XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia június 6-7. Veszprém

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése
Advertisements

Lean klub Budapest. Szabályismertetés 1.Kötetlen öltözék 2.Reklámmentesség 3.Tegeződés.
PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN, AVAGY A „MAGAS-ISKOLA”
Szolnok Damjanich János Múzeum – Látogatóbarát fejlesztése
A HELYSZÍNI LENYOMATOS TECHNIKA KITERJESZTETT ALKALMAZÁSA
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Jób Viktor Rába Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető
Seminar on Lyophilization Seminar on Lyophilization Budapest, Hungary
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Beszállítói EBK események
Villamos ívhegesztés.
SALES EU-INDOOR Kft. Cégbemutatkozó.
Fűtéskorszerűsítési projektek energetikai befektetővel Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2012 Budapest, Szigeti László – Energetikai szaktanácsadó.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
A GYÁRTÓMŰBEN HASZNÁLT FŐBB GYÁRTÓBERENDEZÉSEK (1)
Polietilén gázvezetékek hegesztett kötéseinek jellemző meghibásodásai Műanyagvizsgáló Laboratórium Kasik Zoltán szeptember 16.
Térfogatkompenzátor NA300-as csonk átmeneti varratának elemzése
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Járműfenntartás I. I. előadás
Állam munkavédelmi feladatai
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Távhővezetékek csapadékvíz elleni gazdaságos és tartós szigetelése
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Péczely Csaba A.A. Stádium Kft.
Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata
A szálgyártási technológia hatása a bazaltszálak
E NERGETIKAI NAGYBERENDEZÉSEK MIKROSZERKEZET VIZSGÁLATA D R. G ÉMES G YÖRGY A NDRÁS AIB-V INCOTTE H UNGARY K FT. 6. AGY 2012.június Hotel Aquarell,
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Kedves csoptársak, az alábbi néhány kép egy üzem karbantartási munkái során készültek. Talán azok számára lesz érdekesebb, akik nem találkoztak még hőcserélőkkel.
Hegesztés Bevezetés.
SZOFVERCENTRUM. Szimulációs WorkShop – Miskolc-Tapolca, június 3-4. Miskolci Egyetem Mechanikai és Mechanikai Technológiai TanszékSZOFTVERCENTRUM.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
AZ UTÓFESZÍTÉS ÚJ FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Szakmaválasztás 2010 szülői értekezlet feb.02.
MeFTIR alkalmazás kivitelezőket érintő aspektusai
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
Mikrobiológiai kontroll a légtechnikai rendszerekben
CCD spektrométerek szerepe ma
Vállalkozói menedzsment program 2008 Előadó: Attila Vincze Petrolszolg Kft. Beszerzés és értékesítés kiemelt vezető.
A technológia, a gépesítés és a készülék rendszerszemléletű tervezése
KOMPLEX FOGLALKOZTATÁS Elv Munka nélkül nincs jövedelem Cél Mindenki dolgozzon Eredmény 200 ember dolgozik, nincs munkanélküli Tudjuk, mit.
15. Ön egy távközlési vállalkozás építési ellenőre
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
LÉZER FEJLESZTÉS, GYÁRTÁS ÉS BÉRMUNKAVÉGZÉS A LASRAM KFT.-NÉL
Kúszási üregképződés – regeneráló hőkezelés
Csővezetékek.
Hegeszthetőségi vizsgálatok Technológiai vizsgálatok
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Acélöntvények javítóhegesztése
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Az EN szerinti tanúsítások tapasztalatai
A hegesztés előkészítése
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
PENTSTAR SERVICE KFT. EBK különdíj 2014 TVK győztese EBK vezető – Károlyi Róbert.
2016 Nagyleállás előtti vállalkozói fórum Viszóczki István Tiszaújváros.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Senior műanyag fröccsöntő gépbeállító
Járműfenntartás I. I. előadás
Mérnöki Szolgáltató Kft. Cégbemutató
okl. hegesztő szakmérnök TÜV Rheinland InterCert Kft.
Előadás másolata:

XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém

XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém Bevezetés PRAKTIKÁK AZ OLAJIPARI KARBANTARTÁSBAN 2, AVAGY „EGY HŐCSERÉLŐ IS LEHET NYŰGÖS” XXIII. Nemzetközi Karbantartási Konferencia 2011. június 6-7. Veszprém Előadó: Sóti Csaba Társszerző: Ottenberger Tamás Szaló Zoltán

Cégadatok Tulajdoni viszony: Petrolszolg Kft. ->100 %-os MOL Slovnaft MaO ZRt. ->100 %-os Slovnaft A két cég alkotja az úgynevezett SSC-t Single Service Company Egyszerviz Cég a karbantartási tevékenységek elvégzésére Egy közös felső vezetéssel.

Cégadatok Százhalombatta Bratislava Tiszaújváros Hajdúszoboszló Zalaegerszeg Gellénháza Kiskunhalas Algyő

Fő tevékenységek Gépész, műszerész irányítástechnika, villamos, diagnosztikai, biztonságtechnikai és szakipari munkák: Karbantartás, Javítás, Felújítás, Technológiai kivitelezés, Engineering szolgáltatás.

Gyakorlati példa Napi rutinfeladatok Üzemleálláshoz kötött feladatok Havária meghibásodások DCL6 E101 kazán Elázott

Gyakorlati példa Kazán jellemzői A Kemencében kénhidrogén és ammóniás gáz elégetése történik oxigénszegény környezetben. Ezek az üzemben keletkező a technológiai rendszeren már nem alkalmazható elegyek. Végtermék: Reaktorgáz (füst) Folyékony kén Hő -> gőz 45 bar, 350 oC

kénhidrogén és ammóniás gáz Szerkezeti elemek Égőtér Víztartály Hőhasznosító Gőz kénhidrogén és ammóniás gáz Reaktorgáz Folyékony kén

Hibafeltárás Falazatbontás Tisztítás Vizsgálat

Hibavizsgálat Az F DCL6 üzem H-101/E-101- jelű gőzhevítő kazánja meghibásodott, égőtere vízzel telt föl. Csőlyukadás illetve csőrögzítés tömörtelensége lehet az ok, mivel csak az E-101-j. túlhevítőből juthat víz az égőtérbe. Az üzem leállása, kiszakaszolása (blindelés) után, a készülék nyitását követően a kötegfal hővédő falazatát és kerámia védőcsöveket eltávolítva bebizonyosodott, hogy a falazattartó tüskék és a csővégek ”elégtek”. A csövek az eredeti terv szerint 5 mm-re lógtak ki a kötegfalból, így a csővégek sarokvarratai is elfogytak és már nem biztosították a tömörséget. A berendezést az üzemelési helyén a szűk geometriai méretek és a csövek befeszülése miatt nem lehetett átcsövezni, ezért a berendezést nagyobb mértékben meg kellett bontani.

Hibafeltárás

Hibafeltárás

Hibafeltárás

Előkészítés Mivel már üzemelt berendezésről van szó, ezért kiemelten fontos a felületek előkészítése. A magas hőmérsékletű üzemelés és a folyamatgáz nagy kéntartalma miatt a csőkötegfal felülete erősen szennyezett, kénnel, revével, salakanyagokkal borított. A kiemelt és átcsövezésre kerülő, illetve a bennmaradó kötegfal felületeket ezért több lépésben, alaposan, ellenőrzött módon tisztítani, előkészíteni kell  állványépítése gőzölés, szemcseszórás, homlokfelületek- és élek előkészítése köszörüléssel, a felületi rétegek kéntartalmának kimelegítése (550-600ºC), végleges előkészítés köszörüléssel, élek térfogati vizsgálata ultrahanggal (a régi varratból esetlegesen bennmaradt hibák feltárására), javítások, kontrollvizsgálatok elkészítése, alátétlemez hegesztése a becsúsztatott kötegfalra, beállítás, illesztés, fűzés , hőkezelő paplanok felszerelése, ponyvázás. 

Hibatípus / intézkedés Régi varratból maradt térfogati jellegű hibák, a gyári varratot az él-előkészítés során ki kell munkálni, a leélezett éleket hegesztés előtt UT térfogati vizsgálattal ellenőrizni kell, Alátétlemez elválása, Az alátétlemezt 100 mm-enként 50 mm-es fűzővarratokkal kell felhelyezni, A csőköteg behúzását görgőkön kell végezni,

Hibatípus / intézkedés Méreteltérések, éleltolódás,hegesztés előtt a kötegfalak beállítását és rögzítését ellenőrizni kell, a rétegközi hőmérsékletet mérni kell és be kell tartani, Térfogati jellegű varrathibák (salak és gázzárványok, kötéshibák), a hegesztés környezetét le kell ponyvázni, A hegesztés során megfelelően kiszárított hozaganyagot lehet felhasználni hőntartó tegezből, A sorok között salakolni, megfelelően tisztítani kell, A rétegek között vissza kell köszörülni.

Hibatípus / intézkedés A csőköteg préselt csővégeinek kilazulása. (a homlokvarrat behegesztése során túl közel van a szélső csősor a varrathoz) a rétegközi hőmérsékletet mérni kell és be kell tartani, az előmelegítés és hőkezelés során a le- és felfűtési sebességektől eltérni nem lehet.

Méretek Emelés mindösszesen: 42 t Emelési magasság: 20 m Emelőgép: 350 tonnás daru Gépészeti munkaóra: 4.000 óra 3 műszakos munkarendben Helyszíni munkavégzés: 8 nap

Munkaszervezés Petrolszolg saját + alvállalkozók

Javítási technológia Kibontás

Bontási szint meghatározása Hibafeltárás Bontási szint meghatározása 4. 1. 3. 2.

Javítási technológia Áttelepítés (útakadály)

Javítási technológia Áttelepítés 1.

Javítási technológia Fordítókamra levágás 2.

Javítási technológia Köteg kihúzás 3-4.

Javítási technológia Csővég (varrat) lemarás Kicsövezés Régi varrat hiba

Javítási technológia

Javítási technológia Csőhegesztés 141 Ø48,3 x 5,1 632 db

Csővég illesztés kézi maróval Javítási technológia Csővég illesztés kézi maróval

Javítási technológia Csőköteg betolás, sátrazás „A menyasszony”

Javítási technológia Köpeny hegesztés 141 / 111

Javítási technológia Kötegfal hegesztés 141 / 111

Javítási technológia Kötegfal hegesztés 141 / 111

Javítási technológia Üzemi helyszíni varrat

Javítási technológia Előmelegítés 200°C Hőkezelés: 610°C

Javítási technológia Miért pont 141/111 ? Hátránya: nem termelékeny Kitüntetett jelentősége van a kis hőbevitelnek a hőcserélő csövek préselésének kilazulása érdekében, Az alkalmazott hegesztő-gárda karbantartásban bír nagy tapasztalattal, tehát a ”helyszíni” hegesztési feladatoknál alkalmazott 141-es és 111-es eljárásokban van napi gyakorlata, A mobil hőkezelő berendezések alkalmazást a készülék körülményes mozgathatósága és a rövid határidő indokolta.

Utómunkálatok Falazat Hőálló kerámia filc RÉGI ÚJ Hőálló kerámia filc Kerámia védőcső (kúpos ->cserélhető)

Siker Utómunkálatok A tervezett határidő előtt egy nappal átadva Vizsgálatok VT, UT, PT, RT, nyomáspróba Falazás Dokumentálás A tervezett határidő előtt egy nappal átadva Siker

Azóta a készülék „köszöni szépen, jól van.” Összefoglalás Komplex feladat ütemezett elvégzése a szakmák összehangolásával Gépészet Falazat Szakipar (állvány, szigetelés, festés,) Emelés Irányítástechnika Villanyszerelés Azóta a készülék „köszöni szépen, jól van.” „JOBB, MINT ÚJ KORÁBAN!”

Köszönjük a figyelmet! Zárszó Összeállította: Sóti Csaba Ottenberger Tamás Szaló Zoltán Egyéb kérdéseket, hozzászólásokat a következő címre várjuk: cssoti@petrolszolg.hu