Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt. 2012. december 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Több mint 30 éve a TŰZVÉDELEMÉRT A Cégcsoport bemutatása– Cégprofil és cégtörténet Több mint 30 éve a TŰZVÉDELEMÉRT Dunamenti Cégcsoport A.
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Magyarországi jármű- és járműalkatrész-ipar, ezek szerveződései
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
A piac Szakiskola.
EZERMESTER a magyar barkácsbolt hálózat
Üdvözlöm Önöket a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés Konferencián! Harkány, Magyarország Június 2009 John Heisdorffer Az Iowai Szójaszövetség elnöke.
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Értékesítési csatornák
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Előnyök és alkalmazási területek
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
III. A logisztika jövője
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata CONTROLLING RENDSZER A PANNONTEJ ZRT.-NÉL.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
okl. közgazdász, üzletfejlesztési vezető Szolnoki Gazdasági Napok
Vállalkozások a minőségszabályozás útján – az önkéntes minőségtanúsítás hazai és nemzetközi versenyelőnyei TÜV Rheinland - nemzetközi tanúsítás.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
FOREST-PAPÍR Kft. Alapítás éve: év eredményes gazdálkodás,
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Készletgazdálkodás és logisztika
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI)
A TEJ ÚTJA A KERESZTÚRI MODELL SZÖVETKEZETI ALAPON Szávuly Attila.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Tisztelt Vendégeink, tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A SPAR családi vállalkozás, három osztrák család tulajdonában ban nyitották.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
SZÁMVITEL.
A piac és a piacgazdaság
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

Versenyképesség erős magyar gyökerekkel Szarka Balázs Vezérigazgató Univer Szövetkezeti Zrt december 11.

Versenyképesség „A versenyképesség a piacgazdaságban működő vállalkozásoknak az a képessége, hogy egyre jövedelmezőbb kínálattal szolgálják ki a fizetőképes keresletet.” (közgazdaságtani meghatározás) A versenyképességre való törekvésnek a vállalat minden tevékenységét át kell hatnia: A GYÖKEREKTŐL A KÉSZTERMÉKIG ÉS AZON IS TÚL…

I. Rövid Univer történelem

Rövid Univer történelem 1948-ban megalakul a Kecskeméti Földműves Szövetkezet – az Univer jogelődje – 28 taggal. Tevékenységek: terményfelvásárlás és elosztás, boltok, kocsmák, tüzépek és vendéglők a hiánygazdaságban. Az Univer alapítása óta megmaradt 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozásnak.

1968 Megindul a Piros Arany és az ecetes torma gyártása tubusban. A Piros Arany az Univer első és máig legstabilabb pillére, a hosszú magyar piaci siker számos jellemzőjével. Az akkor db/éves termelés ma több, mint db.

Mára két stratégiai ágazat jelenti az Univer gerincét Élelmiszeripar Univer Product Zrt. Kereskedelem Univer Coop Zrt.

Kiskereskedelmi üzletek száma: db novemberben + 6 bolt vásárlása multi hálózattól. Nagykereskedelem (C+C): 3 db. Az Univer Coop Zrt. tagja a Coop Hungary-nek.

Univer Product Zrt. 5 telephely: 3 Kecskeméten, 1 Hetényegyházán és 1 Törökszentmiklóson.

Termékkategóriák:

Néhány szám a cégcsoport tevékenységéről: nettó árbevétel

Foglalkoztatottak száma

II. Erős magyar gyökerek: Az Univer termeltetési rendszere

1975 óta… Az Univer alapanyag termeltetési rendszerének kezdetei az 1975-ös évre tehetők. A rendszer tagjaként lehetőség adódott arra, hogy a fűszerpaprikának piacot kereső gazdák biztos felvásárló partnerre találjanak az Univerben. A gazdák a termeltetési rendszer keretein belül stabilan, évtizedeken keresztül szállító partnerekké váltak re az Univer Magyarországon elérhető alapanyagainak lényegében teljes mennyiségét ezen programon keresztül szerzi be.

A termeltetési rendszer számokban 350 szerződött – többségében őstermelő – partner. Éves szinten mintegy tonna termény: Fűszerpaprika:2.700 tonna. Pritaminpaprika:1.400 tonna. Fokhagyma, vöröshagyma:700 tonna. Paradicsom: tonna. Mustármag:1.200 tonna. Egyéb gyümölcs, zöldség1.000 tonna.

Koncentrált beszerzési terület A termények jelentős része Kecskemét 80 km-es körzetéből származik (pl. Kecskemét és környéke, Kunadacs és környéke, Szabadszállás és környéke, Duna-mellék). r ~ 80 km

Termeltetési rendszerünk céljai 1.Az Univer stabil törzsszállítói körének kialakítása, ahol a minőség és a beszerzési biztonság elsőrendű szempontok. 2.Minőségbiztosítási rendszerünk követelményeinek csak úgy tudunk megfelelni, ha a termőhelyet, termelőt és fajtákat átláthatóan, a teljes vegetációs időszakban figyelemmel kísérjük. 3.Csökkenjenek a szállítási távolságok, a logisztikai költségek. 4.Azt a jövedelmet, melyet a kertészeti termelés folyamán a gazdák realizálnak, lehetőleg térségünk Univer Coop Zrt. által üzemeltetett kiskereskedelmében költsék el.

A rendszer előnyös az Univernek Alapanyag beszerzés biztonságossá vált. A kulcsfontosságú mezőgazdasági alapanyagok termesztésének teljes technológiai folyamata az Univer ellenőrzése alatt zajlik. Betakarításkor a feldolgozási kapacitásokat szolgáló ütemezések betarthatóvá válnak. A szükséges éves volumenek jól tervezhetőek, ütemezhetőek.

A rendszer előnyös a gazdáknak Stabil piacot biztosít az Univer. A gazdák az Univertől szervízszolgáltatást kapnak a termeléshez. Az Univer a hűséget és a szállítói biztonságot kvótarendszerrel premizálja. Az Univer támogatja és megköveteli az innovációt a technológiában és fajtahasználatban.

III. Kemény versenyben, világszínvonalú termékek

Világszínvonalú üzemből április 2-án, a válság kellős közepén, az Univer egy 3 milliárd forintos beruházással épült új gyártó üzemet avatott m 2 -t meghaladó alapterületű üzemcsarnok és raktárház építése. A legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő flakontöltő és csomagoló gépsor. 2-3-szoros kapacitásbővülés, úgy, hogy a dolgozói létszám nem nő. Új technológia mely lehetővé teszi a tartósítószer- mentes termékskála szélesítését.

Magas erkölcsi és szakmai nívójú munkatársak által Az Univer hármas követelménye: TISZTAKEZŰSÉG ŐSZINTESÉG SZAKMAISÁG

Világszínvonalú termékek A többségében Magyarországon megtermelt alapanyagokból az Univer: mind minőségben, mind árban versenyképes, világszínvonalú termékeket állít elő hazai és export piacokra. Az Univer márkanevet magas szinten, tartósan gondozza, erősíti.

Ezáltal lehetséges… … hogy a kiváló magyar fűszerpaprika, napraforgó olaj és paradicsom az egyik legnagyobb hozzáadott értéket tartalmazó, márkázott termékben Erős Pistaként, Univer Majonézként vagy Ketchupként jut el a fogyasztókhoz.

IV. A túlpartra sokan szeretnének átkelni…

… de kevesen tudnak hidat építeni Kevés olyan magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalkozás maradt, mely: a megtermelt árut tartósan magas minőségben, versenyképesen, hazai és export piacokon, magas hozzáadott értékkel, széleskörűen ismert és elfogadott márkanéven képes értékesíteni.

… bízom benne… … hogy ezek a magyar tulajdonú, nagyobb méretű élelmiszeripari vállalkozások: olyan üzleti környezetben fejlődhetnek, és olyan támogatásokban részesülnek, melyekkel a már meglévő „hídjaikat” szélesíthetik, és újakat építhetnek az egész magyar nemzetgazdaság hasznára.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.