Az újrahasználat jövője Foodexpo - 2008.11.20. 1)Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

COWI PowerPoint design manual
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Lakatos Huba Textrade Kft
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
A hulladékgazdálkodás elmúlt 15 éve
Szelektív hulladékgyűjtés
A papír hulladékként is érték
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Civilek szerepe a környezettudatos társadalomban
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
I.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A hulladékhasznosítás közgazdasági nézőpontból (négy tételben)
Erdős Péterné dr február 03. A Termékdíj munkacsoport 4. ülésére AZ EGYUTAS ITALCSOMAGOLÁSOK HASZNOSÍTÁSÁNAK ÖSZTÖNZÉSE ÁRUHÁZI VISSZAVÉTELI RENDSZEREK.
Megelőzés, újrahasználat konferencia
Magyar vízipari export lehetőségek
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Valóban használható alternatívát nyújt-e a betétdíj rendszer a szelektív csomagolóanyag begyűjtési rendszerrel szemben? A döntéshozási folyamatot támogató.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
Néhány szó a földgáz piacról
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék Czippán Katalin Budapest, február 4.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
ZöldÖvezet Társulás Egyesület Mottó: Rendezvényzöldítés Újrahasznosítás: Szelektív hulladékgyűjtés Újrahasználat: ZöldRe Pohárral a szemétkupacok ellen.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
A SZELEKTÍV HULLADÉKGAZDÁLKODÁS SZABÁLYOZÁSA MAGYARORSZÁGON Vámosi Oszkár Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezető BUDAPEST, június 28.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A csomagolás tömege alapvető tényező! Az Alu és az Ü a problémás A Tetra Brik ilyen jó lenne?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye január.
CSEBER Kht évi gyűjtés eredménye január.
A műanyag csomagolási hulladékok újrahasznosítása
Környezetgazdálkodás 1.
Seite Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.
„Építőipari újrahasznosítás gyakorlata” RaABa Projekt – SZAKMAI NAP Bécs, november 18. Az újrahasználat megvalósításához vezető út a magyar építőiparban.
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Portéka Manufaktúra - Görcsöny Mecsek Portéka gyümölcslevek HADOBÁS BÉLA.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Körforgásos gazdaságfejlesztés
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
a logger-használat kérdései
Előadás másolata:

Az újrahasználat jövője Foodexpo

1)Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ

100 ásványvizes palackból 1 lesz újratöltve 26 lesz hasznosítva 63 lesz lerakva

Hátborzongató tendenciák

juices, syrups mineral water soft drinks water, soda wine alcohol beer Az EC által kifogásolt szabályozás

Gyűjtősziget Budapesten

ÁFA visszavételi díj betétdíj az ital ára fogyasztói ár + ü Kétféle betétdíj

Célok, elvek előnyben kell részesíteni a megelőzési és újrahasználati rendszereket nagy mértékben növelni kell a visszagyűjtési hatékonyságot nem a begyűjtést, hanem a hasznosítást kell előtérbe helyezni alapvető cél, hogy csökkenjen a környezet terhelése * a gyártás és forgalmazás során * a visszagyűjtés és a feldolgozás folyamán * csökkenjen a szétdobált hulladék mennyisége alapvető cél, hogy a fogyasztók jogai ne sérüljenek, ne hárítsák át rájuk teljes mértékben a csomagolás és a hulladékkezelés költségeit Motiválni kell a fogyasztókat az együttműködésre

A HuMuSz jövőképe Visszagyűjtési díj az eldobó csomagolásokra 3 éven belül. Visszagyűjtés minden kereskedelmi egységben + más visszagyűjtő helyeken Egyszerű elszámolási rendszer épül ki A termékdíj és a pályázati lehetőségek ennek kiépülését és az újrahasználati rendszerek fejlesztését szolgálják (a csővégi infrastruktúra helyett)‏ A vissza-nem-váltott csomagolás díja finanszírozza a rendszert A betétdíj és a visszagyűjtési díj közötti különbség az újratöltésnek kedvez A hasznosítási díj valóban a hasznosítást szolgálja Egyszerű és kevésbé bürokratikus rendszer épül ki A közszolgáltatói díj (szemétdíj) arányos, így motivál a visszagyűjtésre

Köszönöm figyelmet! Szilágyi László