A fiatalok tudástőkéje 2004.. Iskolázottsági szintek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Felvételi tájékoztató
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Kétharmad, háromnegyed, négyötöd: mindenki olvas újságot
Kutatások a nyelvtanulásról Beszéli-e Ön a következő nyelveket, és ha igen milyen szinten? A közoktatásban tanuló diákok szüleinek százalékában.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
ECDL vizsgák lehetőségei az alapoktatásban. Módszerek és taneszközök Módszer: Az az eszközrendszer, mely a kitűzött célok eléréséhez vezet. (Segít a cél.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A tételek eljuttatása az iskolákba
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
TÓPARTI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A évi ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS eredményei A felmérés időpontja: május 29.
SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
szakmérnök hallgatók számára
1. 2 A jövő fiatal vállalkozója 2008 A Dreher Sörgyárak Zrt. pályázata a vállalkozó szellemű és kreatív diákok számára „Valósítsd meg álmaid vállalkozását!”
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Szülői értekezlet Kurucz Imre NRC Piackutató Online közösségek a gyermeknevelés szolgálatában.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Felnőttoktatási tájékoztatója
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakközépiskola
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
DARUS a gyermekekért.
Angol nyelvi tagozat.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Előadás másolata:

A fiatalok tudástőkéje 2004.

Iskolázottsági szintek

Iskolázottsági szintek nemek szerint, évesek

Iskolázottsági szintek lakóhely szerint, évesek

Osztály önmeghatározások iskolázottság szerint

Mennyire tart Ön a munkanélküliségtől? - iskolázottság szerint

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? Mennyire fontosak az alábbiak az Ön szakmai karrierjében? (a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások körében)

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri?  Elég nagy a munkaerőpiac, általában találunk olyat, akinek megvan a szükséges nyelvtudása.  A jelentkezők fele nem rendelkezik a megfelelő nyelvtudással.  Felső és középvezetői pozíciókba nem lehet eljutni nyelvtudás nélkül.  Gyakorlatilag mindenhol tárgyalóképes angol nyelvtudást várunk el, nagyon kevés a kivétellel. A többi nyelv ismerete legfeljebb előnyt jelent.  Minden más nyelv kiváltható az angollal, fordítva ez nem igaz.

Melyik nyelv a leghasznosabb? És melyik a legszebb? a közoktatásban tanulók százalékában

Nyelvtudás a éves fiatalok körében

A legalább elég jól idegen nyelven beszélők arányai

Milyen nyelvvizsgával rendelkezik? évesek

Milyen nyelvvizsgával rendelkezel? felvételizni szándékozó középiskolások

Kívánsz-e a jövőben nyelvvizsgát tenni?

5. évf.8. évf.11. évf.tanárok Beszélni tudok az emberekkel, ha elutazunk valahova Jó munkahelyet szerezhetek majd magamnak Plussz pontszámokat hoz a felvételi vizsgán Külföldi fiúkkal/lányokkal is tudok barátkozni, randizni Megértem a számítógépes játékok szövegeit Elmehetek majd külföldre is dolgozni Meg tudok nézni nem szinkronizált filmeket is El tudom olvasni a külföldi web-oldalakat is Chat-elni tudok külföldiekkel is az interneten Tovább tanulhatok majd külföldön is Élhetek majd külföldön is.* Megértem kedvenc dalszövegeimet El tudom olvasni a külföldi újságokat, magazinokat Nyári munkát tudok vállalni külföldön.*24299 Eredetiben olvashatom kedvenc könyveimet A nyelvtanulás motívumai a diákok és tanáraik szerint

nem tanul nyelvet81% iskolában tanul10% magántanárnál tanul6% tanfolyamon tanul4% egy helyen tanul13% több helyen tanul6% Nyelvtanulás a évesek körében

költenek rá % átlag (eFt) taneszközök (füzetek, tollak, ceruzák stb.)9913 tankönyvek9523 kötelező iskolai felszerelések, ruhák9219 osztálykirándulások, iskolai rendezvények, bulik9115 sportfelszerelések, sporteszközök4218 iskolai-, iskolán kívüli sporttanfolyamok, egyesületi díjak stb.3917 külön nyelvórák, magán nyelvtanár2840 egyéb (nem sport vagy nyelv) különórák, korrepetálások2621 Magyarországon a közoktatás elvileg ingyenes, de minden szülő tudja, hogy a gyerekek taníttatása rengeteg pénzbe kerül. Önök hány ezer forintot fordítottak, fordítanak ebben a tanévben, a legidősebb közoktatásban tanuló gyerekükre a következők kapcsán?

A külön nyelvórára pénzt költők aránya a szülő iskolai végzettsége szerint

Mennyire fontosak az Ön életében? 1. faktor: értelmiségi célokfaktor-súlymérleg-index diploma0,90+18 pont egynél több diploma0,78-42 pont állandó tanulás, önképzés0,77+32 pont egy vagy több világnyelv ismerete0,75+18 pont általános műveltség0,64+55 pont 2. faktor: vállalkozói célokfaktor-súlymérleg-index kezdőtőke egy vállalkozás elindításához0,84+28 pont pénzügyi ismeretek0,68+13 pont jogosítvány0,58+47 pont magas szintű számítógépes ismeretek0,56+13 pont Mennyire fontosak az Ön életében?

értelmiségi célokvállalkozói célok átlag+8 pont+25 pont negatív faktor-érték40%22% nulla körüli faktor-érték14%12% pozitív faktor-érték46%66%

Az értelmiségi- és a vállalkozói célok faktor-skálák átlagai

Internet használat19-29 évesek felvételizni szándékozók nem használja52%5% munkahelyén, tanulóhelyén24%55% otthon18%42% egyéb helyen16%11% naponta15%23% hetente többször17%35% ritkábban16%34%

73% információgyűjtés tanuláshoz, munkához69% tájékozódás a napi hírekről57% játék51% zene letöltés36% chat36% szoftver letöltés29% játék letöltés27% ügyintézés13% online vásárlás5% Mire használja? – az Internet használók százalékában

A „komoly” Internet használók aránya

EU tervek19-29 évesek felvételizni szándékozók nem kíván külföldön tanulni81%50% rövid idejű külföldi tanulás12%36% hosszabb idejű külföldi tanulás7%14% nem kíván külföldön dolgozni46%36% rövid idejű külföldi munka28%32% hosszabb idejű külföldi munka26%32%

EU tervek és a nyelvtudáselég jól tud nem kíván külföldön tanulni28% rövid idejű külföldi tanulás61% hosszabb idejű külföldi tanulás61% nem kíván külföldön dolgozni29% rövid idejű külföldi munka38% hosszabb idejű külföldi munka40%

Marketing Centrum - Országos Piackutató Intézet 1055 Budapest Szent István krt.17. Tel: Elérhetőségünk