5.4. MARÁS A – Megmunkálási mód, mozgásviszonyok, szerszámok A marás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5.3. GYALULÁS, VÉSÉS külső alakzatokhoz belső alakzatokhoz Gyalulás
Advertisements

TIA A termelésinformatika alapjai
Egyenletes körmozgás.
2. Forgácsolás modellezése
Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás
Marógépek, megmunkáló központok
Alapvető tömörfa megmunkálás
Esztergálás.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Nagy Ádám 9.G. Az egyszerű gépek.
Széchenyi István Egyetem
Anyagok forgácsolhatósága Forgácsoló erő szükséglete
A termelésinformatika alapjai 5. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 2. Előadás 2,5 tengelyű marási ciklusok.
Gyártási modellek Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 7. előadás.
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
4. SÍKFELÜLETEK (SÍKF) MEGMUNKÁLÁSA
5. SÍKFELÜLETEK (SÍKF) MEGMUNKÁLÁSA
Alakos forgásfelületek megmunkálása
CSIGA ÉS CSIGAKEREKEK MEGMUNKÁLÁSA
2. FOGAZATOK MEGMUNKÁLÁSA III.
Megmunkálási eljárások I.
4.1. Megmunkálási módok és mozgásviszonyok
1.3 A megmunkálások helye a technológiai folyamatban
3. Külső hengeres felületek megmunkálása határozott élű szerszámokkal
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
CSIGA ÉS CSIGAKEREKEK MEGMUNKÁLÁSA
a forgácsleválasztás kinematikája mindkét esetben azonos
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
3.4. A MEGMUNKÁLÁS PONTOSSÁGA
5.1. FŰRÉSZELÉS Általában előgyártásban alkalmazzák
Köszörülés rugalmas (flexibilis) köszörűszerszámokkal
Belső hengeres felületek (BHF) megmunkálása
3.3.Technológiai adatok meghatározása
6. FORGÁCSOLÁS HATÁROZATLAN ÉLŰ SZERSZÁMMAL
Megmunkálási eljárások II.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 5. Előadás Fúrási és esztergálási.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
FORGÁCSOLÁS Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC 1. Előadás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
HŐKEZELT ACÉLOK FORGÁCSOLHATÓSÁGI VIZSGÁLATA
Marás Marás Marógépek fajtái Szerszámok Megmunkálási eljárások.
Reteszkötés.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
TENGELYEK.
A súrlódás és közegellenállás
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK Marás
FORGÁCSOLÁS Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC 2. Előadás
Különféle mozgások dinamikai feltétele
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
FORGÁCSOLÁSI ELJÁRÁSOK
Veszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan TanszékVeszprémi EgyetemGépészeti alapismeretekGéptan Tanszék Hajtások.
Munka, energia teljesítmény.
Forgácsolás szerszámai
Forgácsolás szerszámai
FORGÁCSOLÁS SZERSZÁMAI
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Járműgyártás és –javítás Tanszék H-1111, Budapest Bertalan L. u. 2. Zép. 608.
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai)
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
TENGELYEK.
SZAKASZVEZÉRLÉS (HORONYMARÁSI FELADATOK VÉGREHAJTÁSA)
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

5.4. MARÁS A – Megmunkálási mód, mozgásviszonyok, szerszámok A marás vízszintes, függőleges és ferde helyzetű sík felületek, alakos felületek csavarfelületek fogprofilok stb. megmunkálására alkalmas forgácsoló eljárás. PAMA Marási módok: - szerszám forgástengelyének és a - egymáshoz viszonyított helyzetétől függően két alapvető marási mód van: palástmarás (PAMA) és homlokmarás (HOMA) HOMA

5.4. MARÁS a maró forgástengelye párhuzamos a megmunkálandó felülettel 1. Palástmarás a maró forgástengelye párhuzamos a megmunkálandó felülettel főleg keskeny és hosszú, összetett sík vagy alakos felületek megmunkálására alkalmazzák a palástmarás lehet + ellenirányú és + egyenirányú.

5.4. MARÁS vc a) Ellenirányú marás - a palástmarás általános módja. - a maró és a munkadarab érintkezési pontjában a szer szám kerületi sebességének vektora azonos irányú, de ellentétes értelmű a munkadarab előtolási irányával. - A forgácsvastagság kezdetben h =0, majd fokozato- san nő, és a kilépéskor a legnagyobb (hmax ). - Mielőtt a fog az anyagba behatolna, az éle egy darabig csak csúszik, a fog éle erősen kopik. - A forgácsvastagság változása miatt az erőhatás is hullámzó. - A forgácsolóerő függőleges összetevője a munka- darabot felemelni igyekszik a gép asztaláról, s a kevésbé merev munkadarab könnyen deformálódik, kellő lefogás (szorítás) hiányában a munkadarab berezeg. - asztal játéka nem befolyásolja - termelékeny vc vf

5.4. MARÁS vc b) Egyenirányú marás a palástmarás ritkábban alkalmazott módja. A maró és a munkadarab érintkezési pontjában a szerszám kerületi sebességének vektora azonos irányú és azonos értelmű a munkadarab előtolási irányával. A forgácsvastagság fordított értelemben változik, a fog belépésekor a legnagyobb, kilépéskor 0. A forgácsolóerő függőleges összetevője a munkadarabot az asztalra szorítja, ezért főleg hosszú, keskeny és vékony, kevésbé merev munkadarabok megmunkálására alkalmas eljárás. Hátránya, hogy ha az asztalmozgató orsó és anya kopott (holtjátéka van), rángatja az asztalt, a maró éle könnyen kitöredezik, a felület durva lesz. Ezért csak új, vagy holtjáték-kiküszöbölő berendezéssel ellátott marógépen alkalmazható. Ebben az esetben a megmunkált felület simább, a szerszám kopása is kisebb. vc vf Értelmezze és ábrázolja az egyenirányú palástmarást! Sorolja fel két-két előnyét és hátrányát!

5.4. MARÁS 2. Homlokmarás A maró forgástengelye merőleges a megmunkálandó felületre. Főleg nagyobb sík felületek megmunkálására alkalmas eljárás. Előnye, hogy a forgácskeresztmetszet a teljes marási szélességben közel állandó, a főforgácsoló erő is kevésbé ingadozik, a marógép terhelése is egyenletesebb, nyugodtabban jár. A fog belépésekor majdnem teljes fogásmélységgel dolgozik, nincs csúszás.

5.4. MARÁS Mozgásviszonyok keresztmetszet: változó Forgácsoló mozgás forgó körmozgás - >>>szerszám végzi Előtoló mozgás egyenes vonalú v. összetett - mdb. végzi Forgács: keresztmetszet: változó leválasztás: szakaszos

5.4. MARÁS Marók: határozott élgeometriájú, többélű szerszámok, A – Szerszámai Marók: határozott élgeometriájú, többélű szerszámok, melyek alakja kialakítása és anyaga a mindenkori követelményeknek megfelelően más és más Kemény anyagokhoz sűrű, lágyabb anyagokhoz ritkább fogú marót használnak

5.4. MARÁS palástmarók: forgácsoló élei palást-homlokmarók a) Alak szerinti osztályozás palástmarók: forgácsoló élei hengeres marótest palástján a tengellyel párhuzamosan vagy ferdén (csavarvonal) helyezkednek el palást-homlokmarók homlokmarók vagy fejmarók tárcsamarók (egyenes és keresztfogazású) szögmarók fűrésztárcsák szármarók horonymarók idommarók menetmarók lefejtő marók

5.4. MARÁS Mart fogazású marók Hátraesztergált fogú marók c) A fogak kialakítása szerinti osztályozás Mart fogazású marók - sík felületek megmunkálására előny: előállítás egyszerű szögek könnyen kialakíthatóak, + gamma hátrány: hátfelületükön is köszörüljük, átmérő csökken, alakos felületek megmunkálására nem alkalmas Hátraesztergált fogú marók - pontos méretű hornyok,  alakos felületek, menetek, fogaskerekek megmunkálására alkalmasak előny: utánélezés a fogak homloklapján átmérő kismértékben csökken, de a hátraesztergálás miatt a hátszög s vele együtt a fog keresztmetszete is változatlan marad hátrány: előállításuk költséges és nehézkes hőkezelésük kényes (csak olyan anyagból készíthetők, melyek vetemedésre és elszéntelenedésre nem hajlamosak) 0 = gamma a profiltorzulás kiküszöbölése miatt, ezért nem a legkedvezőbb forgácsolási viszonyokkal dolgoznak.

5.4. MARÁS Lapkás kivitelű marók Betétes kivitelű marók c) A fogak kialakítása szerinti osztályozás Lapkás kivitelű marók Betétes kivitelű marók Az egyes élek a szerszám egy körülfordulásának csak egy bizonyos részén forgácsolnak, a többi idő alatt a levegővel érintkezve hűlnek. Ezáltal az egyes fogak igénybevétele nem olyan nagy, mint például egyélű szerszámmal (esztergakéssel) végzett forgácsolásnál.

B – Technológiai adatok megválasztása 5.4. MARÁS B – Technológiai adatok megválasztása Az a fogásmélység adott a ráhagyásból. Az fi fogankénti előtolás pl. keményfém váltólapkás maróhoz: nagyolás (0,2-0,5) mm, simítás (0,1-0,3) mm; ujjmaró (0,01-0,1) mm. Ügyelni kell az a/f=(5-20)/1 arány tartására. A fogásmélységet pedig a gép teljesítménye alapján kell ellenőrizni; T=(120-240) (60-120 vagy 15-30) Dinamikai hatás: = erőingadozások csökkentése: - fogszám növelés (korlát: a forgácstár) - kontaktszög növelés (aszimmetrikus szerszámelhelyezés) - ferdefogú marók (hátrány: megnöveli a marótengely irányában az erőt (Fp); ami vagy kihúz vagy betol)