A befektetési bank helye a bankrendszerben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A törvényekről:  „Alkotmányban”  tájékozódási és a kulturális értékekhez való hozzáférés szabadsága  A tájékoztatás, a média és a (mindenféle) sajtó.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Toma Pál Budapest, március 28.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Költségvetési (fiskális) politika
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Tomka Béla A magyar bankrendszer fejlődésének sajátosságai nemzetközi összehasonlításban,
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági pénzügyek
A magyar bankpiac jellemzői és az OTP
Az Európai Unió.
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Államháztartási alapismeretek
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
A bankok kialakulásának folyamata
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A bankrendszer.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
Gazdasági rendszerek.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Gazdaságpolitika 4. ea..
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Dr. habil. Joób Márk, c. egyetemi tanár
Előadás másolata:

A befektetési bank helye a bankrendszerben

Kétszintű bankrendszerben a monetáris és a fiskális irányítás elválik egymástól. A központi bank feladata a monetáris irányítás, kiemelten az ország törvényes fizetőeszközének védelmével. A fiskális politikát a kormány irányítja a költségvetésen, állami szerepvállaláson keresztül.

Elméletek Adam Smith liberalizmusa, az állami beavatkozás teljes elutasítása, a piac önszabályozásának előtérbe helyezése. 1929. évi gazdasági válság → szélsőséges politikai erők Keynes elméletén alapult, hogy Amerikában a válságra új gazdaságpolitikával válaszoltak → improduktív ágazatok fejlesztése

A pénzintézetek típusai Magyarországon az 1987-es áttéréssel a Jegybank mellett döntően kereskedelmi bankok jöttek létre. Másik fontos banktípus a közérdekű pénzintézetek csoportja. Feladatuk olyan tevékenység végzése, amelynek kockázata a szokásosnál jóval nagyobb. Fontos gazdaságpolitikai célok eléréséhez járulnak hozzá. Harmadik csoport a helyi önkormányzati, lakossági szervezésű pénzintézetek. Az MFB Rt., mint általában a befektetési és fejlesztési bankok, a közérdekű pénzintézetek csoportjába tartozik.

Nemzetközi befektetési banki irányzatok Angolszász Szétválasztja a kereskedelmi banki és az értékpapír-piaci műveleteket. Univerzális /német modell/ A bankok és a pénzintézetek korlátozásokkal jelenhetnek meg az értékpapír-piacon. A magyar bankrendszer az univerzalitásra törekszik.

Egy nemzeti fejlesztési bank gazdaságpolitikai indoklása A német Kreditanstalt für Wiederaufbau /KfW/ példája

KfW megalakulása: 1948. Feladata: a dollár forrásokból befektetési és fejlesztési hitelek nyújtása. A II. VH utáni németországi feladatok sokban hasonlítottak azokra a feladatokra, amelyek előtt a Közép- és Kelet-Európa néhány országa áll. Németország előnye volt, hogy nem létezett tulajdoni kérdés. Az újraegyesítés után a bank ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a közép-kelet-európai országok. Modelljellegű: külön törvény szabályozza működését nem hatóság, nem lép fel állami jogokkal tulajdonosai a kormány és a szövetségi tartományok, kizárólag állami részesedésű

Feladatai: a gazdaság támogatása befektetési hitelekkel és exporttámogatással fejlesztési segélyek kivitelezése állami tulajdon privatizálásához befektetési hitel nyújtása A bank előnyei: nem fizet hozamot és osztalékot a nyereséget az állam nem vonja el, a bankban marad nem fizet adót Ellenőrzése szigorúbb, mint más pénzintézeté.

A magyar bankrendszer kialakulása A Magyar Fejlesztési Bank szerepe a bankrendszer különböző fejlődési szakaszaiban

A bankrendszer fejlődésének szakaszai A növekedés időszaka /1987-91/ Extenzív fejlődés: a bankok száma nőtt, a szolgáltatások köre bővült. Bankok nyeresége folyamatosan nőtt, de ez látszatnyereség volt. Nem kellett a kétes követelésekre céltartalékot képezni. A magas fajlagos nyereség elhagyta a bankokat. 1991: Magyar Befektetési és Fejlesztési Rt. alakulása (feladatai!) → 1991. évi PIT

Konszolidációs periódus /1992-94/ reálgazdaság problémái bankcsődök állami intézkedések szükségessége lehetőségek: privatizáció, konszolidáció konszolidáció szakaszai MBFB Rt. megalakulása és feladatai a bankkonszolidációban (1993-96)

Stabilizáció /1995-96/ bankpiac koncentrációja csökkent a piaci szereplők száma a verseny kiéleződött MFB Rt. megalakulása 1996. évi CXII. tv. alapján 1997. január 1-től