Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév február 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Energia – történelem - társadalom
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Gyors megtérülés termál, vagy hulladékhő hasznosítással, utóbbi esetben a meglévő környezeti ártalmak csökkentésével!
Tesco a zöld Magyarországért Műszaki megoldások a fenntartható fejlődés szolgálatában Szentendre Dézsi Ferenc műszaki és fenntartási igazgató.
Energetikai folyamatok és berendezések
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
Geotermikus energia és földhő hasznosítás
5. témakör Hőtermelés. 1. Hőellátási módok A felhasznált végenergia kb. 2/3-a hő. Hőigény: – ipari-technológiai (kb. 50 %): nagy hőmérsékletű (hőhordozó:
Energetikai folyamatok és berendezések
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
5. témakör Hőtermelés és hűtés.
Geotermikus Energia.
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Országos Környezetvédelmi
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Hőtermelés, szállítás, elosztás
Hőigények meghatározása (feladatok) Hőközpontok kialakítása
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév február 16.
Távhőrendszerek hőforrásai Hőigények meghatározása Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009 február 23.
Hőigények meghatározása Hőközpontok kialakítása
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Bercsi Gábor: A kapcsolt energiatermelés hazai helyzetének áttekintése; Cogen Day, április 25.; 1/37 Kapcsolt energiatermelés hazai helyzetének áttekintése.
Energia és (levegő)környezet
Energetikai gazdaságtan
Decentralizált energiaellátás
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
1 Távhő és energiastratégia ‘Sigmond György főtanácsos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem december 7. MaTáSzSz Magyar Távhőszolgáltatók.
Félévközi követelmények HMV hőigények meghatározása Rendszerkialakítások Vízellátás, csatornázás, gázellátás Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Hőszállítás Épületgépészet B.Sc.; Épületenergetika B.Sc. 5. félév szeptember 25. Távhőrendszerek hőforrásai A távhőellátás versenyképesége Budapest.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009. február 9. Alapfogalmak A távhőellátás jelentősége a fejlett ipari államokban A hazai távhőszolgáltatás fejlődése és jelenlegi helyzete Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009. február 9.

Az előadás témái A tárgy követelményei A tárgy témakörei Távhőellátó rendszerek kialakítása A távhőellátás jelentősége a fejlett ipari államokban A hazai távhőszolgáltatás fejlődése és jelenlegi piaci helyzete

A tárgy követelményei BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Titkárság: D. épület 101.; Oktatási adminisztráció: a tárgy előadója: Dr. Szánthó Zoltán doc. 3+1+0 óra/hét 2 zárthelyi (III.23., IV.27.) 30+70 pont pótzárthelyi a pótlási héten (V.18-22.) szóbeli vizsga, csak sikeres félév esetén megajánlott jegy 2 db. sikeres zárthelyi, min. Σ70% esetén szóbeli javítás lehetősége min 65% esetén

Ajánlott irodalom Dr. Garbai László: Távhőellátás (kézirat, CD változat) Dr. Garbai László – Dr. Dezső György: Áramlás energetikai csővezeték rendszerekben Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987 Távhőszolgáltatás Magyarországon Szerk.: Fábián Miklós; MATÁSZSZ, Budapest, 2003 órai sajátkezű jegyzetek www.host.epgep.bme.hu/Letölthető anyagok/Hőszállítás

Tervezett félévbeosztás

A téli (London típusú) szmog Magas légnyomás, magas páratartalom és -3 és +5 °C közötti hőmérséklet esetén alakul ki ipari és városi területeken. Kialakulásáért elsősorban a SO2, por, a koromszemcsék, kénsavcseppek a felelősek. Ennek a maró hatású szmognak a káros következményei: asztma, halálos kimenetelű tüdőödéma.

Távhőellátás Fogyasztók hővel való ellátása földrajzilag elkülönülten, távol lévő hőforrásból, hőhordozó közeg áramoltatásával

A távhőellátás létesítésének indokai I. Ha van meglevő hőforrás és annak van szabad kapacitása, akkor az felhasználható a környezetében települő új hőfogyasztók igényének kielégítéséhez. Új hőforrás létesítése mellőzhető. Lakótelepek, városrészek hőigénye egy központi hőforrásból elégíthető ki, az épületenként, vagy lakásonként elhelyezett sok kis hőforrás helyett. A „tiszta város” megteremtésének lehetőségét biztosítja, a káros anyag kibocsátás mérsékelhető, illetve az kedvezőbb területi elosztásban jelentkezik. Lehetőséget ad a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés megvalósítására. Jelentős tüzelőanyag megtakarítást tesz lehetővé.

A távhőellátás létesítésének indokai II. A távhőellátó rendszerek hőforrásában többféle energiahordozó felhasználására van lehetőség. A nemzetgazdasági szintű energiahordozó szerkezet rugalmasságát növeli, a nemzetgazdság energiahordozó ellátásának biztonságát fokozza. A fogyasztó kényelme elsődleges szempont. A fűtési módok között a legmagasabb komfortfokozatot biztosítja. A fűtési módok között a legkedvezőbben és legnagyobb mértékben alkalmas a hulladék- és megújuló energia felhasználására.

A távhőellátás alrendszerei

A távhőellátás előnyei Olcsó kapcsolt hőtermelés hulladékhő, egyéb olcsó energia hasznosítása optimalizálható üzemvitel kisebb fajlagos beruházási költség Kényelmes igény szerinti fogyasztás lehetősége jól szabályozható rugalmasan illeszkedik az igényekhez a felhasználónál nem (vagy csak alig) jelennek meg felügyeletet igénylő gépészeti berendezések Környezetbarát központi, jó hatásfokú hőtermelés

A távhőellátás hátrányai Drága! Kényelmetlen! Csőhálózat üzemeltetése hálózati hőveszteség szivattyúzási munka A rosszul kialakított rendszerekben drága üzemeltetés rossz szabályozhatóság rugalmatlan üzem érdekeltség hiánya KÉNYSZERKAPCSOLAT

New York, 1878/79 Birdsill Holly: „A hőszolgáltatásnak ugyanolyan közszolgáltatássá kell válnia, mint a víz-, gáz- vagy áramszolgáltatás." 1878/79 telén prototípus fűtőművet hoz létre saját birtokán, ahonnan gőzzel látja el a szomszédos ingatlanokat is.

New York Steam Company, 1881

United Bank, 1882 március 3. Kips Bay Station, 1932 700 MW Empire State Building

Németország: Oroszország: 1903 Szentpétervár Szovjetúnió: Svájc: 1900 Drezda; 1901 München; 1912 Berlin, Lipcse 1945-ig: 33 városban üzemel távhőszolgáltatás Oroszország: 1903 Szentpétervár Szovjetúnió: 1924 Leningrád Svájc: 1932 Zürich ETH Svédország: 1948 (katasztrofális szárazság) Ausztria: 1961 Bécs Franciaország: 1970 Melun, az első geotermikus távfűtő rendszer

A távfűtött lakások számának részaránya az összes lakásszámon belül

A távhőszolgáltatás évi hőenergia mennyisége és részaránya az összes hőtermelésen belül

Bécs távhőellátása gáz- és távhőfogyasztó körzetek alaphőszolgáltatók: szemétégetőművek (Flötzersteig 1963; Simmeringer Haide 1980; Spittelau 1989; 860 ezer t/év) kogenerációs erőművek: Simmering, Donaustadt, Leopoldau hulladékhő a Schwechat-i olajfinomítóból csúcskazánok 262 000 lakás, 5300 nagyfogyasztó 1000 km csőhálózat 5480 GWh/év Szemétégetőmű; Spittelau, 1989

Dánia Frederiksberg, Koppenhága: az első hőszolgáltató erőmű Dániában, 1903 (ma kulturális központ)

Az EU energetikai problémái meghatározó földgáz- és kőolajfüggőség energiaimport-függőség (Oroszország) – kiszolgáltatottság ellátásbiztonsági problémák éghajlatváltozási tendenciák és levegőszennyezettség (szerény eredmények a széndioxid-kibocsátás terén)

Az Európai Unió energiapolitikája Az Európai Bizottság 2007. január 11-én meghirdetett energetikai és éghajlatvédelmi stratégiája 2020-ig a CO2 kibocsátás 20%-os csökkentését kívánja elérni, a megújuló energiaforrások felhasználásának 20%-kal való részesedés növelését írja elő, az energiahatékonyság 20%-os növelését írja elő, a bioüzemanyagok kötelező felhasználásának 10%-os részarányát kívánja elérni.

A távhőszolgáltatás mellett szóló európai érvek távfűtés (centralizált hőigény) = megújulók biztos piaca + éghajlatvédelem távfűtés = szabad és gazdaságos tüzelőanyag választás = biztonság még nagy hálózati problémák esetén is a hulladék energia itt van, nem kell szállítani, olcsó és könnyen elérhető kisebb energiafelhasználás – több megtakarítás, több marad beruházásra

A távfűtést támogató EU-s határozatok, irányelvek I. CHP-irányelv (a hasznos hőfelhasználáson alapuló kapcsolt energiatermelés) Épület energia-felhasználási direktíva (1000 m² feletti hasznos alapterületű épületeknél a távfűtés-, hűtés, a kapcsolt energiatermelés és a megújulók alkalmazási lehetőségét vizsgálni kell) Biomassza Cselekvési Terv (az ágazat infrastrukturális befogadási lehetőségeit ismeri el) Megújuló fűtési és hűtési direktíva-tervezet

A távfűtést támogató EU-s határozatok, irányelvek II. Az üvegházhatású gázok kereskedelméről szóló irányelv a kapcsolt energiatermelés és a megújuló energiafajták hasznosítása szempontjából eredményezhet gazdasági előnyöket, és így közvetve a távhőszolgáltatást is elősegítheti A megújuló energiafajtákon alapuló áramtermelés elősegítéséről szóló irányelv közvetve elősegítheti a biomassza- alapú kapcsolt energiatermelésen alapuló távhőszolgáltatást is Zöld könyvek (Energiahatékonyságról; Európai energiastratégiáról – várostervezés, távfűtés és a CHP összehangolása 5%-os ÁFA a távhőnek (Magyarországon 20%)

A távhőellátás magyarországi története Az Országház távfűtése (1900/1902) Knuth Károly: „Budapest távfűtése műszaki és gazdasági nézőpontból” (1932) 1950 Csepeli Vasmű 210 lakás Kőbányai Sörgyár 354 lakás Dunapentele/Sztálinváros; Kazincbarcika 1957 Thälmann utcai lakótelep 1958 Lágymányosi lakótelep 50-es évek vége termálvíz szolgáltatás a Margitszigetről

A távhőellátás magyarországi története 15 éves lakásépítési program 1961-75 eleve távhőellátásra tervezett épületek (nincs kémény!) olajtüzelésű fűtőművek állandó tömegáramú rendszerek panelprogram „lakásínség”, társbérletek a tervezett lakásépítési tempó csak nagypaneles technológiával tartható olcsó, gyors, tömeges lakásépítés 1973: első olajválság „bukaresti árelv” (KGST) egycsöves fűtések 1989/90

A budapesti lakásépítések adatai 1961-2000

A budapesti lakótelepek építésének ideje

Távhőrendszerek Magyarországon

Budapesti távhőtermelés 2006 összes hőteljesítmény igény: 1665 MW összes hőforgalom: 15,2 PJ

Köszönöm a figyelmet!