Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
10. gyakorlat SQL SELECT.
Advertisements

Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Az SQL nyelv elemei.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
SQL Structured Query Language
Adatbázis (alapfogalmak).
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
az MSAccess programmal
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
SQL 1 SEQUEL, Structured English Query Language: SQL ANSI, ISO: SQL86, SQL89, SQL92. Alap (entry), közbenső (intermediate), teljes (full) szint. A DDL.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DML – Adat manipuláló nyelv.
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Az SQL nyelv alapjai.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
SQL nyelv részei DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  relációs séma séma kezelő utasítások: adatbázisok, táblák létrehozása, módosítása.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis alapfogalmak
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Relációs algebra Relációs sémák tervezése
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Adatbázis kezelés

Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és a további szegmensekre mutató adatokat tartalmazza. Az egyes nézetek a számukra érzékeny szegmenseket látják. A modell a hálós struktúrájú feladatok leírására csak korlátozottan alkalmas.

Hálós modell Mivel a hierarchikus modell nem volt kielégítő, szükségessé vált egy új modell kidolgozása. ( ) Legfontosabb újítás a set volt. Ez egy rekordokból álló kétszintű fa, melynek gyökéreleme a tulajdonod (owner), levelei a tagok (members). Egy rekord szerepelhet több set-ben is. Set-ek segítségével a legbonyolultabb hálós kapcsolatok is leírhatók.

Relációs modell Napjainkban ez a modell az egyeduralkodó az adatbázis kezelő rendszereknél. Már nagyon korán létrejött, de a számítógépek kis teljesítménye nem tette korábban lehetővé, hatékony használatát. Terminológia: Reláció: Tulajdon képen egy táblázat (table). Tulajdonságok (domains): A táblázat oszlopai. Rekordok:A táblázat sorai. Mezők (field): Rekordok egyes oszlopokhoz tartozó értékei.

Táblázat fontos tulajdonságai Ne legyenek teljesen azonos tartalmú sorok, vagy oszlopok. Sorok, és oszlopok rendje ne hordozzon információt. Azt a mezőt, vagy mezőkészletet, amely a sor többi elemét egyértelműen azonosítja, kulcsnak nevezzük. Karbantartási anomáliák és információvesztés elkerülése végett a relációkat célszerű normalizálni. A normalizálás legfontosabb lépései a normál formákon át vezetnek.

1NF (első normál forma) A relációt első rendben normalizáltnak nevezzük, ha annak mezője elemi értékeket (nem relációkat) tartalmaz.

2NF (második normál forma) A relációt másodrendben normalizáltnak nevezzük, ha első rendben normalizált, és amennyiben valamelyik mezőjének azonosításához egy összetett kulcs szükséges, nincs olyan mező, amelynek azonosításához elegendő lenne ennek egy része.

3NF (harmadik normál forma) A relációt harmad rendben normalizáltnak nevezzük, ha másodrendben normalizált, és a nem kulcs jellemzői nem függenek egymástól.

BCNF (BOYCE-CODD) A relációt BOYCE-CODD értelmében normalizáltnak nevezzük, ha az előzőeken kívül teljesül az is, hogy egyetlen kulcs jellemző sem határoz meg egy összetett kulcs valamelyik összetevőjét (nincs kulcstörés).

Relációs algebra (Alap műveletek) Unió:R  S Különbség:R-S Direkt szorzat:RxS A „r” sorhosszúságú R és a „s” sorhosszúságú S reláció direkt szorzatán azt a relációt értjük, melynek r+s hosszúságú soraiban minden R-beli sor minden S-beli sor előtt előfordul. Projekció:Π i1,i2,…,ik (R) Az R reláció i1,i2,…,ik oszlopaira való projekción azt a relációt értjük, mely az R relációból úgy keletkezik, hogy elhagyjuk az ezen oszlopoktól különböző oszlopokat. Szelekció:σ F (R) Az R reláció F feltétel melletti szelekcióján azt értjük, mely az R relációból úgy származtatható, hogy abból csak az F feltételnek eleget tevő sorokat hagyjuk meg.

Következmény műveletek Visszavezethetőek alapműveletekre! Metszet:R  S=R-(R-S) Hányados:R/S Igaz rá, hogy (R/S)xS összes sora R-beli sor Feltételes kapcsolat (Θ join):R [i]Θ[j] *S=σ [i]Θ[r+j] (RxS) Θ: tetszőleges összehasonlító operátor (=,,…) Természetes kapcsolat (join):R*S Hasonló a feltételes kapcsolathoz, de itt a szelekció feltétele az, hogy azonos nevű oszlopokban azonos érték szerepeljen.

Lekérdezés relációs rendszerekben (SQL) Manapság szabványnak tekinthető az SQL (Structured Query Language), melyet szinte minden korszerű adat-báziskezelő „ért”. Az SQL négy nyelvet, illetve rendszernyelvet tartalmaz: 1.DDL: Ezzel lehet táblákat, nézeteket létrehozni (CREATE), módosítani (ALERT), valamint megszüntetni (DROP). 2.DCL: (Data Control Language) Feladata a jogosultságok kiosztása (GRANT, REVOKE), illetve tranzakciók véglegesítése, visszagörgetése (COMMIT, ROLLBACK) 3.DML: E résznyelv tartalmazza a rekordok beszúrásához (INSERT), módosításához (UPDATE), és törléséhez (DELETE) szükséges utasításokat. 4.QUERY: Egyetlen utasításból áll (SELECT), amely azonban a legösszetettebb kérdések megfogalmazására is alkalmas.

Negyedik generációs nyelvek (4GL) A modern adatbázis-kezelő rendszerek még az SQL-beli „programozást” is meg akarják tartani a felhasználóknak. Ezt különféle from, report, menu stb. generátorokkal teszik ezt lehetővé.