Openstack Matics Zoltán 2014.04.10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Virtualizációs technikák
A virtuális munka-környezet
RESTful Web Service tesztelése
Hálózati alapismeretek
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózatok.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
2007 ISP TANFOLYAM ÉSZAKNET, LH COM. USER AUTHENTIKÁCIÓ •MAC – IP •MAC – DHCP •MAC – IP – RADIUS •PPPoE – RADIUS.
1 GTS Szerver Virtualizáció – Ügyvitel a felhőben.
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
- Virtualizációt az asztalra!
Jogában áll belépni?! Détári Gábor, rendszermérnök.
Windows Azure Infrastruktúra és platform a felhőben
Kiszolgáló oldali virtualizáció
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
Vezeték nélküli hálózatok biztonsági megoldásai Készítette Hudac Lóránd (HULRAAI) A Bemutatóban szó lesz: Vezeték nélküli hálózatok felépítése Ezek működtetése.
Az ETR technológia DEXTER Informatikai kft..
4. Gyires Béla Informatikai Nap május 6.1 Márton Ágnes Debreceni Egyetem Informatikai Kar Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék A Virtual.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Előadó: Kárpáti Péter Üzleti folyamatvezérlés nagyvállalati környezetben (BizTalk Server 2004, Office InfoPath 2003 és Windows.
Átállás.
Storage Virtualization Presentation Virtualization Server Virtualization Desktop Virtualization Application Virtualization SYSTEM CENTER.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
SCVMM 2012 – a privát felhőre optimalizálva Szolgáltatások Felhő Telepítés Szerkezeti elemek Hyper-V Bare Metal Provisioning Hyper-V, VMware, Citrix.
Költség hatékony és rugalmas infrastruktúra ami az ismert és meglevő termékeken alapul  Heterogén környezetek támogatása  Folyamat automatizálás  Önkiszolgáló.
Windows Server 2012 Kiadások, licencelés, lehetőségek
Windows Server 2012 R2 Gál Tamás
CommunityCloud Private Cloud Public Cloud Hybrid Clouds Megvalósítás módja Szolgáltatás modell Alapvető jellemzők Közös jellemzők Software as a Service.
2014. július Tóth Nándor, Kecskeméti Főiskola - Informatika Hálózati Csoport Hiba észlelése Hiba észlelése Bejelentés Elfelejtődik Hibakeresés,
A Magyar ClusterGRID projekt Stefán Péter tudományos munkatárs NIIF Iroda
Hálózati alapismeretek
3. előadás.  Apache szerver tudnivalók  Az index.php .htaccess – web-szerverünk beállításai  Konfigurációs állományok  Adatbázis kapcsolódás beállítása.
Fontos információk.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Cloud Computing Tóth Dániel Virtualizációs Technológiák.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Számítási felhők (Cloud computing) Tóth Dániel Virtualizációs.
Windows Server 2008 Távoli elérés – I.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
Magas rendelkezésre állású Hyper-V rendszer építése
Azure Pack Felhő szolgáltatások a Windows Server 2012 R2 segítségével
Storage újdonságok Windows Server 2012 R2 konferencia Kovács Zoltán Architect Microsoft Magyarország Kocsis Attila
Út a felhőbe - Azure IaaS Windows Server 2012 R2 konferencia
Üzleti funkciók a SCOM-ban Somogyi Csaba IT üzemeltetési szakértő Microsoft Magyarország.
Eszköz és identitás kezelés Korlátlan fájl szerver kapacitás Másodlagos adatközpont Korlátlanul skálázódó infrastruktúra Biztonságos DMZ Hibrid adat-
Felhő PC demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
Egy év napórapercmásodperc %99,9%99,99%99,999% Megengedhető kiesés / év 3 nap 15 óra 36 perc8 óra 45 perc 36 mp.52 perc.
Számítógép hálózatok.
Az áttérés teljes művelete 4321 P2P migráció P2C migráció P2V migráció.
Clustered Shared Volumes Menetközbeni tároló hozzáadás / eltávolítás Karbantartás üzemmód SAN migráció clusterezett gépre, gépről Kiterjesztett támogatás.
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
Desktop virtualizáció Microsoft VDI használatával Háló Gyula.
Dynamic Host Configuration Protocol
Tűzfal (firewall).
Tartalom Fizikai vagy virtuális szerveren futó alkalmazások StorSimple Hybrid Storage Array Helyi adatközpont Microsoft Azure StorSimple Virtual Appliance.
Alapszolgáltatások A fájlszerver – milyen tárolókon?
Composable Infrastructure Hogyan váltsunk szemléletet software alapú adatközponti irányba Zeisel Tamás Vezető Presales architect 2016.
Ubuntu Újdonságok, fejlesztések Körünkben az új Trusty Tahr Készítette: Suhajda Katalin Tehetségnap Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél.
© SZTAKI OpenStack telepítése Docker és Ansible alapokon Tenczer Szabolcs MTA SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Networkshop Debrecen,
LPDS és felhő technológia Peter Kacsuk
AZURE RÉGIÓK Szoftver szolgáltatás SaaS Platform szolgáltatás PaaS Infrastruktúra szolgáltatás IaaS.
Tapasztalatok Openstack környezet éles üzemeltetésével
Adatmozgatás az MTA Cloudon Data Avenue segítségével MTA Cloud workshop november 21. Nagy Enikő MTA Cloud csapattag Szoftverfejlesztő.
SDN Software Defined Networking
Mirantis Openstack telepítése egy tesztrendszeren
Openstack-alapú privát felhő üzemeltetés 2017/2018 I. félév SZTE
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Bodor János Erdősi Péter
Előadás másolata:

Openstack Matics Zoltán 2014.04.10

Definíció "Az OpenStack egy infrastruktúra szolgáltatás projekt, egy szabad szoftver, amelyet Apache Licenc alatt bocsájtanak ki. A projektet az OpenStack alapítvány irányítja, egy nonprofit szervezet, amelyet 2012 szeptemberében hoztak létre." (http://hu.wikipedia.org/wiki/OpenStack)

Miért az Openstack? A projekthez több, mint 200 cég csatlakozott, köztük az AMD, a Cannonical, a Cisco, a Dell, az Ericson, a HPP, az IBM, az Intel, a NEC, a Rackspace, a Red Hat, a SuSE, a VMwaree, és a Yahoo! Nagyon széles Hypervisor támogatás https://wiki.openstack.org/wiki/HypervisorSupportMatrix

Hypervisor támogatás Group A Group B Group C Teljes támogatást élveznek Libvirt (KVM) Group B Hyper-V VMware XenServer Group C Egyéb

Huawei Telco cloud

NSN Telco cloud

NFV/SDN NFV: Network Function Virtualization A lényege, hogy virtualizálni lehessen mindazokat a hálózati funkciókat, melyek képesek egy átlagos, ipari szerveren is futni, továbbá ezeket a funkciókat igény szerint lehetséges legyen mozgatni vagy akár installálni. Ez a cloud technológia számos előnyökkel bír, főként a hálózati operátoroknak és vevőiknek: CAPEX and OPEX csökkenés operátori szemszögből (kevesebb áramfogyasztás, kevesebb eszköz) Csökkenti a hálózati szolgáltatások telepítésének idejét Nagyobb flexibilitás Kevesebb kockázattal lehet új innovatív szolgáltatásokat telepíteni. SDN: Software Defined Network Az NFV és az SDN valójában nagyon közeli rokonságban állnak, de mégis függetlenek egymástól. Tehát SDN nélkül is létezhet NFV és fordítva. Menedzsment a fő feladat Inkább egyetemek fejlesztik Van olyan szolgáltató ami mindkettő megoldást alkalmazza OpenFlow protocol

SDN

NFV vs SDN

Openstack Node-ok Compute node Controller node Network node Hypervisor Controller node MGMT, vezérlések Network node Virtual Routers, l2+l3 agents Storage node Block/Object tároló

Openstack alap felépítése

Openstack főbb projektek, szolgáltatások Keystone Glance Cinder Nova Neutron Swift Horizon Heat

Keystone Felhasználói menedzsment. Szolgáltatás katalógus. Nyomon követi a felhasználókat és a jogosultságaikat. Szolgáltatás katalógus. Biztosít egy katalógust az elérhető szolgáltatásokról és az API végpontokról. Minden projekt elemhez kell konfiguráció

Glance Az OpenStack lemezkép szolgáltatásáért felelős a glance applikáció, rajta keresztül tudnak a felhasználok például regisztrálni egy virtuális gép lemezképét. Services: glance-api: Lemezképekkel kapcsolatos API kéréseket fogad. glance-registry: Feladatai közé tartozik például a metadata kinyerése egy lemezképből.

Nova I. Az egész Openstack lelke Pythonban íródott Egy egyszerű concept:

Nova II. Nova-api: Egy olyan service, aminek a legfőbb dolga az, hogy a beérkező kéréseket továbbítsa az OpenStack-hez, például egy instance indítása is egy ilyen. Nova scheduler: Az ütemező választja ki a szervert a kérések teljesítéséhez. Ő fogja kiválasztani, hogy melyik host-ra kerüljön a virtuális gép Nova compute: Compute szolgáltatás Nova network: Hálózati szolgáltatás, DHCP, DNS, és routing a feladatai Nova-objectstore: Fájl tároló service Nova-common: A közös Python library, ami a talppontját képezi az egész OpenStack környezetnek. Nova-cert: A neve is egyértelművé teszi, hogy ez a szolgáltatás a tanusítványokkal foglalkozik és a nova-hoz való authentikációval.

Cinder Block Storage szolgáltatást biztosít Fő feladata: Services: Volume management Services: Cinder API Cinder-volume Cinder-scheduler

Neutron Ahogy a Nova Network komponens, ez a project is képes szoftver alapú hálózat létrehozására Több virtuális hálózat létrehozására, azok összekapcsolására virtuális routerekkel External, Internal network (br-int, br-ext) Floating IP Open vSwitch plugin

Neutron II

Neutron III.

Dashboard Horizon Management Minden project elérhető rajta Egyszerűbb konfigurációk Könnyű kezelhetőség Elérése: $ControllerIP/horizon Alap Ubuntu téma ///Ericsson mást használ

Flavors

Orchestration service Automatizálás szempontjából fontos Template alapú VM-ek létrehozása vagy konfigurációja Services: Heat CLI: heat API-val kommunikál Heat-api: RPC2Engine Heat-api-cfn: AWS RPC2Engine Heat-engine: launch

Egy egyszerű template

Ami kimaradt, de még fontos lehet MySQL RabbitMQ Security group Saját VM létrehozása Virt-manager Qemu VNC

Kérdések

Köszönöm a figyelmet!