A LOKÁLIS TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK LEHETSÉGES ELEMZÉSI MÓDSZERE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Szervezeti formák.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
AZ URBÁNUS KISTÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGE
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A marketing új dimenziója: a geomarketing Kovács András főiskolai tanársegéd Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Turizmus gazdaságtan 3..
Többváltozós adatelemzés
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Többváltozós lineáris regressziós modell feltételeinek tesztelése.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A HAZAI KISTÉRSÉGEK ÉVI KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSORÁHOZ Buskó Tibor László PhD.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
A településhierarchia és a településhálózat
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
A hazai középvárosok területi tőkéje
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
DR. LUKOVICS MIKLÓS Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Mesterségem címere: Bioindikáció
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A marketinginformációs rendszer
Mérési skálák, adatsorok típusai
A többdimenziós egyenlőtlenség és a szegénység statisztikai mérése
Előadás másolata:

A LOKÁLIS TÉRSÉGEK VERSENYKÉPESSÉGÉNEK LEHETSÉGES ELEMZÉSI MÓDSZERE DR. LUKOVICS MIKLÓS adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Magyar Regionális Tudományi Társaság V. vándorgyűlése Miskolc, 2007. október 25-26.

Az előadás felépítése A kutatás motivációja A feldolgozás szerkezete Az alkalmazott módszertan A magyar kistérségek tipizálása a versenyképesség, valamint az urbánus-rurális dimenzió mentén Az elemzés eredménye Tézisek

A kutatás motivációja A helyi szint felértékelődése A gazdasági előnyök elsődleges vizsgálati területi egysége a lokális térség: traded jellegű (export-orientált) gazdaságuk erőteljesen specializálódik térségtípusonként igen eltérő fejlődési pályák valószínűsíthetőek Az igen összetett területi folyamatokat a lehető legpontosabban fel kell tudni mérni. A lokális térségek elemzésére egyfajta lehetőséget kínál a versenyképesség fogalma.

A kutatás célja A kutatás célja, hogy bemutasson egy lehetséges, zárt logikai rendszerre épülő módszert a lokális térségek versenyképességének vizsgálatára, fejlesztési célú helyzetelemzésének kidolgozására.

Az elemzés módszertani háttere Az eljárás a kutatás során részletesen vizsgált nemzetközi (13 példa) és hazai (17 példa) elemzések tanulságaira épül: Egységes versenyképességi definíció (EC 1999, Lengyel 2000) A versenyképesség piramis-modellje (Lengyel 2000) Többváltozós matematikai-statisztikai módszerek minél szélesebb körű kombinációja

Versenyképesség fogalma a Hatodik Regionális Periodikus Jelentésben (EC 1999) Egységes versenyképességi definíció: „a vállalatok, iparágak, régiók, nemzetek és nemzetek feletti régiók képessége relatíve magas jövedelem és relatíve magas foglalkoztatottsági szint tartós létrehozására, miközben a nemzetközi (globális) versenynek ki vannak téve.” (EC 1999. 75. o, Lengyel 2000. 974. o.)

A versenyképesség piramis-modellje

A változók szelektálása A piramis-modell minden egyes alapkategóriáját, alaptényezőjét, sikerességi faktorát leíró valamennyi mutatószám információ-tartalmát megvizsgáltuk főkomponens-analízis segítségével. Elhagytuk azokat a változókat, amelyek nem illeszkedtek megfelelően az egyes alapkategóriát, alaptényezőt, illetve sikerességi faktort jellemző főkomponensre. 78 VÁLTOZÓ MARADT A MODELLBEN.

Objektív súlyozási módszer kidolgozása Kiindulási alap: WEF The Global Competitiveness Report: regressziós modell A mi modellünk: összetettebb modell, nagy számú változóval (mutatószám-rendszerrel) képezzük le a regionális versenyképességet A súlyok meghatározása főkomponens-analízis segítségével. Kommunalitások: többszörös determinációs együtthatók. A többszörös korrelációs együtthatók megadják az egyes standardizált változók – az egész modellt reprezentáló – főkomponensek egészével, vagyis magával a versenyképességgel vett együttmozgásának mértékét, és így az egyes változóknak a modellben betöltött súlyát is.

Az elvégzett vizsgálatok A kidolgozott eljárás egy lehetséges alkalmazása, melynek keretén belül a 168 magyar kistérség versenyképességének komplex elemzésére tettem kísérletet. Alapvetően kétféle, egymástól jelentősen eltérő logikájú többváltozós adatelemzési technikát, a klaszteranalízist, valamint a többdimenziós skálázást (MDS) használtam. Az erős belső kontroll az elemzés szerves részét képezi: Klaszteranalízis 78 változóval ÉS 22 főkomponenssel Három, négy, illetve öt klaszter létrehozásának vizsgálata MDS (egydimenziós és kétdimenziós) többféle lehetőség szerinti kombinálása

Az objektumok geometriai reprezentációja kétdimenziós skálázás után Relatíve gyenge versenyképességű kistérségek Közepes versenyképességű kistérségek Relatíve erős versenyképességű kistérség Med

Az elvégzett vizsgálatok (2) Többdimenziós skálázás (MDS) keretén belül az alábbi elemzéseket végeztem el: Komplex kétdimenziós skálázás a teljes piramis-modellre (S-Stress=0,05) Szeparált egydimenziós skálázások, elkülönítve az alapkategóriákat az alaptényezőktől és a sikerességi faktoroktól (S-Stress=0,12 ill. 0,9) Egydimenziós skálázás a teljes piramis-modellre (S-Stress=0,1): KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSOR

A modell dinamizálása Elvárjuk a modellünktől, hogy biztosítsa az időbeli összehasonlíthatóságot. A kutatásban bázisévnek 1998-at választottuk. Klaszteranalízis lefolytatása: 1998-ban a három klaszter közelebb helyezkedett el egymáshoz, mint 2004-ben  a területi egyenlőtlenségek növekedésének speciális alátámasztása. Tíz olyan kistérséget találunk, amelynek az 1998-as állapothoz képest 2004-re változott a komplex versenyképesség szerinti besorolása. MDS lefolytatása: A két év egydimenziós skálázásának, mint komplex versenyképességi rangsoroknak az összehasonlítása, a szignifikáns versenyképességi pozícióváltások vizsgálata.

A kistérségek relatív versenyképességének szignifikáns változása (1998-2004)

A kistérségek tipizálása az urbánus-rurális dimenzió mentén A térségek versenyképességének vizsgálatánál kiemelt figyelmet kell szentelnünk a térségben jelen levő „kritikus tömegre”, vagyis a térség urbánus avagy rurális jellegére. Ezt három mutatóval közelítjük meg: A kistérségi központ lakosságának száma a vizsgált év végén érje el az 50 000 főt. A 120 feletti népsűrűségű településeken lakók aránya a vizsgált kistérségben legyen legalább 75%. A térségközpont lakosságának aránya a kistérség lakosságában ne legyen kisebb, mint 75%. A tudásalapú gazdaság által támasztott hallgatólagos követelményeknek megfelelően azon kistérségeket is urbánusnak tekintünk, amelyekben felsőoktatási intézmény működik.

A kistérségek típusai kutatásunkban Relatíve gyenge versenyképességű kistérségek Közepes versenyképességű kistérségek Relatíve erős versenyképességű kistérségek Urbánus Urbánus Urbánus Rurális Rurális Rurális 5 különböző kistérségtípust különítettünk el

Az ötféle kistérségtípus elhelyezkedése Magyarországon

Következtetések A lokális térségek versenyképessége mérhető kategória; az elemzések során sikeresen alkalmazhatóak a többváltozós adatelemzési módszerek, az egyszerű statisztikai elemzéseknél jóval komplexebb versenyképességi elemzések készíthetőek. A regionális versenyképesség piramis-modellje alkalmas arra, hogy a lokális térségek versenyképességi elemzésének alapjául szolgáljon. Egy versenyképességi vizsgálat akkor tekinthető egyértelműnek, ha pontosan definiált, széles körben elfogadott definícióra, és az arra visszavezethető mérhető közgazdasági kategóriákra támaszkodik, zárt logikát követ, és az elemzői szubjektivitás torzító hatásait a lehető legnagyobb mértékben ki tudja küszöbölni. A kidolgozott tipizálási eljárás alkalmas arra, hogy segítségével a magyar kistérségeket versenyképességi típusokba soroljuk.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Lukovics Miklós Szegedi Tudományegyetem GTK miki@eco.u-szeged.hu