő. Új technológia mely lehetővé teszi a tartósítószer- mentes termékskála szélesítését.
Magas erkölcsi és szakmai nívójú munkatársak által Az Univer hármas követelménye: TISZTAKEZŰSÉG ŐSZINTESÉG SZAKMAISÁG
Világszínvonalú termékek A többségében Magyarországon megtermelt alapanyagokból az Univer: mind minőségben, mind árban versenyképes, világszínvonalú termékeket állít elő hazai és export piacokra. Az Univer márkanevet magas szinten, tartósan gondozza, erősíti.
Ezáltal lehetséges… … hogy a kiváló magyar fűszerpaprika, napraforgó olaj és paradicsom az egyik legnagyobb hozzáadott értéket tartalmazó, márkázott termékben Erős Pistaként, Univer Majonézként vagy Ketchupként jut el a fogyasztókhoz.
IV. A túlpartra sokan szeretnének átkelni…
… de kevesen tudnak hidat építeni Kevés olyan magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalkozás maradt, mely: a megtermelt árut tartósan magas minőségben, versenyképesen, hazai és export piacokon, magas hozzáadott értékkel, széleskörűen ismert és elfogadott márkanéven képes értékesíteni.
… bízom benne… … hogy ezek a magyar tulajdonú, nagyobb méretű élelmiszeripari vállalkozások: olyan üzleti környezetben fejlődhetnek, és olyan támogatásokban részesülnek, melyekkel a már meglévő „hídjaikat” szélesíthetik, és újakat építhetnek az egész magyar nemzetgazdaság hasznára.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.