Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

19. modul A kör és részei.
2005. október 7..
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Egyenes egyenlete a síkban
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
A háromszög elemi geometriája és a terület
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Pénzügyi alapszámítások
Kamatszámítás.
MATEMATIKA ÉRETTSÉGI Közép szint.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2005. november 11..
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A térfogat és az űrtartalom mérése
Poliéderek térfogata 3. modul.
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Thalész tétel és alkalmazása
Statisztika Érettségi feladatok
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Programozás C# - ban Feladatsorok.
Thalész tétel és alkalmazása
Pitagorasz tétele.
Félévi típus feladatok
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A háromszög elemi geometriája és a terület
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Felvételi feladatok 8. osztályosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika dolgozat 8.évfolyam.
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Valószínűségszámítás
A lineáris függvény NULLAHELYE GYAKORLÁS
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
A konvex sokszögek kerülete és területe
XIX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
A kamatszámítás módszereinek elméleti összefüggései
Kúpszerű testek.
Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete március 6-10.
Statisztika Érettségi feladatok
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Milyen matematikai fogalmak szerepeltek az előadásban?
Statisztika Érettségi feladatok
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
Tanórán kívül lehet kicsit több
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára 2007. február 1. M-2 feladatlap

1. Határozd meg a k, l és m értékét, ha k = egy derékszögű háromszög legnagyobb szögének mérőszáma fokokban k = ………. l = ………. m = ………. Számítsd ki az n = ……….

1. Határozd meg a k, l és m értékét, ha k = egy derékszögű háromszög legnagyobb szögének mérőszáma fokokban k = 90 (1 pont) l = - 6 (1 pont) m = 6 (1 pont) Számítsd ki az n = 0 (2 pont) A d) rész 2 pontja akkor is jár, ha rossz k, l vagy m értéket kapott, de ezekkel helyesen számolt a behelyettesítésnél.

2. Ilonka néni öt, egymás melletti ágyás közül kettőbe salátát (S), háromba paprikát (P) szeretne ültetni úgy, hogy két szomszédos ágyásba ne kerüljön saláta. Például: Keresd meg a megadott példától eltérő és a feltételeknek megfelelő összes Lehetséges beültetést! Írd be az alábbi ábrákba a saláta (S) és a paprika (P) betűjelét! (Lehet, hogy több ábra van, mint ahány különböző eset.)

2. Ilonka néni öt, egymás melletti ágyás közül kettőbe salátát (S), háromba paprikát (P) szeretne ültetni úgy, hogy két szomszédos ágyásba ne kerüljön saláta. Például: Keresd meg a megadott példától eltérő és a feltételeknek megfelelő összes Lehetséges beültetést! Írd be az alábbi ábrákba a saláta (S) és a paprika (P) betűjelét! (Lehet, hogy több ábra van, mint ahány különböző eset.) Minden különböző, a példától eltérő helyes elrendezés 1 pont. legfeljebb 5 pont

3. A nekeresdi gimnázium 9. b osztályában a tanulók negyede bejáró, harmadrésze kollégista, 15-en pedig Nekeresden laknak (tehát nem bejárók és nem kollégisták). a) Az osztály hányad részét alkotják a bejárók és a kollégisták összesen? …… 1 pont b) Mennyi a kollégisták és a bejárók számának az aránya? ……….. 4 : 3 1 pont c) Hány tanulója van a nekeresdi gimnázium 9. b osztályának? ……….. 36 2 pont

4. A grafikon a benzin egész forintokban megadott, literenkénti árának egy éves alakulását mutatja. Hány hónapban volt a benzin ára 272 forintnál magasabb? 8 hónapban 1 pont b) Hány forint volt a legmagasabb és a legalacsonyabb ár különbsége? 42 Ft 1 pont c) Mennyivel kellett többet fizetni 25 liter benzinért októberben, mint márciusban? 250 Ft-tal 1 pont d) Hány Ft volt a benzin átlagos ára a nyári hónapokban (június, július, augusztus)? Az átlag helyes kiszámítási módja (1 pont), 295 Ft (1 pont) összesen 2 pont Ha az átlag helyes, és nem írja fel a törtet, akkor is jár a 2 pont.

5. Gabi egy perselybe gyűjtötte a vásárláskor visszakapott kétforintosokat és ötforintosokat. Karácsony előtt összeszámolta a persely tartalmát. Az összegyűjtött 157 darab pénzérme értéke 503 forint volt. Hány kétforintos és hány ötforintos volt a perselyben? Írd le a megoldás menetét is! Helyes összefüggés a kétféle pénzérme darabszáma között. Pl.: x és 157 –x 1 pont b) Helyes összefüggés a kétféle pénzérme értéke között. Pl.: 2x és 5(157–x) c) Az egyik fajta pénzérme darabszámának pontos megadása (94 vagy 63) 2 pont d) A másik fajta pénzérme darabszámának megadása (63 vagy 94)

6. Az ábrán látható ABCD négyzet 6 cm oldalhosszúságú. a) Mekkora az ABCD négyzet területe? ................................. 36 cm2 1 pont b) Mekkora az ADF háromszög területe? .............................. 9 cm2 1 pont c) Mekkora az ABE háromszög területe? ............................... 6 cm2 1 pont d) Mekkora az AEBF négyszög területe? ................................ 12 cm2 2 pont

7. Zsófi iskolai szekrényén egyszerű számkombinációs lakat van, de sajnos elfelejtette a lakat kódját. Először csak arra emlékezett, hogy a kód olyan háromjegyű szám, amiben a 2, 3, 4 számok mindegyike pontosan egyszer szerepel. a) Hány kombinációt kellene kipróbálnia, hogy biztosan ki tudja nyitni a lakatot? 6-ot 1 pont b) Mielőtt a próbálgatásnak nekilátott volna, eszébe jutott, hogy a háromjegyű kódszám a fenti feltételek mellett még páros is. Ennek ismeretében hány kombinációt kellene kipróbálnia, hogy biztosan ki tudja nyitni a lakatot? 4-et 2 pont c) Tovább gondolkozva még arra is visszaemlékezett, hogy nem csak páros, hanem néggyel is osztható a háromjegyű kódszám. Így legfeljebb hány kombinációt kell kipróbálnia, hogy biztosan ki tudja nyitni a lakatot? 2-t 2 pont

8. Tegyél ∗ jelet a táblázat megfelelő rovataiba!

8. Tegyél ∗ jelet a táblázat megfelelő rovataiba! Minden helyes megoldásért 1-1 pont jár. legfeljebb 4 pont.

9. Egy 2 cm élhosszúságú tömör kockának az egyik lapjára ráragasztottunk egy 1 cm élhosszúságú kockát az ábra szerint. a) A keletkezett testnek hány éle van? ……….. 21 2 pont b) A keletkezett testnek hány lapja van? ……….. 9 1 pont c) Hány cm3 a keletkezett test térfogata? ……….. 9 1 pont d) Hány cm2 a keletkezett test felszíne? ……….. 28 2 pont

10. Két bank különböző ajánlatot ad a kétéves lekötött betétekre 10. Két bank különböző ajánlatot ad a kétéves lekötött betétekre. Az Aranybank egy év leteltével 10% kamattal megnöveli a betétet, majd ennek a megnövelt összegnek a 10%-át számolja hozzá a második év végén kamatként. A Boldogságbank egyszerűen a betét 120%-át fizeti ki a két év leteltével. Aladár 500 eurót helyezett el az Aranybankban kétéves lekötésre. Béla a Boldogságbankban helyezett el egy összeget szintén kétéves lekötésre. A két év elteltével 960 euró volt a számláján. a) Hány eurót helyezett el a bankban Béla? ……….. 800-at 2 pont b) Hány euró volt Aladár számláján egy év múlva? ……….. 550 1 pont c) Hány euró volt Aladár számláján a második év végén? ……….. 605 1 pont Ha a b) részben rossz értéket kapott, és azzal helyesen számolt tovább, akkor is jár az 1 pont. d) Az Aranybank a két évre lekötött betétekre összességében hány százalék kamatot ad? ……….. 21%-ot 2 pont Ha helyes módszerrel számolt, de nem jutott jó eredményhez, akkor 1 pont adható.