Fundamenta Lakásvásár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Gazdasági helyzetkép és várakozások Előadó: Erdei Tamás A Magyar Bankszövetség elnöke Az MKB elnök-vezérigazgatója Budapest, május 3-4. A Magyar.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
A lakosság megtakarítási, ingatlan- és autóvásárlási szándékának változásai az elmúlt két évtizedben Mérők Klubja február 27. Horváth Gábor Kutatásvezető.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
A befektetési környezet
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
GKI Zrt., Versenyképes-e a magyar adósságcsökkentés? Közgazdász Vándorgyűlés Pécs, szeptember 30. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Do not put content in the brand signature area 7 szűk esztendő? Nemes Krisztián ING Lease Hungary értékesítési igazgató VIII. Manager konferencia Tata,
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
Kismértékben javuló kilátások A magyar vállalkozások üzleti helyzete és várakozásai Az MKIK GVI áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményei.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, június
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Fundamenta Lakásvásár Ingatlanpiac makrogazdasági megközelítésben Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. Fundamenta Lakásvásár Budapest, 2011. szeptember 23. GKI Zrt., www.gki.hu

I. Bevezető A magyar ingatlanállomány Gazdálkodási célú: 70 ezer milliárd forint Lakóingatlanok: 40 ezer milliárd forint Önkormányzati ingatlanvagyon (lakás nélkül): 5 ezer milliárd forint Állami ingatlanvagyon: x Éves GDP 28 ezer milliárd, éves építési beruházás 2,6 ezer milliárd. STOCK fontosabb mint a FLOW!

II. Az ingatlanpiaci konjunktúra alakulása A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

III. A makrogazdasági folyamatok szerepe az ingatlanpiaci konjunktúrában A/GDP

Következtetések A GDP hatás egyértelmű a 2008-ban kezdődő válság esetében, ez az ingatlanszektort nemzetközileg és Magyarországon is különösen erősen érintette A korábbi ingatlanpiaci hullámok nem magyarázhatóak ezzel. Szegmentált megközelítés kell, a részfolyamatok és a speciális intézkedések szerepe jelentősebb.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexei részpiaconként, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított értékek)

B/ Szektor megközelítés. A konjunktúra mutatók sajátosságai 1. A legnagyobb ingadozást a lakásszektor mutatta, három nagy visszaeséssel. 2. A nem lakás szektorokban erős a világgazdasági válság miatti visszaesés majd emelkedés, ezt megelőzően viszonylag kisebb hullámzások vannak. Erősebb emelkedési ciklusok: - iroda 2004 közepe -2006 közepe , üzlethelyiség 2002-2004 raktár 2003-2004 3. Szegmensenként vannak makro-gazdasági magyarázatok.

IV. A fővárosi irodapiaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

Irodapiaci konjunktúra makro-gazdasági tényezői 1. Pénz és hitelpiaci turbulenciák a 2002-2003-as romlásban. 2. Javuló hitelpiaci helyzet és az EU belépés a 2004-2006-os emelkedésben és a megmaradó jó konjunktúrában 3. Gazdasági válság a visszaesésben majd a kilátások javulása az emelkedésben.

V. A fővárosi üzlethelyiség-piaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

Üzlethelyiség konjunktúra makro-gazdasági tényezői A fogyasztás gyors emelkedésének hatása a 2002-2004 közötti gyors konjunktúra javulásban. A fogyasztás jelentős esésének hatása a 2009-es nagy konjunktúra romlásban. A kedvezőbbé váló fogyasztói és üzleti várakozások 2011 nyarára a pozitív tartományba vitték az ingatlan konjunktúraindexet a fogyasztás tényleges emelkedése előtt.

VI. A fővárosi raktárpiaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

Raktárpiaci konjunktúra makro-gazdasági tényezői Az EU csatlakozás egy jelentős konjunktúra javulást váltott ki. Ezt követően a válság kezdetéig pozitív konjunktúra maradt némi ingadozással A válság itt is a konjunktúrában nagy esést hozott, ami mostanra visszakorrigált.

VII.A fővárosi lakáspiaci index, 2001-2011 (szezonálisan kiigazított adatok)

A lakáspiaci konjunktúra alakulására ható tényezők A lakosság életszínvonalának alakulása, a jövedelmek változása alapvető, mivel kihat a hitelterhek vállalásának képességére. A bankrendszer hitelnyújtó képessége és a hitelek kondíciója jelentős befolyásoló tényező. Erre hat a makrogazdasági és pénzpiaci helyzet, a jegybanki politika. A lakáspiacra célzott különböző állami befolyásoló eszközök (támogatások, adókedvezmények, önkormányzati lakásépítés stb.) szerepe a legjelentősebb.

A lakosság lakásépítési, vásárlási és felújítási szándékai (4 negyedéves mozgóátlag, ezer háztartás)

Folytatás

Folytatás A két nagy konjunktúra visszaesés 2002-ben és 2005-ben főleg a lakáspiacra ható állami intézkedések következménye. A 2006-os Gyurcsány csomag csak átmeneti „mini” konjunktúra visszaesést okoz. A gazdasági válság hatása drámai a konjunktúrára és lényegében ma is tart.

C/ A közeljövőben várható makro hatások az ingatlanpiacra A magyar gazdasági növekedés lassulása, akár recesszióba fordulása , a beruházások maximum stagnálása nyilván nyomot hagy az üzleti ingatlanpiacokon és (tetézve a folytatódó SZJA reformmal) a jövedelmek alakulásán át a lakásszektoron is. A növekedési dinamikát az export (a belépő autóipari beruházások) hordozzák, még leginkább a logisztikai piac relatív helyzete javulhat. A lakásszektort a végtörlesztési akció többszörösen jelentősen felforgathatja, de a mértékek még bizonytalanok.

Végtörlesztési közvetlen hatások A végtörlesztéshez sokan megpróbálhatják a piacon eladni a lakásukat és a fennmaradó pénzből (meg új hitelből) kisebb lakást venni. Az idő rövid, de a kelendőbb ingatlanoknál a tranzakció nem lehetetlen. (Árcsökkentő hatás) 2. Elképzelhető a hitellel terhelt ingatlan kvázi-piaci értékesítése is a határidőig (családon belül, saját vagy ismerős vállalkozásnak, ügynöknek) , esetleg visszavásárlási opcióval, illetve bent maradással és bérleti díjjal , vagy csak a későbbi jobb értékesítés reményében. 3. Akinek van tőkéje (ill. nincs eladósodva) különböző okokból, az árak minimumát remélve most próbálhat meg olcsón lakást venni. De itt kérdéses a hitelhez jutás, ez forrás szempontból versenyez a hitelkiváltók kérelmeivel, a banki magatartás bizonytalan.

D/A végtörlesztés közvetett visszahatásai a makro folyamatokra Sokan csak átfinanszírozzák a hitelüket, ez viszont felszívhat mindenféle családi megtakarításokat, más családi befektetések likvidálásához vezethet (önkéntes nyugdíjpénztár,életbiztosítás, vállalkozási tulajdon), új forint hitelkihelyezést jelenthet a bankoknál (ha a bank ki akar helyezni), sőt a magán üzleti szférából is átjöhet kölcsön. Ezeknek nincs lakáspiaci hatása, de jelentősen megmozgathatja a tőkepiacot és visszaveti a fogyasztást. A végtörlesztések miatti veszteségek érzékenyen érintik a pénzügyi szektort, a hitelezés valószínűleg jelentősen szűkül. Az árfolyamok és a piaci kamatok emelkedhetnek és lökésszerűen is ingadozhatnak. Likviditáshiányok jelentkezhetnek. A jogállamot sértő beavatkozás hatására a befektetési kedv tovább esik. A GDP-re gyakorolt hatás negatív.

Köszönöm a figyelmüket!!! A GKI 2012-es előrejelzésének megjelenése : 2011 szeptember 28. www.gki.hu