Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

A pedagógiai kutatás módszertana
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Rangszám statisztikák
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Feladat Egy új kísérleti készítmény hatását szeretnék vizsgálni egereken. 5 féle dózist adnak be 5 vizsgált egérnek, de nem sikerült mindegyik egérnek.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Összefüggés vizsgálatok
Mérési pontosság (hőmérő)
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. (SPSS: p.,
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. A diszkriminanciaanalízis (DSC, DISCRIMINANT) /{ DA, MDA }/ csoportok közti különbségek (különbözőségek),
III. előadás.
A középérték mérőszámai
Növényökológia terepgyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b.
Dr. Gombos Tímea SE, III.sz. Belgyógyászati Klinika
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
Nemparaméteres próbák
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
STATISZTIKA II. 6. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
7. Csoportok és változók sztochasztikus összehasonlítása (összehasonlítások ordinális függő változók esetén)
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 18. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis vizsgálat (2)
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Többváltozós adatelemzés
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Lineáris regresszió.
Adatleírás.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
A számítógépes elemzés alapjai
A számítógépes elemzés alapjai
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
II. előadás.
Gazdaságstatisztika konzultáció
Bevezetés a kvantitatív kutatásba
Paraméteres és nem paraméteres próbák alkalmazása több csoport összehasonlítására folytonos változók esetén Dr. Gombos Tímea.
Nemparaméteres próbák
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
Területi egyenlőtlenségek grafikus ábrázolása: Lorenz-görbe
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
Előadás másolata:

Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék

•Vizsgálataink egyik leggyakoribb kérdése, hogy van-e különbség/változás a kapott eredmények között? •Két átlag különbségének vizsgálatára a t-próbák szolgálnak. (egymintás és kétmintás) A nullhipotézis mindkét esetben azonos: •„nincs lényeges különbség az átlagok között”. •Másképpen: „az átlagok különbsége=0”

•Az egymintás t-próba önkontrollos vizsgálatoknál használható, amikor ugyanazon vizsgálati személyek két mérésből származó adatait hasonlítjuk össze. (Azaz gyakorlatilag egy mintánk van.) •Az eljárást páros t-próbának is nevezik angol nyelvterületen, a „párosítható/függő minták” („dependent samples”) megkülönböztetése miatt. Kemény és mtsai (2005)* a bal- és jobblábas cipők kopása kapcsán mutatnak rá példát (i.m p. ). A lényeg azonos: ténylegesen egy mintánk van, azonos elemszám mellett ugyanazon vizsgálati személyek két, lényegileg azonosnak tekinthető paramétere mentén vizsgáljuk az átlagok különbözőségét. •* Kemény S.-Deák A.-Komka K.- Vágó E. (2005): Statisztikai elemzés a STATISTICA programmal. Műegyetemi Kiadó, Bp.

•Az egymintás t-próba alapképlete rendkívül egyszerű: •t= differencia átlaga/differencia átlag hibája •A statisztika szabadságfoka (n-1)

•A Statistica program két lehetőséget kínál az egymintás t-próba kiszámítására attól függően, hogy a két adatsor differenciáját, különbségét tartalmazza-e az adatbázis ( természetesen ezt a különbséget bármikor képezhetjük új változóként ): •az első esetben a két adatsort képviselő „eredeti” változókat kell kijelölni a számításhoz (ez a páros t-próbának is nevezett eljárás, „összetartozó”, „függő” minták esetére) ; •a második esetben eleve a differenciát képviselő változót kell egymagában kijelölni a számításhoz.

•A kétmintás t-próba két különböző csoport, két független minta („independent samples/groups”) átlagainak összehasonlítására szolgál. •A statisztika szabadságfoka: (n 1 +n 2 -2) •Az eljárás elvi előfeltétele a szórások statisztikai egyformasága, amit F-próbával ellenőrzünk. Az eljárás csak akkor alkalmazható, ha az F-próba eredménye nem szignifikáns (F= s 1 2 / s 2 2 ). Ellenkező esetben közelítő t-próbaként az úgynevezett d-próba számítható, ami az „eredeti” eljáráshoz képest kevésbé „érzékeny”. (Kisebb t értéket ad, a szabadságfok is kisebb és törtszám.) •A Statistica-ban kiszámítását az Options menüben külön kell kérni („Test /w separate variance estimates”)!

•A kétmintás t-próba is a két átlag különbségének kiszámításával kezdődik. A kapott t érték előjele csak azt mutatja, hogy melyik átlag a nagyobb. Ha a másodiknak kijelölt változó átlaga a számszerűen nagyobb, akkor t értéke negatív lesz. Az előjelnek azonban ezen túlmenően semmilyen szerepe és jelentése sincs (ellentétben pl. a korrelációval vagy regresszióval, ahol az előjel nagyon is határozott jelentéssel bír).

•A t-próba kifejezetten két átlag összehasonlítására szolgál. Amennyiben több átlagot is össze kívánunk hasonlítani egymással, nem szabad „halmozni” a t-próbákat. Ez az első fajú statisztikai hiba nagyarányú és ellenőrizhetetlen növekedésével járhat! •Több átlag / több csoport (minta) átlagának összehasonlítására a varianciaanalízis szolgál.

•Fábián Gy. – Zsidegh M.: A testnevelési és sporttudományos kutatások módszertana, p. •Fájl: ergo.sta

Kétmintás t-próba Egymintás t-próba

A tankönyvi példa:

•Tankönyvi példa a kétmintás t-próbához.

•A következőkben egy példa szerepel a közelítő t-próbára („d-próba”). (aláhúzással és félkövér kiemeléssel jelezve a vonatkozó értékeket) •A Statistica-ban kiszámításához az Options menüben be kell jelölni a négyzetet a „Test /w separate variance estimates” megnevezésű opciónál.

The End of t-tests