EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Educatio digitális tartalomszolgáltatási projektjei XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető.
Advertisements

A látvány-csapatsportágak támogatásához kapcsolódó társasági adó kedvezmény szeptember 16. Hadas Ildikó mob:
Kórházak – könyvtár nélkül ?
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Országos Orvosi Könyvtárak szeptember 19. Helyzetkép és elmélkedés Hován Lászlóné (OIT) Deák Valéria (OOI)
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
MOKSZ és a Semmelweis Egyetem kari / tanszéki könyvtáros értekezlet, Korszerű könyvtári szolgáltatások tanszéki, klinikai vetülete Áncsán Gizella.
Stratégiai tervezés.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Teljes szövegű folyóiratok managementje Kozák Rózsa Internet könyvtáros Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Elektronikus források (E-resources) adminisztrációja november 12. Szabó- Kulcsár Kornélia.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
KIEGÉSZÍTŐ KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK MINDAZ, AMI KÍVÜL ESIK AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FOGALMÁN.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
EISZ Fórum Október 14.. Szakmai háttér 1. Nyomtatott + elektronikus előfizetés (p+e) 2. elektronikus tartalmak előfizetése (e-only) 3. elektronikus.
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
KMOP-4.2.1/B „Interdiszciplináris, innovatív kutatási irányok és az ipari kooperáció infrastrukturális hátterének fejlesztése, valamint új.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Változások az EISZ projektben Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető szeptember 18.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Orvosi kiadványok-üzleti modellek Tartalom STM (Scientific, Technical, Medical) Főbb piaci szereplők Üzleti modellek Papp Zoltán szerkesztőségigazgató.
Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.
Csehország Szlovákia Magyarország Lengyelország Kína
Könyvtári pillanatkép 2012.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Magyar Tudományos Művek Tára
EBSCO Information Services
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes

EISZ nemzeti program A 1079/2012. (III. 28.) sz. kormányhatározat biztosítja a jogi és pénzügyi hátteret a működéshez A kutatási infrastruktúra fontos eleme Országos szintű szerzeményezés/beszerzés Csak elektronikus tartalmakra terjed ki A könyvtár falain kívül is elérhető szolgáltatás – bár a távoli elérés még várat magára

A régi új EISZ működtetése •Jogi és pénzügyi háttér biztosítása •Infrastruktúra kiépítése •Szervezeti keretek létrehozása •Adminisztráció, kommunikáció, kapcsolatok, marketing, PR •Szakmai trendek, szakmai szempontok érvényesítése

Mit szerzünk be? •Folyóirat csomagokat •Kivételes esetben egyedi folyóiratokat •Bibliográfiai adatbázisokat •Faktografikus műveket

Kik az előfizetői kör tagjai? Felsőoktatási intézmények és szakkönyvtáraik; Non-profit kutatóhelyek és szakkönyvtáraik; Oktatással, kutatással foglalkozó egyéb intézmények és szakkönyvtáraik; Az EBSCOhost adatbázisok esetében közkönyvtárak is.

A csatlakozás feltételei •kormányzati vagy akadémiai státusz igazolása •a jelentkezés határidőig történő benyújtása – a tárgyévet megelőző III. né. végéig •az igények pontos megjelölése •önrész fizetés vállalása

Mit jelent a nemzeti licenc? •Hazai, non-profit kutatással és felsőoktatással foglalkozó intézmények számára biztosítja az elérést •Határon túli intézmények is csatlakozhatnak •Ha csak néhány intézmény igényel egy adatbázist, de azok lefedik az adott tudományterületet, akkor azt nemzeti licenc útján szerezzük be

Csak elektronikus tartalmat! Teljes szövegű folyóirat csomagok esetében •Nyomtatott + elektronikus •Csak elektronikus tartalmak Nincs folyóirat-előfizetési kötelezettség! A folyóirat-rendelések teljesen elkülönülnek a licenc szerződéstől, de ha a kiadó DDP árat kínál, akkor ezt a tényt a licenc szerződés tartalmazza.

Mennyi időre érdemes szerződni? 1 éves szerződés - sok adminisztráció, kedvezmény nem jár vele; 2 éves szerződés - járható út, ha van elég fedezet; 3 éves szerződés - optimális lenne a kedvezmények szempontjából, de nincs kötelezettség vállaló; 3 évnél hosszabb szerződést nem kötünk, mert gyorsan változik a piac és nincs kötelezettség vállaló.

EISZ tartalmak Az alapprogram adatbázisai és csomagjai + EBSCO A TÁMOP program adatbázisai Kérdés, hogy a TÁMOP csomagok hogyan élnek tovább 2013-tól?

Szolgáltatás •Célunk, hogy a felhasználó egységes EISZ rendszert használjon és ne érzékelje az alapprogram és a TÁMOP program szerinti széttagoltságot. •Biztosítjuk az EISZ honlap és a blog közötti átjárhatóságot. •Egységes szolgáltatás, egységes arculat. •A TÁMOP adatbázisok esetében a fenntartási kötelezettség biztosítása kérdéses.

Szerződés szerinti szolgáltatás •Könyvtárközi kölcsönzés/ dokumentumszolgáltatás; •Archiválási jog; •Statisztikai adatszolgáltatás; •Tájékoztatás, információ nyújtás; •Oktatási, képzési programok szervezése.

Hozzáférés •Képernyőn való megjelenítés •Letöltés •Másolás •Oktatási-kutatási célra való felhasználás •Fair use – a felhasználás lehetőségeiről és korlátairól tájékoztatni kell a felhasználókat

A hozzáférés változásai Nemzetközi trendek követése •Nyílt hozzáférés (OA) és a licenc szerződések •Kiadói kezdeményezések (Elsevier UK példaOA arany út; Springer creative commons) •Kutatói kezdeményezések •Könyvtári/Intézményi összefogás a kiadói monopóliumok megfékezésére (LIBER könyvtári közös fellépés, ICOLC stb.)

Köszönöm a figyelmet ! dr. Téglási Ágnes