"Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP-1.4.3-08/2-2009-0012 Németh Orsolya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
TÁMOP nyitó szakmai konferencia A pályázat rövid bemutatása BRAVIA TEREM, NOVEMBER 30. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /1.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tehetségpont létrehozása
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP /A
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
"Új látásmód" a szemléletformálás tere és szerepe a látássérült személyek munkaerő-piaci integrációjában Németh Orsolya Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
E-learning alapú komplex képzések
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az OFA Kht. Civil Műhely Szakmai tanácsadás, információcsere, helyi és regionális foglalkoztatási partnerségek fejlesztése 1.Foglalkoztatási Civil Műhely.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Előadás másolata:

"Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP / Németh Orsolya Szakmai vezető Főkedvezményezett: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Konzorciumi partner: "Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely" Alapítvány A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Előzmények : I. „Partnerünk Európa” – Látássérültek integrált megközelítésű alternatív képzése és foglalkoztatása Azonosító: HEFOP /2.0 Konzorciumi partnerek: Esély XXI. KHT, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Projektidőszak: július április 30. Keretösszeg: Ft Tevékenységek: 36 fő látássérült személy európai üzleti asszisztens képzése, tranzit jellegű majd nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatása, részükre pszichoszociális támogatás és hat hónapos utókövetés nyújtása.

II. „Tudás és kompetencia” – Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Azonosító: HEFOP / /4.0 Konzorciumi partner: Cegléd és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete Projektidőszak: június 1-november 30. Keretösszeg: Ft Tevékenységek: látássérült személyekkel foglalkozó szociális szakemberek és önkéntesek (45 fő) képzése és szupervíziós támogatása.

"Új látásmód" projekt: Időtartam: február június 30. Keretösszeg: Ft Főkedvezményezett: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) Konzorciumi partner: "Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely" Alapítvány Projektmenedzser: Fodor Ágnes Pénzügyi vezető: Major János Szakmai vezető: Németh Orsolya

Az "Új látásmód" projekt céljai: - rövid távon a VGYKE korábban megvalósított HEFOP projektjeiben megszerzett tapasztalatok elterjesztése és a kidolgozott módszerek továbbfejlesztése - hosszú távon a vak és gyengénlátó emberek munkaerő-piaci, ezáltal pedig társadalmi re/integrációjának elősegítése, támogatása.

Célterületek, célcsoportok: Közvetlen: - fogyatékosügyi intézmények, civil szervezetek, - szociális szakemberek, - felnőttképző intézmények, -nyílt munkaerő-piac. Közvetett: - vak és gyengénlátó személyek, - a fogyatékosügyi szakma.

Mi az "Új látásmód"? Érzékenység, mivel nagy hangsúlyt helyezünk a programban az érzékenyítésre, a szemléletformálásra, a saját élmények nyújtására. Innováció, mivel új szemléletet és módszereket hozunk be a látássérült emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítésébe. Közös tanulás, mivel látók és látássérültek a projekt megvalósítása során folyamatosan közösen, egymástól tanulunk.

A projekt négy fő pillére: 1. korábbi fogyatékos emberek foglalkoztatását támogató EU-s projektek disszeminációja 2. a fogyatékos emberek munkaerő-piaci re/integrációját támogató mentorok képzése 3. a felnőttképzéssel foglalkozó intézmények tájékoztatása, érzékenyítése információs napok keretében 4. a nyílt munkaerő-piac szemléletének javítása, a látássérült munkavállalók befogadásának elősegítése érzékenyítő tréningprogram révén 5. nyilvánosság, tájékoztatás

1. korábbi fogyatékos emberek foglalkoztatását támogató EU-s projektek disszeminációja Célok: - a korábban EU támogatással megvalósult, fogyatékos emberek munkaerő-piaci reintegrációját támogató programok felkutatása, - ezen projektek eredményeinek átfogó ismertetése, - a projektek eredményeinek esetleges "utókövetése". Tevékenységek: - disszeminációs konferencia megrendezése májusában - tanulmánykötet összeállítása és megjelentetése legalább 500 példányban a megvalósult programokról őszéig.

2. a fogyatékos emberek munkaerő-piaci re/integrációját támogató mentorok képzése Célok: - a "Tudás és kompetencia" projekt keretében megvalósult mentorképzés továbbfejlesztése -újabb szociális szakemberek és önkéntesek felkészítése, - más fogyatékossági csoportokkal foglalkozó résztvevők bevonása Tevékenységek, várt eredmények: - a képzőintézmény kiválasztása, - a korábbi képzés átdolgozása a tapasztalatok és visszajelzések alapján, a tananyag aktualizálása nyarán, - legalább 20 fő bevonása a képzésbe szeptember végéig, - legalább az alábbi modulok lebonyolítása: érzékenyítő-tudatosító tréning, rehabilitációs alapismeretek, mentorképzés, mentorszupervízió, feetback ülések október és április között, - legalább 15 fő sikeresen elvégzi a képzést és tanúsítványt szerez, - a VGYKE legkésőbb tavaszára megszerzi a képzőintézményi FAT akkreditációt.

3. A felnőttképzéssel foglalkozó intézmények tájékoztatása, érzékenyítése információs napok keretében Célok: - a képzőintézmények befogadóvá tétele, - az oktatók érzékenyítése, - a vak és gyengénlátó hallgatók speciális igényeinek ismertetése és a szükséges segédeszközök bemutatása, - a képzésadaptálás alapelveinek megismertetése. Tevékenységek: - képzőintézményi információs fórumok szervezése ősze és tavasza között az ország legalább három régiójában, - a program keretében érzékenyítő foglalkozás, eszközbemutató, valamint szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések lebonyolítása.

4. a nyílt munkaerő-piac szemléletének javítása, a látássérült munkavállalók befogadásának elősegítése érzékenyítő tréningprogram révén Célok: - a nyílt munkaerő-piaci munkáltatók befogadó hozzáállásának erősítése, -az érzékenyítő tréning, mint a fogyatékos személyek munkahelyi befogadását támogató eszköz elterjesztése, -megfelelően képzett látássérült és látó trénerek utánpótlásának biztosítása Tevékenységek: - a "Túloldalról" érzékenyítő tréning adaptálása a munkaerő-piaci integráció helyzetére nyarán és őszén, -"Túloldalról" érzékenyítő tréningek lebonyolítása legalább három csoportban több különböző munkáltató képviselőinek részvételével tavaszán, -legalább három tréningdemonstrációs alkalom biztosítása tavaszán az érdeklődő, de még nem eléggé elkötelezett munkáltatóknak, - a trénerképzés módszertanának kidolgozása nyarán és őszén, - összesen legalább 6 új látó és látássérült tréner kiképzése ősze és tavasza között.

5. Nyilvánosság, tájékoztatás: Célok: - szervezetünk ismertségének növelése, - tevékenységeink, a projekt során elvégzett feladataink széles körű disszeminációja, - figyelemkeltés és megoldási javaslatok nyújtása az érintettek és az érdeklődő szakemberek számára. Tevékenységek: - kötelező, az EU által előírt nyilvánossági elemek alkalmazása: tájékoztató tábla elhelyezése a projekt megvalósulásának helyszínein, az előírt logók és információk elhelyezése minden a projekttel kapcsolatos dokumentumon és felületen, -a VGYKE honlapján a projektnek saját aloldal készítése és üzemeltetése, folyamatos frissítése, - szóróanyagok, reklámtárgyak készíttetése és terjesztése, - nyitó- és zárórendezvény megvalósítása, - sajtótájékoztatók szervezése, sajtóközlemények kiadása.

További információk: Projekt honlap: Köszönöm a figyelmet!