Nevelőszülőnek jelentkezők - 2010 Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat Kiss Máté – Kovács Szilvia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csuhaj Andrea Programvezető
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban

Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Vélemények a tehetségről
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
A háború és a modern fegyveres erő
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
7. Házi feladat megoldása
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Előadás másolata:

Nevelőszülőnek jelentkezők Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat Kiss Máté – Kovács Szilvia

A kutatás előzményei  Kiindulópont  Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ – Országos Módszertani Nevelőszülői Hálózat – nevelőszülői hálózatok országos találkozója  Előkészületek, kutatási terv

A kutatás célja  Elsődleges cél: nevelőszülőknek jelentkezők vizsgálata  február február 1.  Önkéntesség  Általánosíthatóság  Másodlagos cél: a nevelőszülői hálózatok mindennapi gyakorlatának feltérképezése

Mérőeszköz kiválasztása  Kérdőív  Kialakítása a nevelőszülői hálózatokkal közösen  Környezettanulmány lefedése  Egyszerűbb kérdésekkel indul  Elsősorban zárt kérdések, adott válaszlehetőségek  Nevek, kódszámok (leválasztható előlap)  Érvényes válaszok (nem tudja, nem válaszolt)  Működtetői adatlap  Működtetőn ként 1  Zárt és nyitott kérdések

A teszthelyzet  A jelentkezőhöz szóló kérdések  Első személyes beszélgetés keretében  Jelentkező lakásán  A kérdező rögzíti a válaszokat  Az adott hálózat munkatársaihoz szóló (ellenőrző, kiegészítő) kérdések  Előzőtől eltérő helyszínen, egyedül  Próbakérdezés, mérőeszköz tesztelése

Felkészítés  Koordinátorok kijelölése  január 11.:  A kutatási terv ismertetése  Kérdőív bemutatása  Kutatási eszközök (kérdőív, kitöltési útmutató, kódkártyák, rögzítési táblázatok) átadása  Koordinátor: információ, felügyelet, működtetői adatlap, adatküldés

Mintavétel  Cél adott időszakban a lehető legnagyobb adatbázis létrehozása  Teljes körű adatgyűjtés  Eltérő elemszámok  Eltérő eljárásrendek

A kutatás által vizsgált dimenziók a jelentkezők esetében  Személyes adatok (környezettanulmányhoz)  Demográfiai jellemzők  Egészségi állapot  Lakás/lakókörnyezet jellemzői  Társadalmi státusz (iskolai végzettség, vagyoni helyzet)  Szülői kompetenciák, szokások  Motivációk  Tájékozottság  Jövőkép

A kutatás által vizsgált dimenziók a nevelőszülői hálózatok esetében  Az eljárás fő elemei, azok sorrendje  Az eljárás hatásköre  A képzés költsége  A tanfolyam jellemzői  A jelentkezők létszáma  Alkalmazott adatlapok, űrlapok

A kutatás dilemmái  Mintavétel – reprezentativitás  Mérőeszköz – zárt kérdések  Teszthelyzet – megfelelési kényszer

A kutatási eredmények elemzése  Adatok – excel tábla  Gyakorisági eloszlások kérdésenként  Kereszttáblák azonos típusú kérdéseknél  Likert-skálák esetében átlagok

Résztvevő hálózatok  13+1 hálózat  állami, civil, egyházi és határon túli  eltérő elemszám 

Első elemzés I. A nevelőszülői hálózatok eljárásrendje II. A jelentkezők jellemzői III. A jelentkezők motivációi, preferenciái, attitűdjei és jövőképük Célja: visszajelzés, a kutatási kérdés megválaszolása, további irányok meghatározása

Eljárásrend Tájékoztatás A környezettanulmány időpontja Szükséges igazolások Tréning és Képzés Térítési díj

Jellemzők (alapadatok) Nem nő 95 % – férfi 5 % Családi állapot párkapcsolatban él 77% - egyedülálló 23% Életkor éves 10%, éves 35% éves 44%, 50 felett 11% Nemzetiség 10% cigány, 1% német

Jellemzők (iskolai végzettség)

Jellemzők (gazdasági aktivitás) Gazdaságilag aktív állásban van 93% alkalmi munkából él 7% Gazdaságilag inaktív 50% otthon van gyermekkel 23% nyugdíjas,leszázalékolt, rokkantnyugdíjas

Jellemzők (lakáskörülmények) Település típusa Épület típusa Lakás - komfortfokozata - mérete

Preferenciák

 Mennyire tartja elképzelhetőnek, hogy befogadjon…?  Nem  Életkor  Különleges helyzetben lévő  A jelentkezőtől eltérő  Betegséggel -, fogyatékkal élő  Speciális ismereteket igénylő

lányfiú Mindenképpen el tudja képzelni 70%54% El tudja képzelni22%31% Nehezen tudja elképzelni 2%6% Elképzelhetetlen3%5% NT+NV3%4% Preferencia - NEM

0 - 3 évesóvodás- korú 6 – 10 éves 11 – 14 éves 14 – 18 éves Minden- képpen 51%59%45%13%5% El tudja képzelni 22%29% 21%10% Nehezen tudja elképzelni 11%4%12%30%23% Elképzel- hetetlen 11%4%9%30%56% NT+NV6%4%5%6% Preferencia - Életkor

testvérpárt ill. kettőnél több testvért örökbefogadás ra váró gyermeket fiatalkorú lányt várandósan és/vagy gyermekével Mindenképpen el tudja képzelni 50%29%4% El tudja képzelni34%33%9% Nehezen tudja elképzelni 5%15%17% Elképzelhetetlen7%18%68% NT+NV4%5%2% Preferencia – KÜLÖNLEGES HELYZETBEN LÉVŐ

vallásúbőrszínűnemzeti- ségű állam- polgársá gú etnikumú Minden- képpen el tudja képzelni 48%35%34%31%29% El tudja képzelni 41%37% 45%33% Nehezen tudja elképzelni 5%14%12%7%15% Elképzel- hetetlen 2%9%11%12%18% NT+NV4%5%6%5% Preferencia – A JELENTKEZŐTŐL ELTÉRŐ …

krónikus betegség- gel küzdő látás-hallás sérült értelmi sérült testi fogyatékkal élő Minden- képpen el tudja képzelni 14%11%6% El tudja képzelni 33%26%24%16% Nehezen tudja elképzelni 28%31%26%31% Elképzel- hetetlen 19%26%38%41% NT+NV6% Preferencia – BETEGSÉGGEL, FOGYATÉKKAL ÉLŐ

bántalmazotttanulási zavarral küzdő beilleszkedési zavarral küzdő Mindenképpen el tudja képzelni 34%17%15% El tudja képzelni53%54%48% Nehezen tudja elképzelni 4%16%15% Elképzelhetetlen5%8%15% NT+NV4%5%7% Preferencia – SPECIÁLIS ISMERETEKET IGÉNYLŐ

Motivációk  Mekkora szerepet játszott a jelentkezésében…?  Mintakövetés  Élettörténet  Gyermekéhez fűződő  + örökbefogadói  Megélhetési forrás  Társadalmi hasznosság, segítségnyújtás

A településen más is vállal nevelőszülőséget. A környezetében elismert tevékenység a nevelőszülőség. Egyértelműen18%17% Részben20%23% Inkább nem6%8% Semmilyen50%43% NT+NV6%9% Motiváció – MINTAKÖVETÉS

Maga is gyermekvédelmi gondoskodásban nőtt fel. Maga is nevelőszülőknél nőtt fel. Egyértelműen1,8%2,1% Részben0,4% Inkább nem0,7% Semmilyen89,8%90,5% NT+NV7,4%6,6% Motiváció – ÉLETTÖRTÉNET

gyermekének szeretne testvért gyermekei felnőttek nem lehet saját gyermeke gyermekét elvesztette Egyértelműen25%21%7%2% Részben23%19%9%- Inkább nem9%3%1% Semmilyen38%53%78%89% NT+NV5%4%5%8% Motiváció – GYERMEKÉHEZ FŰZŐDŐ

Jelenlegi munkalehetősége bizonytalan A nevelőszülői díjazás fontos jövedelemforrás Egyértelműen7%2% Részben12%11% Inkább nem9%13% Semmilyen68%69% NT+NV4%5% Motiváció – MEGÉLHETÉSI FORRÁS

Szeretne segíteni nehéz sorsú gyerekeken. Szeretne a társadalom számára hasznos lenni. Egyértelműen90%65% Részben6%21% Inkább nem1%5% Semmilyen1%6% NT+NV2%3% Motiváció – TÁRSADALMI HASZNOSSÁG, SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Azért kerülnek gyermekek gyermekvédelmi gondoskodásba, mert szüleik… Inkább egyetért  elhagyják, elhanyagolják őket  durvák, agresszívek  nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani gyermeküknek  alkoholisták, drogosok  hajléktalanok  meghaltak  híján vannak szülői készségeknek, képességeknek  betegek Inkább nem ért egyet  tudatlanok, alacsony képzettségűek ZÁRT KÉRDÉSEK ALAPJÁN

Azt a szülőt, akinek gyermeke gyermekvédelmi gondoskodásba kerül … Teljes mértékben egyetért  Támogatni kell tanácsokkal Inkább nem ért egyet  Segíteni kell anyagilag  El kell venni az összes gyermekét  Meg kell büntetni Egyáltalán nem ért egyet  Nem szabad engedni, hogy látogassa gyermekét ZÁRT KÉRDÉSEK ALAPJÁN

Nevelési attitűd  Hogyan nevelték, mire büszke, mi bántotta.  Mit tart értéknek, eredménynek.  Milyen módszereket használ különböző korú gyermekek nevelése esetén. NYITOTT KÉRDÉSEK ALAPJÁN

Jólléte  Közérzet, kapcsolatok  Jövőkép (5 fokú skálán)  Az ország gazdasági helyzete (3,2)  Az emberek életszínvonala (3,1)  Az ön személyes helyzete (3,6)

Az adatok további elemzési lehetőségei  Jövedelemforrás  Település infrastruktúrája  Lakásfelszereltsége  Káros szenvedélyek  További elemzési módszerek

Lehetséges további irányok  Ami kimaradt:  Milyen elképzelései vannak a nevelőszülőségről  Hogyan képzeli saját nevelőszülői „karrierjét”  Eljárásrendek egységesítése vagy a különbözőségek meghatározása  Hálózati szintű elemzés  Kiből nem lett / lett nevelőszülő  Rövid- közép- és hosszú távú után követés