Paleolit táplálkozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
VADÁSZOK ÉS GYŰJTÖGETŐK
Egészséges táplálkozás
ŐSKOR.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A NEOLITIKUM Az Újkőkor i.e
A nyersanyagban rejlő veszélyek
KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN
Reformtáplálkozás.
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
A helyes táplálkozás.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
SZÉNHIDRÁTOK.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A PCOSZ evolúciós nézőpontból
A megporzástól a termésig
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Tápanyagok.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
A világnépesség növekedése
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Testi - lelki egyensúly
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Az egészséges életvitel, életmód
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
10. rész :Táplálékunk összetevői
Avagy vissza az őskorba!
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozás egy étrend, amely az irányzat képviselői által tudományosnak tartott, de az autentikus tudomány által nem igazolt kutatásokkal rekonstruálta a paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját.

Evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás ill. betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg a mai legújabb tudományos kutatások segítségével. Abból az evolúciós megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni.

Történeti áttekintés 1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott vele, amelyben azt sugallja, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy "húsevő állat", amely a vadállatokhoz hasonlóan, elsősorban fehérjét, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek.

1985-ben, S. Boyd Eaton és Melvin Konner, az Emory University-vel közreműködve, megjelentettek egy kulcsfontosságú dokumentumot a paleolit ​​táplálkozásról a New England Journal of Medicine c. szakfolyóiratban, amely lehetővé tette hogy ezt a táplálkozási koncepciót a mainstream egészségügy is elismerje.

1989-ben svéd orvosok és tudósok, köztük Staffan Lindeberg, végeztek tudományos felméréseket a nem-nyugati kitavai lakosság körében a Pápua Új-Guinea-i Trobriand-szigeteken. A Kitava tanulmány azt találta, hogy ez a népesség nem szenved e betegségekben, mint pl: szívbetegség, cukorbetegség, magas-vérnyomás, elhízottság. 1993-ban tették közzé vizsgálati eredményeiket, s mindezek után számos tudományos publikáció jelent meg, hogy a nyugati betegségek kapcsolatban állnak a táplálkozással.

Lindberg 2003-ban egy svéd nyelvű orvosi tankönyvben ismertette tanulmányait. 2010-ben megjelentették ennek az átdolgozott, frissített változatát angol nyelven, s ez felkeltette mind a tudósok, mind a laikusok érdeklődését. Több mint 2000 hivatkozást idéz, tehát átfogó tudományos vizsgálatok eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a nyugati betegségek összefüggenek azzal, amit az emberek esznek.

A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet jelentetett meg e témában. Könyveiben az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.

A genetikai alkalmazkodás kritikája Az emberi genom, több mint 2,5 millió éve semmit sem változott, tehát genetikailag a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozottak. A 10000 és 5000 évvel ezelőtt a földművelés ("neolitikus forradalom") során bevezetett élelmi anyagokra nem történt meg a genetikai alkalmazkodás - állítják a tudományos vizsgálatok. Az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni ezekhez az új élelmi anyagokhoz, ezért jelentek meg az ún. degeneratív betegségek. Riccardo Baschetti kutató elemzései szerint az anyagcsere betegségeket a "genetikailag ismeretlen élelem" okozza. Mint Boyd Eaton, Loren Cordain és Lindeberg kutatók írták közös tanulmányukban, hogy a modern ember genetikailag a kőköri emberrel azonos.

Civilizációs betegségek / nyugati betegségek A nyugati világ, azaz a mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, amelyek bizonyított kutatások szerint teljességgel ismeretlenek a ma is élő természeti népek körében, illetve ismeretlenek voltak a paleolit korban élők között is. A nyugati életmód és táplálkozás világméretű terjeszkedése az 19. század közepén kezdődött meg, az un. civilizációs betegségek a 20. és 21. században járványszerű növekedésnek indultak.

A gyakorlatban Gyakorlati javaslata azt jelenti, hogy az élelmiszer-energiabevitel aránya 56-65%-ban állati eredetű és 36-45%-ban növényi eredetű. Javasolja a magas fehérje tartalmat (19-35%), zsírtartalmat (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalmat (22-40%). Utóbbiak az ún. lassan felszívódó szénhidrátok, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek.

Például: Gyümölcsök Zöldségek Állati húsok, zsírok Halfélék, tenger gyümölcsei Tojás Olajos magvak/csonthéjas gyümölcsök (mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye, stb.) Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír) Gombák

Kizárják a nagy glikémiás indexű és glikémiás telítettségű ételeket, melyek az un. gyorsan felszívódó szénhidrátok: Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.) Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró, stb.) Tej és tejtermékek Keményítő tartalmú zöldségek (burgonyafélék) Növényi olajok (hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin) Cukorfélék (répacukor, nádcukor, fruktóz) Készételek

Érdekességek

Készítette: Áchim Tünde 10.E osztály