A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések 2009. október 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
Makrogazdasági és részvénypiaci kilátások
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Vállalatfinanszírozás
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Balogh Csaba MNB, Pénzügyi elemzések október 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Az infláció és az inflációs folyamatok
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank,
Gereben Áron és Kiss M. Norbert A bankközi forint/euro kereskedés jellemzői nagyfrekvenciás adatok alapján PÉNZÜGYI PIACOK KONFERENCIA november 8.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Az Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A pénzügyi és gazdasági válságra adott jegybanki válaszok
A mérlegelmezés.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon és Európában Tabák Péter a Pénzügyi stabilitás vezetője Stabilitás Pénztárszövetség – Pénztárkonferencia Siófok, 2008.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
Pannónia CIG Eur Likviditási Alap július 31.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Származtatott termékek és reálopciók
14 év szakmai tapasztalat
A három hónapos betét mennyiségi korlátozásának paraméterei (szerkesztett változat) Elemzői háttérbeszélgetés szeptember 20.
A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztára
Előadás másolata:

A bankközi forintpiacok likviditásának és a bankközi referenciakamatok információtartalmának alakulása MNB, Pénzügyi elemzések október 1.

2 Kiindulási helyzet decemberétől nincsenek forintlikviditási feszültségek a hazai bankközi piacon, de ennek működése azóta sem állt helyre. A hagyományosan likvid egynapos futamidőn is számottevően visszaesett a forgalom. A nemzetközi folyamatokkal ellentétben hazánkban sem a fedezett (pl. repó-) piacok, sem a kamatderivatív piacok (pl. FRA) nem vették át – részlegesen sem - a kieső forgalmat. Az éven belüli fedezetlen bankközi referenciakamatok (BUBOR) információtartalma jelentősen lecsökkent. –Megnehezíti a piaci szereplők kamatvárakozásainak számszerűsítését. –Nem szolgál megfelelő referenciakamatként a vállalati hitelek és a kamatderivatívák árazásához.

3 A hazai bankközi forintpiac forgalmának alakulása A őszén kezdődő bizalmi válság a bankok egymással szembeni limitjeinek csökkenésén keresztül a fedezetlen bankközi forintpiac szűkülését eredményezte. Az értékpapír fedezet mellett nyújtott hitelpiac forgalma eközben nem változott jelentősen – a jogszabályi rendelkezés kedvezőbbé válása ellenére sem. Az FRA piac forgalma szintén alacsony szinten van. Az FX-swap piacra is kiterjedő működési zavarok miatt az sem tudta támogatni a forintlikviditás-kezelést. A bankok egyre nagyobb mértékben támaszkodtak forintlikviditásuk menedzselésében az MNB eszközeire.

4 A bankközi fedezetlen és fedezett együttes forgalom csak ez év második negyedévében emelkedett kismértékben, átmenetileg

5 A kötelező tartalékráta csökkentése és a kamatfolyosó szűkítése is szerepet játszhatott a jegybanki eszközállomány emelkedésében

6 A hazai bankközi forintpiac likviditásának szűkülése a bid-ask szpred tágulásában és az ügyletkötések számának alakulásában tükröződik leginkább

őszétől az egynapos fedezetlen és fedezett ügyletek hozama jól követte a jegybanki alapkamat alakulását. Megnőtt a fedezetlen hitelekért elvárt kamatfelár.

8 Hosszabb futamidejű forintkamatok információtartalma Miért érdekes? –Információ a piaci várakozásokról –Vállalati hitelek és kamatderivatívák alaptermékei A piaci turbulenciák hatására a kockázati prémium a korábbinál magasabb és változékonyabb, így torzul a piaci hozamok információ-tartalma. Bubor esetében kérdés az is, hogy a beadott jegyzések mennyire tükrözik a várakozásokat –Lényegében nincs piaci ügyletkötés a 3 hónapos futamidőn: a kamatjegyzéshez nincs viszonyítási alap.

9 Elvesztette információ-tartalmát a Bubor? Buborral kapcsolatos problémák jelei: –Ugrásszerű változások –A benne tükröződő várakozások elszakadása más referencia- kamatoktól, elemzői felmérésektől A Bubor 2008 végétől lényegében az alapkamat alakulását tükrözi, nem mutatja a piaci szereplők várakozásait.

végétől a BUBOR elszakadt más referencia-kamatoktól, lényegében a jegybanki alapkamat alakulását tükrözi.

11 Év végi jegybanki alapkamatra vonatkozó várakozások

12 Hogyan nézzük az FRA-hozamokat? Alaptermék a Bubor, ami lényegében az alapkamattal egyezik meg. Ebben az esetben is mutatják a várakozásokat, de értelmezésük más:  az ügylet indulásakor érvényes alapkamatra vonatkozó várakozásokat mutatják, nem a futamidő alatti átlagos jegybanki kamatra vonatkozót.

13 A fedezetlen bankközi piaci forgalom visszaesését több esetben a fedezett piac relatív súlyának növekedése kísérte. A fedezetlen bankközi ügyletek információtartalmának csökkenése miatt a kamatvárakozások meghatározásához több jegybank új eszközöket vett figyelembe. – Repó hozamokból számított kamatvárakozás-pálya. – OIS hozamok felhasználásával megállapított kamatvárakozások. Magyarország: A fedezetlen bankközi forintpiac forgalmának és likviditásának szűkülését nem kísérte a repó forgalom emelkedése. Nem alakult ki likvid OIS piac. Nemzetközi tapasztalatok

14 Vitaindító kérdések Hogyan értékelik a fedezetlen bankközi hitel-betét piac jelenlegi forgalmát, likviditását? Hogyan értékelik a BUBOR kamatok szintjét és alakulását, okoz-e bármilyen problémát, hogy a BUBOR-ba nem épülnek be a piaci kamatvárakozások? Milyen esetben/feltételek mellett tudják elképzelni, hogy a BUBOR jegyzések a jelenleginél reálisabb szintre kerüljenek? Milyen esélyét látják, hogy Magyarországon aktív, likviditáskezelési célú repópiac alakuljon ki, illetve milyen szabályozási/intézményi változások szükségesek ehhez? Lenne-e kereslet Magyarországon egy OIS típusú termék iránt, illetve milyen szabályozási/intézményi változások tudnák elősegíteni a kialakulását? Hogyan vélekednek likviditáskezelői szemmel a jegybanki kamatfolyosó jelenlegi szélességéről, a kötelező tartalékráta nagyságáról, illetve a kéthetes MNB-kötvény futamidejéről?