GÖDÖLLŐI HELYI ÉLELMISZER TANÁCS: együttműködés a lokális élelmiszertermelés és -fogyasztás elősegítésére augusztus 30. csütörtök Balázs Bálint Környezeti Társadalomkutatók - ESSRG
Vázlat Helyzetelemzés, kiindulópontok G7 alapértékek, tevékenység Tanulságok
Jelenlegi helyzet Élelmiszer ellátás szocioökonómai szerepe stratégiai / nemzetbiztonsági kérdés, táplálkozás- és élelmiszerpolitika, helyi piacok és kistermelői értékesítés vs városi élelmiszerellátás Környezeti szempontok ÜHG 30%-a az élelmiszerláncból ered Társadalmi egyenlőtlenségek éhezés és elhízás Kulturális változás közvetlen értékesítés, helyi élelmiszer, gasztronómiai forradalom
G7 alapok Pozitív vízió Önkéntes projektszervezet Kommunikációs platform Termelői és fogyasztói adatbázis Kapcsolatépítés három szintje Városvezetés – civilek – élelmiszerellátó környék
Felmérések Fogyasztók igényei Élelmiszer eredete Motivációk Aggodalmak Termelői adatbázis, portrék
Science Cafe rendezvények
munkacsoportok, csatlakozók
Aratófesztivál 2010
Aratófesztivál 2011
Sulispájz verseny
Helyi termelői piac
tanulságok Közösségi kezdeményezés: kulturális értéktöbblet a gazdasági életképességen túl, önszerveződés, függetlenség Élelmiszer demokrácia: helyi élelmiszerről szóló tudás, egyúttal új fogyasztó igények kialakítása, az alternatív a fősodorba kerülhet Közvetítő szerep - esemény alapú promóciók: fesztiválok, kitelepülések, vacsorák – beszélgetés Előnyök hangsúlyozása: helyhez kötött, bizalmi alapú, személyes
Köszönöm a figyelmet! Balázs Bálint Környezeti Társadalomkutatók