Összefoglaló feladatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
Advertisements

7-8.óra: Sejtbiológiai ismeretek
Sejtmag és osztódás.
Alapfogalmak, alapjelenségek
Sejttan.
Sejtalkotók.
Sejtélettan 2011 masszőr évfolyam.
A sejtalkotók és működésük
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
A sejtalkotók felépítése és működése.
A növényi sejt.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A növények teste és életműködése
A SEJT.
A sejt A sejt felépítése, sejtek energia-termelő rendszerei, szintetikus folyamatok és anyag-átalakítások, információátadás-jelzőrendszerek.
Endoszimbionta sejtorganellumok II.
Vezikuláris transzport
Szteroid hormonok.
Testünk építőkövei.
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Nukleusz A sejt információs rendszere
A növények ásványianyag-felvétele
Lizoszóma Enzimek Membrán proteinek Transzport molekulák a membránban
Növénytan Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Eukarióta egysejtűek.
A sejtciklus.
NUKLEINSAVAK MBI®.
Elemi idegjelenségek MBI®.
Speciális működésű sejtek Általában: a soksejtű, szövetes élőlények sejtjei különleges feladatok ellátására módosulnak, vagyis felépítésük megváltozik.
Sejtalkotók és citoplazma
A sejt, sejtalkotók Dr. Szabó Marianne egyetemi adjunktus
Nyitott biologiai rendszerek
Sejtmag és osztódás.
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Növénytan.
Sejtalkotók III..
A sejtalkotók I..
nukleoszómák (eukarióta)
Sejtalkotók, enzimek, sejtciklus
4. óra: Eukarióta egysejtűek
Testünk építőkövei.
Az élővilág legkisebb egységei
Sejttan folytatás.
Sejttan.
Egyed alatti szerveződési szintek
P ÓRUSOK A NÖVÉNYVILÁGBAN Készítette: Kocsis Tünde.
Anyagforgalom a membránokon =
EGY KIS ISMÉTLÉS MI A PROKARIÓTÁK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI ÉLETBEN?
SEJT SZÖVET SZERV SZERVEZET= EGYED sejtfal Golgi-apparátus
2.3. Sejtalkotók (az eukarióta sejtben). Sejthártya (plazmamembrán): Membrán szerkezetű sejtalkotó szerepe: Elválasztja, de egyben össze is köti a sejtet.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Mitokondrium Kloroplasztisz. Nagy energiaátalakítással járó folyamatok Lebontáskor felszabaduló E megkötött fényenergia ATP-ben raktározódik Hasonló felépítés.
Sejtbiológia (összefoglalás) Sejtbiológia fogalma
A sejt mozgási rendszere. Citoszkeleton = Sejtváz Eukarióta sejtplazma fehérjeszálakból álló 3D hálózata (fibrilláris és tubuláris struktúrái) Feladat:
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
EGYSEJTŰ EUKARIÓTÁK APRÓ ÓRIÁSOK.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Sejtciklus Fogalma: Részei: Osztódás
NÖVÉNYSZERVEZETTAN Sejttan és szövettan 1
A sejtes szerveződés.
Lebontó folyamatok.
BAKTÉRIUMOK.
Szervetlen vegyületek
A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Növények világa.
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Egészségügyi ügyvitelszervező szak Bevezető előadás
Elemi idegjelenségek MBI®.
T.:Egyfélemagvúak T.: Kétfélemagvúak T.: Ostorosok
Előadás másolata:

Összefoglaló feladatok Sejttan MBI@

I. Sejtek összehasonlítása Feladat: A táblázat minden üres négyzetét tölts ki; tegyél + jelet, ha az adott sejtben van tegyél – jelet, ha az adott sejtben nem található a megadott sejtalkotó!

Sejtalkotó Növényi sejt Állati sejt Sejtmag Sejtplazma Endoplazmatikus retikulum Mitokondrium Sejtüreg Színtest Golgi-készülék

sejtalkotó Növényi sejt Állati sejt lizoszóma sejtfal sejthártya sejtmaghártya sejtmagvacska

Prokarióta sejt Eukarióta sejt citoplazma maganyag Cirkuláris DNS kromoszómák Sejtfal sejtmag

Prokarióta sejt Eukarióta sejt mitokondrium színtest sejthártya Golgi-készülék Endoplazmatikus retikulum

II. Sejtalkotók és feladataik Melyik sejtalkotót ismered fel az elektronmikroszkópos felvételen? Jelöld be a sejtalkotó részeit! Mi a feladata a sejtben? A sejtalkotón belül hol zajlanak ezek a folyamatok?

2. Melyik sejtalkotót ismered fel az elektronmikroszkópos felvételen? Jelöld be a sejtalkotó részeit! Mi a feladata a sejtben? A sejtalkotón belül hol zajlanak ezek a folyamatok?

3. Melyik sejtalkotót ismered fel az elektronmikroszkópos felvételen? Jelöld be a sejtalkotó részeit! Mi a feladata a sejtben?

4. Melyik sejtalkotót ismered fel az elektronmikroszkópos felvételen? Mi a feladata a sejtben?

A mitózis fázisai mikroszkópi felvételeken

A meiózis mikroszkópi felvételeken

III. Fogalmak Endoszimbionta elmélet Haploid Diploid Poliploid Homológ kromoszómák Rekombináns kromoszómák Kromoszómaszerelvény

IV. Rajzos feladatok Mutasd be a mitózis folyamatát! (rajz, magyarázat, jelentőség) Mutasd be meiózis I. főszakaszát! (rajz, magyarázat, jelentőség) 3. Mutasd be a meiózis II. főszakaszát! 4. Mutasd be a sejtciklust! (rajz, magyarázat)

V. Rövid kifejtős kérdések A sejthártya felépítése, feladatai Az aktív transzport A passzív transzport Membránkapcsolt transzportok (citózisok) 5. A sejtplazma jellemzése, feladatai

Megoldások

I. Sejtek összehasonlítása Feladat: A táblázat minden üres négyzetét tölts ki; tegyél + jelet, ha az adott sejtben van tegyél – jelet, ha az adott sejtben nem található a megadott sejtalkotó!

Sejtalkotó Növényi sejt Állati sejt Sejtmag + Sejtplazma Endoplazmatikus retikulum Mitokondrium Sejtüreg - Színtest Golgi-készülék

sejtalkotó Növényi sejt Állati sejt lizoszóma + sejtfal - sejthártya sejtmaghártya sejtmagvacska

Prokarióta sejt Eukarióta sejt citoplazma + maganyag Cirkuláris DNS - kromoszómák Sejtfal + vagy - sejtmag

Prokarióta sejt Eukarióta sejt mitokondrium - + színtest + vagy - sejthártya Golgi-készülék Endoplazmatikus retikulum

II. Sejtalkotók és feladataik 1. Ez a mitokondrium. részei: külső membrán, belső membrán, plazmaállomány feladata: citromsavciklus és a terminális oxidáció (a sejt energiatermelő központja) A terminális ox. a belső membránban, a citromsavciklus a plazmaállományában zajlik. Külső membrán Belső membrán Plazmaállomány

2. Ez a színtest (kloroplasztisz). Részei: Külső membrán, belső membrán, plazmaállomány, gránumok Feladata: fotoszintézis (fényszakasz, sötétszakasz) helye A fényszakasz a gránumok membránján, a sötétszakasz a plazmaállományban zajlik. Gránumok Belső membrán Plazmaállomány Külső membrán

3. Ez a sejtmag( nukleusz, karion) Részei: maghártya, magplazma, sejtmagvacska, kromatinállomány Feladatai: a sejtműködés irányítása, szabályozása az öröklődés A riboszómák képzése (sejtmagvacskában) Sejtmaghártya Kromatinállomány Sejtavacska (nukleólusz) Magplazma

4. Ez a Golgi-készülék. Feladata: a sejt transzportfolyamatainak központja (szétválogatás, a fehérjék módosítása) A golgi-készülék zsákocskái Lizoszómák és egyéb transzport-hólyagocskák (vezikulumok)

III. Fogalmak Endoszimbionta elmélet Haploid Diploid Poliploid Homológ kromoszómák Rekombináns kromoszómák Kromoszómaszerelvény Deffiniciókat lásd a füzetedben!

IV. Rajzos feladatok Mutasd be a mitózis folyamatát! (rajz, magyarázat, jelentőség) Mutasd be meiózis I. főszakaszát! (rajz, magyarázat, jelentőség) 3. Mutasd be a meiózis II. főszakaszát! 4. Mutasd be a sejtciklust! (rajz, magyarázat) Ide a Lénárd könyv nem jó!!!!!! Lásd a kiadott ábrát és a füzetedet!

V. Rövid kifejtős kérdések A sejthártya felépítése, feladatai folydékmembrán modell (rajz) foszfatidokból álló kettősréteg (kifelé poláris, befelé az apoláris rész), melyben membránfehérjék „úsznak” membránfehérjék: transzportfehérjék, receptorfehérjék markerfehérjék (jelölőfehérjék) lehetnek Feladatai: elhatárolás anyag- és információáramlás biztosítása jelölés-felismerés

2. Az aktív transzport A koncentrációkülönbséggel ellentétes irányban zajlik Ezért energia(ATP)-igényes transzportfolyamat Kell hozzá szállítófehérje (transzportfehérje) Rajzot ld. füzetben vagy könyvben

3. A Passzív transzport A koncentrációviszonyoknak megfelelő irányban zajlik Energia ezért nem kell hozzá Fajtái: Diffúzió: def. lásd első anyagrészben; így mennek át a membránon: O2, CO2, monoszacharidok, aminosavak, szteroid hormonok stb. Ozmózis: def. lásd első anyagrészben; így a víz halad át a membránon Csatornás diffúzió: a sethártyában lévő csatornákon át történik az anyagáramlás, a koncentrációviszonyoknak megfelelően Így halad át pl. a káliumion, kloridion.

4. Membránhoz kapcsolt transzportok Makromolekulák felvétele történik így. (endocitózis) Folyadékfelvétel: pinocitózis szilárd anyag felvétel: fagocitózis Ezek az anyagok membránba csomagolva kerülnek be a sejtbe. A sejtben ezek a hólyagocskák egyesülnek a lizoszómákkal, melyekben emésztőenzimek vannak. (Az enzimek lebontják a makromolekulákat alkotóelemeikre.) A hólyagból az értékes anyagok (monoszacharidok, aminosavak stb) diffúzióval a sejtplazmába jutnak. A maradék (bomlástermékek) a sejtből exocitózissal kiürül. Rajzot ld. a füzetben vagy a könyvben

5. A sejtplazma Jellemzése: Vizes közeg Benne: ionok (Na+, K+, Cl- stb) Kis szerves molekulák (monoszacharidok, aminosavak stb) Fehérjék: Enzimek, mert a biokémiai folyamatok egy része itt zajlik Struktúrfehérjék (citoskeleton, sejtváz): Feladata: sejtalak meghatározása, a sejt mozgásai és sejtalkotók mozgatása Egyéb: pl. riboszómák, zsírok, keményítő

A sejtplazma…. Feladatai: Alapállomány (sejtváz) Anyag-átalakító rendszer (enzimek) Mozgatás (sejtváz) Fehérjeszintézis (riboszómák) Raktározás (keményítő, zsír)