KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EREDMÉNYEK ÉS TERVEK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN AZ OKTATÁSIGAZGATÁS TERÜLETÉN Lengvárszky Attila oktatási igazgató Pécsi Tudományegyetem.
Advertisements

IKT = információs és kommunikációs technológia
Kórházak – könyvtár nélkül ?
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
2.0 Informatikus-e a könyvtáros?. Nehézségek: • informatikushiány a könyvtárakban • egyetemi oktatás hiányosságai: – bölcsész szemlélet – informatikaoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
E ÖTVÖS L ORÁND T UDOMÁNYEGYETEM B ÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI K AR K ÖNYVTÁR - ÉS I NFORMÁCIÓTUDOMÁNYI I NTÉZET.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Széchenyi István Egyetem, Győr
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában

Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése SZTE Mérnöki Kar – Moszkvai krt. 9 Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A JaDoX, mint repozitórium szoftver a közgyűjteményi informatikában JaDoX 3 Monguz Portál24 Monguz Kft. Mazula Zoltán.
Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK

Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása

Z. Karvalics László „funkcionalitás kérdése a döntően meghatározó t.i., hogy milyen folyamatban, milyen termék előállításakor vagy szolgáltatás nyújtásakor, hol és milyen értékhozzáadás történik.”

… és hol vannak ebben a rendszerben a könyvtárak? Feladat Találjanak mindenhová könyvtári példát.  1. interkonnektivitás- és interakció biztosítása – ………………  2. korábban nem létező információs és tudásobjektumok előállítása – ………………………..  3. feldolgozó rendszerek input-oldalának folyamatos ellátása tartalommal – ……………………….  4. a létrejött tudásjavak „elosztása”, az információk célba juttatása, a feldolgozásnak és „kimeneteinek”, a disszeminációnak a segítése – ………………………………..  5. Információ- és tudásműveletek végzése, szimbólum manipuláció, információs rendszerek működtetése  6. A (vezetői) fejekben előidézett változás, a gondolkodási folyamatok módosítása és facilitációja – ……………………

… és hol vannak ebben a rendszerben a könyvtárak? Néhány példa 1. interkonnektivitás- és interakció biztosítása - közösségi oldal, blog, tudásportál stb. működtetése 2. korábban nem létező információs és tudásobjektumok előállítása – bibliográfiák, adatbázisok készítése, wikik, blogok, honlapok üzemeltetése; 3. feldolgozó rendszerek input-oldalának folyamatos ellátása tartalommal – a közhasznú, közérdekű és üzleti információszolgáltatás, a szakirodalmi tájékoztatás. 4. a létrejött tudásjavak „elosztása”, az információk célba juttatása, a feldolgozásnak és „kimeneteinek”, a disszeminációnak a segítése – ezek a tevékenységek a könyvtárak alapfunkciói; 5. Az információ- és tudásműveletek végzése, szimbólum manipuláció, információs rendszerek működtetése – a könyvtári dokumentumok feldolgozása, a szolgáltatások biztosítása. 6. a (vezetői) fejekben előidézett változás, a gondolkodási folyamatok módosítása és facilitációja – a könyvtárak szolgáltatásaikkal, rendezvényeikkel, tanfolyamaikkal és a civil szférával való együttműködés során – reményeink szerint – valóban változást idéznek elő a helyi közösség tagjainak gondolkodásában.

Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai MTA Információtechnológiai Alapítvány, A társadalmi tudástranszfer modern eszközei Tudásmenedzsment és tudástranszfer a 21. századi könyvtárban

Könyvtárak és a tudás „forrásának” kapcsolata  Ember – tudás kodifikáció – könyv, folyóirat, nem hagyományos dokumentumok – könyvtár ezek őrzése, feldolgozás, szolgáltatása (adat és információ tárolása) – felhasználó – benne tudássá válhat  A tudás kodifikálása és terjesztése egyre egyszerűbben megoldható  A deklaratív és explicit elemek elsajátítása könnyebben megvalósítható, míg a procedurális, folyamatokban „tárolt”, legtöbb esetben tacit tudás átadása, befogadása és hasznosulása már sokkal nehezebben megoldható.

Könyvtárak és a tudás „forrásának” kapcsolata  A könyvtáraknak nem csak aszinkron és főként az explicit tudás átadási folyamatát (pl. könyvek, folyóiratok biztosítása) kell segítenie, hanem a szemtől-szembeni, személyes kommunikáció révén a tacit tudás közvetítését is.  Ez megvalósulhat a könyvtári tanfolyamokon, előadásokon, gyakorlati bemutatókon, kézműves foglalkozásokon vagy a tudás megosztását inspiráló és lehetővé tevő helyszínek és terek biztosításával.  explicit tudás tárolása és közvetítése, mind a tacit tudás átadásának lehetősége - könyvtárak tudásközpontok vagy tudásmenedzsment központok.

LKMC, Libraries as Knowledge Management Centers

Könyvtárak mint tudásmenedzsment központok PÉLDÁK digitális referenszkönyvek, online adatbázisok, hírportálok, e-folyóiratok, e-könyvek Könyvtáros, mint IT mentor PÉLDÁK digitális referenszkönyvek, online adatbázisok, hírportálok, e-folyóiratok, e-könyvek Könyvtáros, mint IT mentor Kevin Parker, Philip Nitse Kay Flowers Szolgáltatások kis- és középvállalatok számára

Tudásközpontok mindenhol …  Természettudományi Múzeum Dokumentációs és Informatikai Tudásközpontja,  óbudai Árpád Gimnázium könyvtára,  a Budapest Bank Nyrt. Tudásközpont Könyvtár.  A tudásközpont kifejezés igen változatos felhasználása (Lakhatási tudásközpont, Szent László Tudásközpont, Hallás Tudásközpont, Járműipari Tudásközpont, Globális Nevelés Tudásközpont)

Tudásközpontok mindenhol … Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Az intézmény tudásközpont szerepe – jelenleg – az egyetemhez, az egyetemi kutatóközpontokhoz, kutatási innovációs programok, valamint egyetemi oktatási tantermek és hallgatói szolgáltatói központ befogadáshoz kötődik.

Feladatok 1.Keresés „Knowledge management centre/center” and library szavakkal. 2.A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont szolgáltatásainak feltérképezése. Mitől tudásközpont?

Ajánlott irodalom 1. Z. Karvalics László gazdaság felosztása Z. Karvalics: Információs és tudásszolgáltatások: honnan hová? Szolgáltatások világa / szerk. Hetesi Erzsébet, Majó Zoltán, Lukovics Mihály. – Szeged: JATEPress,2009. – p. < vilaga/informaciohttp:// vilaga/informacio 2. Az információs társadalom tudástranszfer innovatív módjai MTA Információtechnológiai Alapítvány, p.< 3. Tóth Máté Könyvtárak a szemantikus web világában. In: Tudományos és műszaki tájékoztatás sz. 415.p Parker, K. R. – Nitse, P. S. – Flowers, K. A.: Libraries as knowledge management centers. Library Management Journal -- Special Issue on Digital Libraries in the Knowledge Era: Knowledge Management and Semantic Web Technology, 2005 Vol. 26, No. 4/5, p. 5. Kiszl Péter: Rendszerváltás a könyvtárakban – közkönyvtárak a gazdasági információk közvetítésében. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, sz. 181.p Kiszl Péter: Hogyan tovább? – Üzleti információszolgáltatás a magyarországi könyvtárakban. In:Tudományos és Műszaki Tájékoztatás sz. 378.p. 7. Fischerné Dárdai Ágnes: A tudás értelmezése könyvtári környezetben. In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, sz p