A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
Advertisements

Dr. Radnai Tamás, Hungary.Network Zrt.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Nemzeti Innovációs Hivatal
E.ON – Versenyben Önökért!
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
1 Vállalkozásfejlesztés - gyakorlati javaslatok Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.
Magyar Pénzügyi Közvetítő Zártkörű Részvénytársaság
Rögtön megnézzük a részleteket…. Máz? Álarc? Nyomulás? Nem, ez a SZEMÉLYES MÁRKAÉPÍTÉS! Előadó : Dr. Serényi János, Értéktrend Consulting NYUGATMAGYARORSZÁGI.
Piac és Profit Pénzünknél maradva! Követeléskezelés eredményesen! Megbízható partnerállomány és követeléskezelés az Opten segítségével!
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Piac és Profit - Pénzek a régióban március 21. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Piac és Profit Csökkentse a nemfizetés kockázatát az Opten segítségével!
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
MNB felügyeleti integráció
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Pénzügyi mutatószámok!
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Minőség menedzsment 6.előadás
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Makrogazdasági pénzügyek
Mi kell ahhoz, hogy elégedett legyen az ügyfél?
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
DEDICATED TO MAKING A DIFFERENCE A válság létrejöttének okai NFFT konferencia május 14. Kriza Máté igazgató.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Okos pénzt az okos egészségügynek – kockázati tőkebefektetések az élettudományok területén április 29. Zsembery Levente vezérigazgató X-Ventures.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
A bankrendszer.
copyright © P2P Money Europe Inc.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Üzleti terv bemutatása
Előadás másolata:

A JÖVŐ BANKJA, A BANKOK JÖVŐJE ELŐADÓ: DR. BALÁZS LÁSZLÓ - ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓ MAGYARORSZÁGI VOLKSBANK ZRT. Első Bankárkonferencia 2009. MÁJUS 25. Művészetek Palotája Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Mi hárul eközben a bankokra és vállalkozásokra feladatként? Mit tehetünk a válságkezelés közben, hogy a jövőt se tévesszük szem elől? Mi hárul eközben a bankokra és vállalkozásokra feladatként? Hogyan lehet a bizalom infrastruktúráját helyreállítani? Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Őrizzük meg a válságban is legfontosabb értékeinket, a tudást hordozó munkatársainkat, és ezzel a fennmaradásunkat jelentő jó ügyfélkörünket. Készüljünk fel annak az üzleti modellnek a megvalósítására, amely a válság elmúltával sikeres lehet. A restart gombot mentálisan már most meg kell nyomnunk, hogy a gyors reagálás előny lehessen. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Az ECB egynapos betét és hitel állományai (éves átlagok, millió EUR) A rendszer nem akar újraindulni, a pénz az eddig megszokott módon nem tud dolgozni. Az ECB egynapos betét és hitel állományai (éves átlagok, millió EUR) Betét Hitel Hitel/Betét 2007 537 226 42% 2008 49 359 2 252 5% 2009 107 807 1 472 1% A gazdaságból a pénz átvándorolt biztonságos „parkolókba”. Többek között a központi bankokhoz. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

PARADIGMAVÁLTÁS KÉSZÜLŐDIK? Mintha a világ azon része, amely a hitelpénzre alapozott fogyasztás bűvöletében élt, rádöbbent volna, ez nem biztos, hogy fenntartható. A fogyasztás, mint érték, egészen más helyre kerülhet, és ehhez a termelésnek igazodnia kell. PARADIGMAVÁLTÁS KÉSZÜLŐDIK? Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

A modellváltás során létre jön a Szolgáltató Bank. Milyen lesz a jövő bankja, mennyire lesz más, mint eddig? Jó időre véget ért a magas profitok kora, a saját tőkére vonatkoztatott megtérülés legfeljebb 10-15 százalék lesz. A megalapozott otthonteremtés vagy a vállalkozásfejlesztés céljai, – ha más modellekben is – de megmaradnak. Új, szigorúbb szabályok szerint kell működnünk. Megnő felügyeleti kontroll szerepe és a vállalkozói felelősség is. A modellváltás során létre jön a Szolgáltató Bank. A banki eredmény jelentős része a jutalékos ügyletekből fakad. A bank fordítókorong lesz a B2C és a B2B láncolatban. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

A hatékonyság növelés kulcsfontosságúvá teszi a szervezetfejlesztést. A jövő bankjától nagyfokú szervezeti rugalmasság váratik el. Ehhez az üzemviteli tevékenységeket át kell alakítani. A betétgyűjtésben az eddigieknél is nagyobb lesz a verseny. A „fogyassz most” helyett a „takarékoskodj most” kap helyet. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

A hitelszűkülés a kockázat szűkítésével megmarad. Az öngondoskodási programok meghatározóak lesznek és a bankok ebben fognak versenyezni. A hitelszűkülés a kockázat szűkítésével megmarad. Szigorúbb hitelpolitika várható. Az agresszív leverage-ra alapozó hitelezés visszaszorul. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Megerősödik a személyes kapcsolatok fontossága. A BIZALOM válik a legfontosabb ismérvé. „KNOW YOUR CLIENT, KNOW YOUR BANK!” „ISMERD AZ ÜGYFELEDET, ISMERD A BANKODAT!” Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

- Közjó és Kapitalizmus Intézet - „Szinte mindegyik nemzetközi vizsgálat azt mutatja, hogy a magyarországi társadalmat erős bizalmatlanság jellemzi. Bizalmatlanok vagyunk egymással szemben. Nem bízunk az állami testületekben, szervekben, elutasítjuk a vállalkozást, nem hiszünk a vállalkozók értékteremtő szerepében. A bizalmatlanság és az egyéni felelősségvállalás mértékének csökkentése iránti vágy a hazai kapitalizmus egyik legjelentősebb problémája.” - Közjó és Kapitalizmus Intézet - (Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról 2008.) Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Mi is az a klub-jószág, mik azok a klub-javak? James M. Buchanan Nobel-díjas közgazdász fogalmazta meg a klub-jószág vagy klub-javak elméletet. Mi is az a klub-jószág, mik azok a klub-javak? Milyen szerepet játszik a magán- és a kollektív javak között? Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Fontos feladat: A bizalmi infrastruktúra szabályzóinak helyreállítása. A szabálykövetés fontosságának térnyerése. A Bankok és a Vállalkozások közös felelőssége. A kereskedelmi bankok középre kerülnek, így létrejön a Bizalmi Áruház, és a bankok ekként működnek. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

Milyen első lépésekkel lehetne a bizalom infrastruktúráját megalkotni? A gazdasági válság megoldásában a bankokra két fontos szerep hárul: A meglévő ügyfélkapcsolataikban, ha az ügyfél egyébként korrekt és működését hatékonyan szervezi meg, de az értékesítés lehetőségei a válság hatására csökkennek, a bank a hitel átstrukturálásával segíthet a c. F. terhek megoldásában. A válság ellenére is jól működő ágazatoknak pedig friss pénzre van szükségük, hiszen akár fejleszteni is tudnak. A jegybanknál kicsapódott likviditást a bankoknak vissza kell áramoltatni a vállalkozásokhoz, ellátva a pénzügyi közvetítői szerepüket. A gazdaságirányítás háromféle módon segíthet: hitelgaranciával, kamattámogatással, hosszú lejáratú refinanszírozással. Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Első Bankárkonferencia 2009. MÁJUS 25. Művészetek Palotája Dr. Balázs László elnök-vezérigazgató