2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
A MABISZ és a fogyasztók I.MABISZ szervezeti átalakulása: érdekképviselet szint szakmai kompetenciaközpontok.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Dr. Csermely Tibor GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI HELYZETKÉP
A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI. A BIZTOSÍTÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐJE, HOGY.
BÉT – Kibocsátói Villámprezentációk
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
A Takarékszövetkezeti Integráció bemutatása és elhelyezkedése az önkormányzatok életében
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
13. A zillmerezés, mint bruttó
turizmusért felelős helyettes államtitkár
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia november 6. Budapest Corinthia Hotel.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Zöld út Bemutatkozik a Groupama Garancia Biztosító
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A biztosítás lényege, a biztosítók társadalmi szerepe Pandurics Anett április 10.
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
T. 1 KGFB kampány 2011 Nyerges Péter Területvezető Paragon szakmai nap november 10.
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
Nyugat – dunántúli Igazgatóság Értékesítési Osztály A gépjárművek biztosítása múlt jelen jövő.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Előadás másolata:

2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..

visszatekintés Nyugodt évet zártunk (a befektetési környezet és természeti csapások tekintetében), de a szabályozói környezet változása ismét komoly kihívást jelentett. A szektor eredménymutatói lényegében nem változtak: míg 2011-ben a szektor adózott eredménye 17 Mrd volt, addig 2012-ben 18 milliárd (a szektoron belül továbbra is óriási a szórás). A szektor ismét jól vizsgázott stabilitás tekintetében, a szektor tőkeellátottsága továbbra is 200 % feletti. A gépjármű-biztosítások területén folytatódott a negatív trend. Az életbiztosítási szerződések darabszáma, az életbiztosítási díjtartalék és az új szerzések száma csökkent. A szektor költségei is csökkentek (259 -> 247 Mrd), de a díjcsökkenésnél kisebb mértékben. A szektor több mint 40 ezer főt foglalkoztat. A szektor jelentős adófizető (2012-ben > 100 Mrd).

A piaci erőviszonyok nem változtak jelentősen (bruttó díjbevétel ) A piaci koncentráció az elmúlt évekhez hasonlóan kis mértékben csökkent: A TOP5 társaság piaci részesedése 62,2%-ról 61,3%-ra csökkent. A TOP10 társaság piaci részesedése 84,1%-ról 84,5%-ra nőtt. Forrás: Mabisz

A biztosítási piac 2007 óta reálértéken csökken Mrd Ft Forrás: PSZÁF, KSH

A bruttó díjbevétel 6,7%-os csökkenésének hátterében a nem-élet ág 3,5%-os csökkenése és az élet ág 9,5%-ot csökkenése áll. Mrd Ft A díjbevétel megoszlása Forrás: PSZÁF

A biztosítóintézetek befektetései A biztosítási szektor ma is jelentős mértékben hozzájárul az állam hosszú távú és stabil finanszírozásához, de ennél jelentősebb szerepet is be tudna tölteni. Mrd Ft Forrás: PSZÁF

2013-ban az alapvető folyamatok nem változtak 2013-ban folytatódott a piac stagnálása (szezonális hatásokat kiszűrve), a díjbevétel 5,2%-kal nőtt Megállt a kgfb-díjak és a kárráfordítások csökkenése, a díjbevétel 4,7-kal csökkent A szektor jövedelmezősége tovább romlott (elsősorban a nem- élet ág veszteségei miatt: -8,6 Mrd-os BTE) Az életbiztosítási ágon díjbevétel nőtt (+11%), de a szerződések darabszáma ismét csökkent A nem-élet ágon (-1%) belül a vagyonbiztosítások részaránya ismét nőtt, A casco bevételek 12%-kal, a darabszám 4%-kal csökkent A betegség ágazat ismét nőtt (súlya 2,3%)

9

A GDP és a biztosítási szektor díjbevételének alakulása

A biztosítási szektor 2008 óta alulteljesít

Nemzetközi összehasonlításban is ugyanez a helyzet…

Régiós összevetés: díjbevétel és profitabilitás ( )

A biztosítások makrogazdasági jelentősége pozitív: Öngondoskodás (gyerek, család, tanulás, nyugdíj, egészség, váratlan helyzet, stb.) és a károsodott javak helyreállítása; STABILIZÁLÓ funkció mind egyéni, mind közösségi szinten. 16

Prioritások Élet- és nyugdíjbiztosítások újrapozícionálása, jelentőségének, szerepének növelése Egészség- és balesetbiztosításban (csak a kiegészítőben!) a biztosítási szektor partner kíván lenni Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás területén a szabályozás finomítása/továbbfejlesztése EU-ból érkező ill. a magyar jogszabályi változások generálta kihívások kapcsán a szektor érdekeinek védelme és a hatékony felkészülés Kommunikáció és fogyasztóvédelem erősítése: a biztosítások hasznának, pozitív társadalmi szerepének kommunikálása

A lehetséges kitörési pontok nem változtak Egészségügy Nyugdíj

19

20 Oliver Bröhl ea. (2013) alapján

21 Oliver Bröhl ea. (2013) alapján

A jelenlegi termékalapú támogatási rendszer helyett a cél és futamidő alapján versenysemleges ösztönzési rendszer kialakítása mind makro-, mind mikroszinten előnyös.

Elégedett ügyfeleink jelentik a szektor jövőjének zálogát.

24