TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Fényforrások összehasonlítása hagyományos - energiatakarékos
A légkör összetétele és szerkezete
OXIDOK TESZT.
Fénytan és a vakuk. A színhőmérséklet  Fény= energia  Fehér fény különböző színű fények keveréke  Fényforrás valós színe ~ hullámhossz szerinti eloszlás.
A fény spektrális eloszlása
A fényszabályozás alapjai
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
7.Fény- és sugárforrások valamint azok vezérlése Izzólámpák –Halogén izzók Kisnyomású gázkisülő lámpák –Kompakt fénycsövek –kisnyom. Na-lámpa Nagynyomású.
Mivel és hogyan világítsunk gazdaságosan?
Világítási fogyasztók és világítástervezés Kapitány Dénes 2/14.E.
Zöld fények az éjszakában
Petyus Dániel, Szederjesi Miklós konzulens: Dr. Molnár András
Sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Készítette: Fehértói Judit (Z0S8CG)
7. Fény- és sugárforrások, előtétek, gyújtók
Tanuló kísérletek - Elektromágneses mezővel
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
FÉNYEMISSZIÓ, FÉNYFORRÁSOK, FÉNYKELTŐ ESZKÖZÖK
Drágakövek Tantárgy: Ásvány- és kőzettan
A Nap sugárzása.
Memóriák.
Mire és hogyan alkalmazhatjuk a LEDeket?
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Fülemüle informatika verseny
Lakásvilágítás és új fényforrások
Optika Fénytan.
2. tétel.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
3. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy
5. GÁZLÉZEREK Lézeranyag: kis nyomású (0, Torr) gáz, vagy gázelegy Lézerátmenet: elektronszintek között (UV és látható lézerek) rezgési szintek.
A gázok tulajdonságai Vlastnosti plynov.
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
(Átmeneti Csoport Infrából)
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Kalapács használata.
 SOKKAL JOBB ÁR-ÉRTÉKARÁNY  Könnyű, egyszerű és kényelmes használat az adagoló palacknak köszönhetően SZEMÖLCSÖK.
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Elektromos áram, egyenáram
Mi fán terem az ételhulladék?
Előadó: Vass László Percept Kft. ügyvezető május 4. Előrejelzések és valóság – a LED-ek minősége.
A Tűz.
A tűz.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
Plazmamonitorok.
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
A plazma halmazállapot
Fő alkalmazási területek
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Lámpák fizikai-kémiája Pajkossy Tamás MTA KK Anyag- és Környezetkémiai Intézet 1025 Budapest II., Pusztaszeri út
Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés
Monitorok.
JELZÉSI RENDSZEREK Követelmények, osztályozás 2.Jelzők műszaki jellemzői 22 A jelzők vezérlése és ellenőrzése 3.Jelzési rendszerek alapelvei 4.Redundancia,
A fényforrások 3 forradalma 1880: Edison-féle izzólámpa. Végleges forma wolfram izzószállal: Kezdődik a tömeggyártás, elérhető lesz az átlagembernek.
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
És mondá Isten: Legyen mindenütt világosság! (Mózes első könyve 1.3.) Legyen mindenütt LED! (tőlem) Let it be! (the Beatles, 1970) LED it be! (PBKIK) Valóban.
Mesterséges és természetes világítás 7. témakör. A fényképezésben azok a fényforrások a jelentősek, amelyek az elektromágneses spektrum nm (látható.
7.Fény- és sugárforrások valamint azok vezérlése Izzólámpák –Halogén izzók Kisnyomású gázkisülő lámpák –Kompakt fénycsövek –kisnyom. Na-lámpa Nagynyomású.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Fényforrások a fotokémiában
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Színelmélet Kalló Bernát KABRABI.ELTE.
Energiahatékony LED fényforrások
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító” csövek Reklám fénycső Világító fénycső Kompakt fénycső

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső 2. REKLÁMCSÖVEK – KEZDETEK A történet a múlt század közepén kezdődött Heinrich Geissler (német üvegfúvómester) platina elektróddal ellátott, zárt üvegcsövet készített Benne a nyomás a levegő nyomásának kb. az ezrede Néhány ezer volt hatására fénylő kisülést ad Világításra túlságosan gyenge Viszont a kisülés pontosan követi a cső alakját

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső A csövet betű alakúra hajlítgatva a betűk fénye nem túl erős, de ahhoz elég, hogy olvasható legyen. A ritkított gáz lehet:  Szén-dioxid (fehér)  Higanygőz (kék)  Neon (piros) Mivel a neon fénye a legfeltűnőbb, a leggyakrabban ezt a színt használták. (Ebből adódott, hogy a köznyelv minden fénycsövet neoncsőnek nevezett)

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső A neoncső szakszerűtlen szóhasználat zavarkeltése az 1940-es években kezdődött, amikor kifejlesztették a kiváló hatásfokú, fehér fényű világítási fénycsövet.

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső 3. VILÁGÍTÓ FÉNYCSŐ  Energiatakarékos  Rohamosan elterjedt  Műhelyek, iskolák, irodák világítására (Bár a neonhoz semmi köze sincs, rajta maradt a neoncső elnevezés).

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső Miért ad a mai fénycső sokszorta több fényt, mint az egykori Geissler-cső? A Geissler-cső is bőségesen bocsát ki sugarakat, csak nem a látható, hanem az UV- tartományban. A mai fénycsövek belső felülte fluoreszkáló porral van bevonva, amely az UV- sugarakat látható fénnyé alakítja. Energiafogyasztása ötöde az izzólámpáénak. A lakásokban nem volt sikere általában a hosszú fénycsőnek. Nem illeszkedett a lámpák szokásos alakjához, fényét hidegnek találták.

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső Az 1973-as energiaválság egyre időszerűbbé tette a hagyományos fényforrások takarékos fényforrással való felváltását. Elkezdődött a kompakt fénycső fejlesztése.

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső 4. KOMPAKTFÉNYCSŐ  Alig nagyobb az izzónál  Annak foglalatába becsavarható  Fénypora az izzólámpával csaknem azonos színű fényt ad  Nem villog, nem rezeg  Élettartama kb. tízszerese az izzólámpának

TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső A lámpafejben elektronikus átalakító van, amely a hálózat 50 Hz-es feszültségét Hz-esre növeli. Ilyen nagy frekvencián számos előnyös tulajdonság érvényesül. Alapelve azonos a korábbi fénycsőével. „Világító” csövek Reklám fénycső Világító fénycső Kompakt fénycső