Pénzügyi alapismeretek NKI, 2012. március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Európai Unió 3. Monetáris politika
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Közös Monetáris Politika
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Elméleti és gazdaságpolitikai tanulságok és teendők – öt évvel a krízis után Treasury Klub konferencia Budapest, május 29. Bod Péter Ákos
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Az Európai Unió monetáris integrációja Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Gazdasági és Monetáris Unió december 1.. Tudnivalók a vizsgához: Vizsgatételek elérhetőek: ekg.doc.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
Államadósság és állampapírpiac
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A betétbiztosítás.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Makrogazdasági fejlődések a közelmúltban (1)  Infláció (a fogyasztói árak mutatóival kifejezve) Éves ráta  4,87% (2006.
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
MONETÁRIS POLITIKA ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A monetáris unió intézményrendszere és működése
Fordulatok után / fordulatok előtt
KÖZPONTI BANKOK.
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem

Értelmezést, kommentárt igénylő pénzügyi kérdések •A pénz világa kalkulatív jellegű, mégis előfordulnak költséges tévedések, ésszerűtlen optimizmusok és depressziók, válságok - miért? Lásd: aszimmetrikus információ, nyájszellem, hazardírozás, mániák és pánikok: a pénzügyi piacok valósága •A pénzügyi közvetítőrendszer elemei (bankok, tőzsde, lízing, biztosítás) és ezek állami felügyelete: mit lehet tenni a kockázat mérséklésére? •A pénzpolitika intézményei, eszközei. Miért és mire jó a jegybanki függetlenség? Akkor miért van annyi ellentmondás körülötte? •Az euró, az euróövezet és egy sor európai állam pénzügyi állapota: mi van válságban? •A magyar gazdaság pénzügyi nyitottsága, a pénzintézeti rendszer tulajdoni háttere és piaci szerkezete – vitatott ügyeink sora •Üzletelés más országok valutájában – tanulságok a kockázatokról a mi svájci frank- ügyünk kapcsán

A pénzügyi zavarok okai, szokásos gyógymódjai Okok  Aszimmetrikus informáltság  Kontraszelekció (adverse selection)  Hazardírozás, erkölcsi kockázat (moral hazard)  Csordaszellem (herd behaviour) Megoldás állami részvétellel  kimentés közpénzből csődből (bail out)  bevonás (magántőkék bekényszerítése – bail in)  A jegybank mint végső hitelező

A periférián és a felemelkedő piacokon további gondok mutatkoznak •Árfolyamdilemmák: rögzíteni vagy lebegtetni vagy köztes megoldást keresni – bizonytalanság és kockázatok forrása •Intézményi hitelességi gondok: gyenge fiskális fegyelem, gyenge társadalmi adótudatosság és –morál; elégtelen jegybanki hitelesség •Minőségbe menekülés (flight into quality): a dollár, arany, svájci frank erősödik •A tőke nyájszelleme; a tőkepiaci szereplők rövid távú racionalitása itt még több bajt okozhat – tőkék ki- és beáramlása •A kockázat-besorolás problémái (rating): súlyosbítják a bajt

A jegybankok ügye •Két- vagy több rendeltetésű jegybankok - pl. FED •Az európai jegybanki modell (a ‘Bundesbank mintája): belső értékállóság. Az államháztartás közvetlen finanszírozásának tilalma. •A jegybanki függetlenség és az inflációs ráta összefüggései. A jegybank monetáris függetlenségének biztosítékai. •MNB versus kormány 1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja. (2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől. 2. § Az MNB elnöke az Országgyűlésnek beszámolási kötelezettséggel tartozik. az 3. § (1) Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. (2) Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökkel támogatja a Kormány gazdaságpolitikáját.

Válság az eurózónában, de kinek a válsága: az euróé? Európáé? Néhány európai országé? •Az euró árfolyama keveset gyengült a dollárhoz képest; az EUR stabil valuta •A közös európai fizetőeszköz nem inflációs •Az EUR tartalékvaluta, szükség van rá Ami válságba került: az európai periféria néhány országának államháztartása vagy bankrendszere

A gondokat nagy késéssel fedezte fel a tőkepiac, majd pánikolt a 10 éves állampapír-hozamok alakulása a német hozamokhoz képest

A bankszektort nálunk (és a térségben) a külföldi tőke dominálja

A bankszektor hitel-betét aránya

A forint árfolyamának kalandos alakulása